Presa rusa: Il va preda Moscova pe Smirnov, cu ocazia vizitei lui Putin la Chisinau?
adăugat 12 noiembrie 2008, 15:42, la Politică
Sefii de Guvern ai tarilor membre in Comunitatea Statelor Independente (CSI)sunt asteptati, la sfarsitul acestei saptamani, la Chisinau. Tot atunci va avea loc si vizita de lucru a premierului rus, Vladimir Putin, in capitala moldoveana. Principalul subiect pe care il vor aborda Voronin si Putin va fi cel privind statutul Transnistriei, iar in opinia conducerii moldovene vizita lui Putin depaseste ca importanta summitul sefilor de guvern din tarile CSI. Principala intriga este, potrivit surselor de informatie ale cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, daca Putin il va preda sau nu pe liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov, transmite Agerpres. Este pentru prima data in ultimii cinci ani cand un oficial rus de rang atat de inalt se deplaseaza la Chisinau. Cotidianul Nezavisimaia Gazeta aminteste cum, in 2003, dupa ce aflase ca Vladimir Voronin nu va semna planul Kozak de reglementare a conflictului transnistrean, propus de Rusia si pus de acord cu conducerea moldoveana, Vladimir Putin, pe atunci presedinte al Federatiei Ruse, si-a anulat vizita la Chisinau. De atunci a inceput o perioada destul de proasta pentru relatiile moldo-ruse.Astazi, liderii de la Chisinau sunt convinsi ca, mutandu-se de la Kremlin la Casa Alba /sediul guvernului rus/, Putin nu a uitat de 'memorandumul Kozak', care fusese pus la baza reglementarii conflictului de pe Nistru. De aceea, in opinia conducerii moldovene, vizita lui Putin depaseste ca importanta summitul sefilor de guvern din tarile CSI. La conferinta de presa pe care Voronin si Putin o vor sustine la sfarsitul intrevederii s-au grabit sa obtina acreditare mai multi jurnalisti decat pentru briefingul final al premierilor din CSI.
Principalul subiect pe care il vor aborda Voronin si Putin va fi cel privind Transnistria. Statutul acestei probleme a fost plasat la un nou nivel de actualul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat importanta lui in fata Adunarii Federale a tarii. Cuvintele lui Medvedev privind reglementarea transnistreana au fost receptate cu toata seriozitatea la Chisinau, unde s-a tras urmatoarea concluzie: Rusia intentioneaza sa revina pe pozitiile de mediator pe care le ocupa la mijlocul anilor 1990. Cu alte cuvinte, Rusia pretinde la rolul de mediator si garant principal, daca nu unic, fara UE si SUA. Dupa evenimentele din Osetia de Sud nimeni nu se mai indoieste ca Rusia isi va tine promisiunea. Problema este cum va fi realizat acest lucru?
Politicienii moldoveni asteapta ca perdeaua de ceata care invaluie astazi tot ce se refera la negocierile neoficiale dintre Moscova si Chisinau se va disipa dupa discutiile dintre Putin si Voronin. Principala intriga este, potrivit surselor de informatie ale cotidianului rus in anturajul presedintelui moldovean, daca Putin il va preda pe Smirnov. Dupa cum afirma surse din cadrul Administratiei presedintelui Federatiei Ruse, Igor Smirnov irita Kremlinul prin lipsa sa de deschidere. Mai mult decat atat, Smirnov nu accepta negocieri directe cu Voronin, chiar daca i-a promis lui Medvedev ca va lua loc la masa de negocieri. Insa, problema privind inlaturarea liderului transnistrean este importanta in special pentru partea moldoveana; in ceea ce priveste Rusia, ea o va folosi in calitate de moneda de schimb intr-un troc cu mult mai mare, care se refera la perspectivele integrarii Republicii Moldova in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord si la mentinerea prezentei militare ruse in regiune. Acest lucru este confirmat si de recenta vizita a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, in Republica Moldova: Scheffer a venit la Chisinau chiar in ajunul vizitei lui Putin si inca la invitatia lui Voronin. In afara de aceasta, Scheffer a declarat in mod public: NATO nu va insista ca Republica Moldova sa-si modifice statutul de stat neutru si va continua sa-si dezvolte cooperarea cu aceasta tara in cadrul programului "Parteneriat pentru pace". Liderul moldovean a subliniat ca tara sa ar dori sa devina membra in UE, ramanand in afara NATO. Practic, acest lucru a fost spus pentru Putin, iar acum multe in reglementarea conflictului transnistrean depind de faptul daca premierul rus a crezut in aceste declaratii.
Viitoarea intrevedere Putin-Voronin va avea loc in conditii noi, dupa cum alta este si miza problemei: daca negocierile nu se vor solda cu nimic concret, acest lucru va devaloriza si alte negocieri - cele dintre Medvedev si Voronin. Si, in general, intreaga misiune de mediere a Rusiei, a carei renastere este considerata, judecand dupa discursul lui Medvedev in fata Adunarii Federale, drept unul dintre obiectivele principale ale politicii ruse in spatiul postsovietic.
In final, cotidianul rus se declara optimist, subliniind ca astazi toate converg spre o reglementare a conflictului si ca vointa politica a majoritatii participantilor este orientata in directia pacii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲