Planurile lui Timofti privind modificarea Constituției, demiterea miniștrilor și legea „pentru opoziție”
adăugat 15 martie 2012, 07:20, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Candidatul AIE la funcția de președinte este dispus să se implice în procesul de modificare a Constituției, dar și în promovarea reformei în ce privește sistemul judecătoresc. Despre aceasta, Nicolae Timofti a vorbit aseară în cadrul unei emisiuni la Moldova1.
„Dacă eu voi fi ales președinte, orice propunere de demitere a vreunui ministru va trebui să vină din partea AIE. Prerogative de a înainta astfel de propuneri îi revin prim-ministrului. În cadrul AIE se va discuta și împreună vor decide. Dar, dacă eu voi constata că un ministru a săvârșit o infracțiune, eu singur voi veni cu propunerea. Oricum, cred că premierul va fi primul care se va autosezia. Eu am promis că numaidecât va fi consultat fiecare reprezentant în parte pe astfel de cazuri”, a spus Timofti aseară.
Vorbind despre modificarea Constituției, Nicolae Timofti a spus că în viziunea sa ar fi necesare mai multe ajustări, mai ales în privința art. 78, cel care vizează alegerea șefului statului. „La etapa actuala credă că e necesar de modificat Constituția. Cel mai bine ar fi să se ajungă la consens în Parlament. Dar, dacă va fi necesar, să facă și Referendum”, a opinat sursa.
La fel, magistratul a declarat că acesta are o viziune diferită despre cum ar trebui reformată justiția moldovenească. „Eu am un pic o altă viziune referitor la unele chestii de principiu despre cum ar trebui reformată justiția. E altfel decât s-a propus. Am decis că vom discuta. Sunt chestii principiale. E vorba de modul de tragere la răspundere a judecătorilor, formarea organelor de autoadministrare, cum este CSM, selectarea judecătorilor. Eu le văd un pic altfel”, a spus Timofti, menționând că acesta va participa cu idei și proiecte de lege dacă va fi susținut.
Totodată, acesta crede că Moldova trebuie să adopte o lege a opoziției, deoarece locul ei nu este în stradă, dar în Parlament. „Așa lege există în țări europene. Ea se referă la opoziție, pentru ca aceasta să nu fie marginalizată, ca să activeze în limitele legii. Avem nevoie de liniște. Scoaterea oamenilor în stradă nu duce la progres. Dacă va fi să fiu ales, sunt gata să particip la realizarea unui astfel de proiect. Dar cu o condiție - ca legea să fie aplicată pentru viitoarea legislatură”, a mai spus președintele CSM.
Vedeți mai jos și alte declarații făcute de Nicolae Timofti:
- Copiii judecătorului
„Unul din băieții mei este jurist, Alexei, e plecat în SUA. Este căsătorit. A plecat în semn de protest față de practica judecătorească din Moldova. Nicu a făcut la fel facultatea de drept, dar lucrează în media. Sunt niște minciuni speculațiile precum că eu l-aș fi angajat la nu știu care televiziune. El spune că nu vrea să lucreze în acest domneniul pentru ca ulterior să nu se spună că tatăl lui a influențat lucrurile în favoarea lui. Ștefan, cel mai mic băiat, face în prezent masteratul la ASEM”.
- Poziția lui Dodon
„Dl Dodon nu mi-a reproșat că am viziuni pro-Europene, dar mi-a spus să nu uit că avem relații istorice cu statele din fosta Uniune Sovietică. Eu înțeleg, și sunt de acord, nu poți să te izolezi de realitate. Statele mari fac politică mare, statele mici trebuie să facă o politică deșteaptă. Noi trebuie să avem o politică deșteaptă”.
- Cum privește refuzul lui Godea de a participa la vot
„Accept opinia lui Mihai Godea”.
- O întâlnire cu Vladimir Voronin?
„Eu aș dori să mă întâlnesc și cu Vladimir Voronin, ca și cu ceilalți. Poziționarea opoziției mi se pare greșită. De aceea și vreau să ne întâlnim”.
- Uzurparea puterii?
„Eu nu găsesc motive în lege să spun că președintele nu a fost ales în termen constituțional”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲