Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:37

 

Plahotniuc trebuie să demisioneze din funcția de prim-vicespeaker

adăugat 28 ianuarie 2011, 07:26, la Politică • Articol publicat de Vlad Durnea

Plohotniuc, Ulinici, 2 identitati, cetatean roman, demisia,

„În încheiere, vreau să-mi exprim certitudinea că domnul Plahotniuc va câștiga în imagine și din această situație”. Cu aceste cuvinte și-a încheiat reprezentația „strălucitoare” din cadrul unui talk-show, un „mare” analist politic de pe plaiuri basarabene, care e considerat „unul dintre cei mai importanți formatori de opinie de la Chișinău”.

Sigur, domnule mare analist, că Plahotniuc va câștiga imagine și din asta, atâta timp cât voi, cei ce vă considerați formatori de opinie, în loc să condamnați un criminal, care mai și deține una dintre cele mai importante funcții în acest stat, îi spălați imaginea în direct, la o oră de maximă audiență, la o televiziune care se bate cu pumnu-n piept că e foarte echidistantă.

Ieri am aflat că Vladimir Plahotniuc, cel ce a furat de la stat câteva hoteluri din capitală, două posturi de televiziune cu acoperire națională și conduce cam cu tot ce mișcă în țara asta, de fapt nu e Vladimir Plahotniuc, ci un oarecare Vlad Ulinici. Un subiect care, în orice țară ce e un pic mai dezvoltată decât Somalia ori Mozambic, ar reprezenta o adevărată bombă de presă, mai ales că acest Plahotniuc, ori Ulinici, mai este și unul dintre cei mai importanți om în stat - Prim-vicepreședinte al Parlamentului, într-o țară cu regim parlamentar.

Dar la noi nu a fost deloc așa, pentru că la o televiziune de știri „imparțială și echidistantă” această știre a fost dată prima dată abia la buletinul de știri e la ora 19:00. Dar la acel buletin de știri a apărut și explicația: vezi Doamne, fiul lui Plahotniuc risca să fie discriminat în școala din România la care-și face studiile, pentru că are un nume slavon. Acuma dacă aș fi pus să aleg între Ulinici și Plahotniuc, cred că primul este chiar mai slavon decât al doilea, dar asta nu i-a deranjat deloc pe formatorii de opinie de la „Fabrika”, care mai nu au plâns în studio de mila odorașului lui Plahotniuc, justificând gestul mafiotului ajuns prim-vicepreședinte de Parlament.

Sincer, astăzi m-am convins încă odată că majoritatea presei moldovenești nu face mai mult de 2-3 parale. Pentru că în loc să ceară demisia expresă a acestui individ din funcția pe care o deține, presa noastră ori a evitat acest subiect, așa cum a procedat postul public de televiziune Moldova 1, ori i-a făcut imagine lui Plahotniuc, așa cum au procedat Boțan și Gherasim de la „Fabrika”. Deoarece în paralel cu reprezentația de la „Publika”, la Moldova 1 a fost invitat procurorul general, Zubco, iar tânăra moderatoare din „Dealul Schinoasei” n-a catadicsit să-i pună măcar o întrebare nevinovată procurorului în legătură cu situația cetățeanului Plahotniuc/Ulinici.

Bine, dacă tot am pomenit mai sus de faptul că Plahotniuc ar trebui să-și dea demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului dacă presa de la noi și-ar face treaba, voi explica și de ce cred acest lucru.

Din câte am înțeles din partea „specialiștilor” în drept din Moldova, Plahotniuc nu poate fi sancționat legal. Dar Nixon a fost sancționat legal? Nu, dar el a demisionat din cea mai importantă funcție existentă în lume – președinte al Statelor Unite ale Americii, pentru că a afectat pe plan internațional imaginea țării. Sigur, comparația poate fi exagerată, dar să ne amintim de numeroasele cazuri petrecute chiar în România, când mai mulți funcționari de stat, inclusiv miniștri, au demisionat în urma presiunilor venite din partea presei. Ultimul exemplu este cel al fostului Ministru al Tineretului și Sportului de la București, Monica Iacob-Ridzi, care a demisionat pentru o problemă mult mai mică decât cea a lui Plahotniuc. Diferențele însă sunt că în cazurile lui Nixon și a Monicăi Iacob, presa și-a făcut treaba, în timp ce la noi jurnaliștii fac tot posibilul și imposibilul pentru a-l scoate basma curată pe Plahotniuc și din asta.

De ce situația lui Plahotniuc e mai gravă decât cea a ministrului român?

1. Pentru că prim-vicepreședintele nostru de Parlament are dublă identitate. Iar în identitatea românească apare și o dată de naștere diferită de cea din actele moldovenești. Chiar și localitatea de naștere diferă de cea din identitatea moldovenească.

2. Pentru că Republica Moldova se află în pline negocieri cu Uniunea Europeană de a elimina regimul de vize pentru cetățenii moldoveni. Cum vor reacționa oare oficialii europeni când vor alfa că unul dintre oamenii cu care negociază aceste lucruri are cel puțină dublă identitate, în care figurează cu date de naștere diferită? Oare nu se vor întreba dacă în situații similare nu se află și alte câteva sute de mii de cetățeni moldoveni?

3. Pentru că nu pot să nu mă întreb ce nume va avea Plahotniuc în momentul în care va face parte dintr-o delegație a Parlamentului moldovenesc la Bruxelles? Oficialii europeni i se vor adresa cu mister Ulinici, ori cu mister Plahotniuc? Cu cât dispreț îl va privi Herman van Rompuy pe acest Plahotniuc/Ulinici?

4. Pentru că Plahotniuc a pus într-o situație ridicolă statul român, care peste noapte s-a trezit cu un cetățean cu dublă identitate, iar acest cetățean deține una dintre cele mai importante funcții într-un stat vecin.

5. Pentru că faptul că Plahotniuc deține cel puțin dublă identitate este încă o dovadă care ar certifica toate crimele de care a fost acuzat în ultimele luni. Iar din punct de vedere moral, un criminal nu are niciun drept să dețină o asemenea funcție în stat. De ce e o dovadă? Păi nu cred că este nimeni atât de prost încât să creadă cacialmaua cu copilul discriminat. Și din câte am mai aflat și eu, de dublă identitate au nevoie doar gangsterii din filmele americane și mafioții din Cosa Nostra ori triadele chinezești.

6. Pentru că prejudiciază extrem de grav imaginea Moldovei pe plan internațional. Nu că Moldova ar fi avut cine știe ce imagine, dar Uniunea Europeană va fi și mai rezervată în relațiile cu Chișinăul atunci când va vedea că criminalul Voronin a fost înlocuit cu mafiotul Plahotniuc, pe care îl mai cheamă și Ulinici.

Toate astea pălesc în raport cu cele 70 de mii de euro plătite pentru un concert de Monica Iacob, care au și dus la demisia acesteia.

Pe lângă intervențiile jurnaliștilor români în cazul Monicăi Iacob, au contat totuși și luările de poziții ale politicienilor, care au condamnat gestul ministrului. Din păcate, la noi cum sunt jurnaliștii și analiștii, așa sunt și politicienii, poate chiar și mai răi. Pentru că atât Lupu cât și Filat nu au părut deloc surprinși de întrebările jurnaliștilor în legătură cu dubla identitate a lui Plahotniuc. Ceea ce mă face să cred că erau la curent demult cu asta. Și mă mai face să fiu sigur că nu vor condamna sub nicio formă situația lui Plahotniuc.


Autor: Alex Cozer
Sursa: www.jurnal.md
mi se pare mie ca deseori voi dramatizati situatiile si faceti poate mai rau ca unii jurnalisti in a "prea mari" lucrurile faceti niste articole unde de-a dreptul aratati in mod deschis linia voastra ceea ce este foarte evident si faceti unele comparatii de-a dreptul patetice intrebarea mea retorica pentru cine activati d-voastra si de cine sunteti sponsorizati nu ca n-as cunoaste raspunsul dar intreb pentru oamenii care poate nu cunosc acest lucru si vor sa-l afle
A comentat vlad.pruteanu 28 ianuarie 2011, 22:39
"Vlad.Pruteanu",sa inteleg ca nu te deranjeaza ca in fruntea provinciei ROMANESTI Basarabia se afla UN COLONEL KGB-Plahotniuc,O SLUGA A OCUPANTZILOR RUSI?
Ca are 2 sau 7 nume este chiar firesc pentru un SPION RUS si pentru un TRADATOR de neam si tzara.
Iar "linia" oricarui ROMAN basarabean este lupta pentru infaptuirea IDEALULUI DE VEACURI al poporului roman:RE-UNIFICAREA in stravechile hotare ale DACIEI.
Orice ROMAN basarabean lupta pentru RE-INTREGIREA Tarii NOASTRE Mama ROMANIA cu mult chinuita ei provincie Basarabia.
Sa inteleg "Vlad.Pruteanu" ca ai alta "linie"?
A comentat Vanatorul.De.Forumisti.KGB 01 februarie 2011, 22:17


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1562 secunde