Preşedinta Comisiei Parlamentului European pentru R. Moldova e împotriva includerii României în negocierile transnistrene
adăugat 17 septembrie 2008, 10:59, la Politică
Marianne Mikko, preşedinta Comisiei pentru R. Moldova din PE, respinge ideea susţinută de Traian Băsescu ca România să fie inclusă în formatul de negocieri pentru Transnistria, deoarece "formatul 5+2 funcţionează bine şi trebuie să rămână aşa cum este", transmite NewsIn. "În ceea ce priveşte pretinsele încercări de a soluţiona bilateral acest conflict - mă refer aici la planul Kozak - potrivit informaţiilor mele, nu se poate vorbi despre aşa ceva. Acest plan nu este realizabil şi reprezintă numai dorinţele subiective ale unor părţi cu anumite interese", a spus eurodeputatul eston."Situaţia din Republica Moldova, după conflitul din Georgia, nu a avut de suferit şi este în parametri normali. Elitele politice se implică în rezolvarea conflictului transnistrean şi susţin în continuare negocierile în formatul 5+2", consideră Marianne Mikko.
Întrebată dacă formatul de negociere pentru Transnistria ar trebui schimbat şi dacă ar trebui ca şi România să facă parte din această formulă, Mikko a respins ferm această idee. "Formatul trebuie să rămână aşa cum este!", a declarat ea, citată de NewsIn.
Potrivit NewsIn, ideea modificării actualului format de negocieri în problema Transnistriei a apărut şi la întîlnirea de la începutul lunii septembrie de la Soci a liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev, cu şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov. După această întîlnire, Smirnov a anunţat că va debloca discuţiile cu Chişinăul, dar va continua negocierile într-un alt format, aşa-numitul format 2+1, între Chişinău, Tiraspol şi Moscova.
Şeful statului român, Traian Băsescu, este însă de altă părere, care susţine că formatul de negocieri trebuie modificat: "Categoric da! Eu cred că trebuie instituit un format de negociere în care să fie implicată şi România. (...). Sunt convins că participarea României ar dinamiza găsirea unei soluţii".
Din formatul "5+2", în care se negociază o soluţionare a conflictului transnistrean, fac parte R. Moldova şi Transnistria ca părţi implicate, Rusia, OSCE şi Ucraina ca mediatori şi, în calitate de observatori, SUA şi UE. Potrivit NewsIn, mediatorii şi observatorii s-au întâlnit la Viena în 8 septembrie şi au decis ca negocierile să continue în actualul format, însă părţile implicate în conflict - Chişinăul şi Tiraspolul - nu au mai stat la masa negocierilor în acest format "5 plus 2" de mai bine de doi ani.
Amintim că Marianne Mikko este membră a Grupului Socialist din Parlamentul European şi preşedintele delegaţiei pentru Comisia parlamentară de cooperare UE - Republica Moldova
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
RUSSIA mama inca na murit.