Politicieni analizați de psiholog
adăugat 18 noiembrie 2010, 19:20, la Politică
In urma recomandarilor presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, ca reprezentatii politici ar avea nevoie de un consult psihologic inainte de a accede in functie, acest lucru sa adeverit. Natalia Cojocaru, lector, Catedra psihologie aplicata USM, a analizat liderii politici AIE si liderul politic PCRM, deducind diverse trasaturi de caracter pe fundalul activitatilor realizate.
Fiecare dintre liderii nostri de partid trebuie sa aiba si cite un psiholog, care sa faca parte din echipa de imagine. Dar vedeti ca fiecare are o factura diferita.
Marian Lupu: are mai mult o maniera statica de abordare, putin flexibila, putin dinamic, putina miscare. Dumnealui mizeaza pe aspectul de lider echilibrat, seriozitate si responsabilitate, considerindu-le a fi aspecte centrale in constructia sa de imagine. In primul rind este foarte calculat in ceea ce priveste gesturile, putin gesticuleaza fata de altii. Acest lucru este bine ca ar putea sa nu-i tradeze, daca vorbim de manipulare, nu-i tradeaza anumite scopuri ascunse sau nu lasa sa se descopere anumite informatii care nu ar trebui sa le cunoasca publicul. Dar pe de alta parte acest control exagerat al gesturilor determina un fel de rigiditate in actiuni si in relatii cu ceilalti.
Mihai Ghimpu: De fapt oamenilor le place spectacolul, iar rolul de bufon are niste aspecte pozitive. Daca are o anumita pozitie si-o respecta pina la sfarsit. Si aceasta consecventa de compartament, fie ca e vorba de o consecventa in sens pozitiv, un comportament acceptat, fie ca este vorba de o consecventa in sens negativ, un comportament neacceptat de persoane, respectarea acestei consecvente de-a lungul timpului este apreciata uneori si de catre cei care iti sunt oponenti.
Vladimir Voronin: Pe de o parte acest om poznas, care spune glume, care ne face sa ne simtim oarecum bine, are si gesturi care trimit la alte trasaturi de comportament, autoritare, dominante. Pina la urma aceasta nu este decit o masca, o masca pe care o poarta in situatiile publice si prin care incearca sa deconstruiasca si acea perceptie care exista in societate, precum ca ” Voronin este un lider autoritar”. Se securizeaza pe sine, se securizeaza pe sine de o evolutie posibila a situatiei in care ar putea sa mai apara si alte intrebari. Deci e un mod de a armoniza situatia, in felul in care poate sa o armonizeze, ca de fapt este negativ in cazul dat deoarece nu raspunde la intrebare.
Vlad Filat: Are o privire de conducator, o privire prin care vrea sa sugereze o persoana care este implicata in ceea ce face, o persoana care vrea sa organizeze munca, sa controleze si sa verifice munca, elemente specifice unui conducator. Vlad Filat dimpotriva, gesticuleaza foarte mult, apare si in panouri publicitare cu mana chiar pe inima, deci ” Imi asum ca voi scoate tara din saracie”. Filat se apropie, incearca sa micsoreze distanta dintre el si oameni prin ai asculta. Si aceasta micsorare a distantei poate fi interpretata si ca o dorinta de acceptare, de a deveni mai familiari.
Serafim Urechean: Isi controleaza foarte bine mesajul, ce spune, cit spune, cum spune. E ca un gen de tata care incearca sa ii impace, pe un Lupu si un Filat, in Alianta, care se mai cearta din cind in cind, sa mai tempereze discursul domnului Ghimpu, cel care aranjeaza, care ii pune la punct pe copii care se mai revolta, pe copii rebeli.
Nu exista un lider tip pentru fiecare partid. Liderul, indiferent de acele calitati pe care le are, incearca sa se plieze pe niste asteptari ale masei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲