Presa străină: Moldovenii sunt diferiți! Ei vor în Uniunea Europeană și pentru asta trebuie ajutați!
adăugat 01 martie 2010, 14:07, la Politică
"Acum, după ce era războiului rece s-a terminat, micile state independente încearcă să vadă ce le poate oferi Vestul. Georgia a încercat să se miște către occident până la agresiunea rușilor, care au făcut Tbilisi să-și încheie călătoria în această direcție. Ucraina este prea mare, iar Belarus "este fericită" în brațele Moscovei. Dar, există o țară, care se potrivește portretului robot - Moldova. "Făcută sandwich" între Ucraina și România, cea mai săracă țară a Europei implementează acum un nou tip de politică. Nouă, cu gândirea spre vest, coaliția tânără de la Chișinău a înlocuit comuniștii de modă veche". Așa începe un articol publicat sâmbătă, 27 februarie, pe blogul internațional, Coffee House.
Potrivit textului publicat de Daniel Korski, UE trebuie să ajute R. Moldova pentru a nu se întoarce la trecutul guvernării comuniste. "Ei vor să devină parte a Europei, ei vor să-și construiască propriul stat. Guvernul de la Chișinău a moștenit un deficit bugetar enorm, însă a reușit să-l reducă până la 7,8 % din PIB. Crucial, aceștia se pare că au învățat de pe seama greșelilor georgienilor. Guvernarea de la Chișinău nu încearcă să militarizeze conflictele interne, nu vor să fie antagonici cu Rusia, dar nici să adere la NATO", mai precizează autorul publicației engleze.
"Ei caută ajutorul Uniunii Europene. Până acum, guvernul de la Chișinău a primit o susținere mai mare decât s-a așteptat. Europa trebuie să facă mai multe și să acționeze repede. Guvernele care doresc să se alăture Vestului sunt astăzi puține. Intențiile Ucrainei sunt "fracturate", iar acțiunile guvernului Belarusului - neinteresate. Moldovenii sunt de această dată diferiți - doritori de reforme! Ei trebuie ajutați!", ține să sublinieze autorul, făcând o comparație cu fosta guvernare a PCRM, care a durat 8 ani de zile.
"Noul Guvern s-ar putea să nu stea mult timp în picioare. Parlamentul R. Moldova a eșuat anul trecut să aleagă președintele țării, fapt care ar putea duce la organizarea unor alegeri parlamentare anticipate. Dacă alegerile vor avea loc, AIE are nevoie să repete succesul din vara anului 2009. Dacă comuniștii vor fi lăsați să acceadă din nou la putere, acest fapt va însemna un pas și mai rău decât victoria lui Victor Iușcenko din Ucraina".
În încheierea materialului, Daniel Korski îi laudă pe moldoveni pentru că sunt disciplinați în raport cu legile statului britanic, fapt care avantajează țara noastră în evoluția relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și statele membre ale UE. "În concluzie, guvernele europene trebuie să fie insistente. Acestea trebuie să ofere perspectiva de circulație fără viză în UE cel puțin studenților și tinerilor, așa cum s-ar putea întâmpla anul acesta în cazul Albaniei. Potrivit autorităților britanice, moldovenii nu au probleme cu legea acestei țări. Conform statisticilor, aceștia vin, respectă regulile și se întorc înapoi acasă atunci când expiră viza. Totodată, Uniunea Europeană ar trebui să susțină schimbarea "pacificatorilor" din Transnistria. Aceștia ar trebui înlocuiți cu o misiune civilă, compusă din reprezentanți ai UE și Federației Ruse", scrie Korski, vorbind despre zona de conflict de la hotarul R. Moldova cu Ucraina.
În încheiere, autorul Coffee House ține să menționeze încă o dată că Moldova trebuie să fie susținută în eforturile sale de integrare europeană. "Moldova orientată spre Europa merită ajutată. Probabil, nu este cea mai bună politică externă, dar este una bună!", conchide Korski în materialul de limbă engleză publicat în week-end.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Presa italiana la fel are o atitudine binevoitoare fata de Moldova, motivata si de unele fapte bune ale concetatenilor nostri.
... Ieri, la un meci de fotbal inre echipele de juniori arbitrul meciului moldoveanul Sergiu Urban i-a salvat viata portarului, acredupa o lovitura la cap isi inghitise propria limba si se isi inclestase dintii. Arbitrul numai cu cativa ani trecuti de 20 i-a desclestat dintii, si-a ranit degetele si i-a tinut gura deschisa sa poata respira pana la sosirea medicilor. E o fapta care a starnit comentarii de admiratie si multumire la adresa "strainului" venit din R.Moldova. Sa dea domunul mai multe dovezi de acest fel in favoarea integrarii noastre in UE. Vezi: http://www.gazzettino.it/articolo.php?id=92981&sez=NORDEST