Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:09

 

Primii romani au inceput să voteze in străinătate

adăugat 22 noiembrie 2009, 03:22, la Politică

Secţia de vot 289 din Auckland s-a deschis sambătă seara la ora 20.00, ora Romaniei (7.00, ora locală), astfel că romanii care se află in Noua Zeelandă sunt primii care pot merge la urne pentru a-şi alege preşedintele şi pentru a a-şi exprima opinia prin referendum, potrivit NewsIn.
Decalajul de fus orar dintre Noua Zeelandă şi Romania este de 11 ore, astfel că sambătă, cand la Bucureşti a fost ora 20.00, la Auckland era deja duminică, ora 7.00, cand, potrivit legii, incepe procesul de votare pentru prezidenţiale şi referendum. Secţia din Auckland se va inchide duminică la ora 10.00, ora Romaniei.

Potrivit legislaţiei, votarea incepe şi in străinătate la ora 7.00, ora locală, şi se desfăşoară pană la ora 21.00, ora locală, cand secţia de votare se inchide, interval in care au loc două procese electorale - prezidenţialele şi referendumul.
Pentru secţia de vot de la Auckland MAE a trimis 1.000 de buletine de vot. La alegerile europarlamentare din 2007 din Noua Zeelandă au votat numai 85 de romani, la referendumul pentru demiterea preşedintelui 38, la alegerile legislative din 2008 au votat 21 de cetăţeni romani, iar alegerile europarlamentare din 2009 nici nu a mai fost organizată vreo secţie de votare pe teritoriul Noii Zeelande.
Pană la acest scrutin, romanii de acolo votau la Wellington, capitala ţării, dar MAE a decis să mute pentru prezidenţiale şi referendum secţia de votare la Auckland.

Statisticile de la ultimele scrutine arată o prezenţă destul de scăzută la vot a romanilor din străinătate al căror număr este estimat, potrivit anumitor surse, la circa trei milioane de persoane. La alegerile generale din 2004 s-au prezentat la urne aproape 39.000 de romani de pe tot globul. Pentru referendumul vizand demiterea preşedintelui, din mai 2007, au votat peste 75.000 de romani din străinătate, iar pentru europarlamentarele din 2007 au votat numai 21.000 de romani. La alegerile parlamentare din noiembrie 2008 au votat 24.000 de romani de peste hotare, iar pentru scrutinul din iunie 2009 pentru alegerea europarlamentarilor au votat puţin peste 14.000 de cetăţeni din diasporă.
Potrivit datelor existente, structura preferinţelor electorale din străinătate este diferită de cea la nivel naţional, unde partidele politice nu sunt atat de clar distanţate şi unde nici nu există un lider absolut. Astfel, la alegerile europarlamentare cei mai mulţi romani din străinătate au preferat PD-L, cu 37,13% dintre voturi, urmat, la distanţă, de PNL, cu 15,68%, de PSDAPC cu 14,87% şi de Elena Băsescu cu 11%.
Aceeaşi situaţie a fost inregistrată şi la scrutinul legislativ din noiembrie 2008, cand PD-L a obţinut, in străinătate, 46,46% de voturi. A fost urmat de PNL cu 23,51% şi de alianţa PSD-PC cu 13,23%. PRM a primit 7,49% dintre voturi, UDMR 5,11% şi PNG 3,05%.

Procesul electoral din strainatate se va incheia luni pe coasta de vest a SUA

Votul in străinătate se va desfăşura, in total, pe durata a 35 de ore. Raportat la fusul orar din Romania, procesul electoral din străinătate, care a inceput sămbătă seară, se va incheia luni, 23 noiembrie, pe coasta de vest a SUA, secţiile de vot de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland fiind ultimele care se vor inchide - la ora 7.00, ora Romaniei.
Pană cand se vor deschide secţiile de votare din ţară, romanii din 31 de state au deja posibilitatea să meargă la urne. Astfel, in cursul nopţii se vor deschide pe rand toate secţiile de votare din ţările care se află in emisfera estică a globului şi au un fus orar avansat faţă de cel al Romaniei. Odată cu votul din ţara noastră, va debuta votul şi pentru romanii care se află in alte 17 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, iar la o oră după ce se deschid urnele in Romania vor putea să voteze şi Romanii din Spania sau Italia.

MAE a organizat 294 sectii de vot in strainatate

Pentru actualele alegeri Ministerul de Externe a decis organizarea a 294 de secţii de vot in străinătate. Dintre acestea, 55 se află in Italia, 38 in Spania, 13 in R. Moldova, nouă in Franţa, trei in Ungaria, cinci in Germania, trei in Rusia, patru in Canada şi 28 in SUA.
Ministerul de Externe a trimis 600.000 buletine de vot pentru secţiile de vot din străinătate pentru alegerile prezidenţiale şi cate 600.000 de buletine de vot pentru fiecare dintre cele două intrebări ale referendumului naţional (un buletin pentru fiecare intrebare), in total 1.800.000 de buletine de vot pentru alegerile prezidenţiale şi referendum. Cele mai multe buletine de vot au fost trimise in Italia, anume 167.600, urmand Spania cu 155.200, Republica Moldova cu 52.000 şi SUA cu 44.076.
La prezidenţiale şi referendum pot vota şi turiştii, iar actele de identitate pe baza cărora se poate vota in străinătate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile in ziua votării.
Alegătorul care se prezintă la vot nu semnează pe un singur tabel electoral ci va semna in două tabele: unul pentru alegerea preşedintelui – urmand a primi buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui şi intr-un tabel electoral pentru referendum – şi va primi cele două buletine pentru referendum. De asemenea, alegătorii vor completa două declaraţii pe proprie răspundere că nu au votat nicăieri - una pentru referendum, una pentru alegerea preşedintelui, in funcţie de opţiunea de vot.
De aceea, Ministerul de Externe a atras atenţia că este posibil ca in unele cazuri durata efectivă a procesului de exercitare a dreptului de vot să fie mai mare, avand in vedere că au loc două procese electorale in acelaşi timp şi a recomandat ca alegătorii să se prezinte din timp la secţia de votare pentru a evita aglomeraţia.

Autor: Z.O.
Sursa: www.ziua.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0669 secunde