Putin si-a ales echipa si redefineste notiunile de "spionaj" si "tradare de tara"
adăugat 13 mai 2008, 01:54, la Politică
Dupa cum era de asteptat, "vechiul tar" de la Kremlin, Vladimir Putin, trage inca sforile puterii la Moscova. De multe ori asemuit cu un papusar care manevreaza itele politicii din Rusia, Putin nu se dezminte si isi impune "tacit", referindu-ne aici la atitudinea noului presedinte Dmitri Medvedev, noua lista cu care actualul premier doreste sa abordeze reconstructia din interior a Rusiei. Mergand pe principiul "lupul isi schimba functia, dar scaunul ba", premierul rus Vladimir Putin a dat publicitatii luni componenta cabinetului sau, referindu-se la unele schimbari in structura noului Executiv, in care si-au pastrat portofoliile cei mai multi titulari din cabinetul anterior, condus de premierul Viktor Zubkov, transmite Reuters. De asemenea, noul guvern rus intentioneaza sa depuna in aceasta saptamana in Duma de stat amendamente la Codul penal si Codul de procedura penala, scopul urmarit fiind de a revizui substantial notiunile de "tradare" si "spionaj".Putin a mers cu lista noilor ministri la Kremlin, unde s-a asezat pe fotoliul din care, pe vremea cand era presedinte, primea vizite, in timp ce presedintele Medvedev s-a asezat in locul unde statea pe vremea cand era prim-vicepremier.
"Stimate Dmitri Anatolievici, asa cum am convenit, am pregatit documentele necesare referitoare la structura noului guvern, la ministri, la adjunctii premierului", a afirmat Putin, prezentandu-i presedintelui rus lista cu nominalizarile pentru toate fotoliile ministeriale. "Puteti s-o supuneti analizei, intrucat pe lista apar nume noi", a adaugat Putin, insa liderul de la Kremlin nu a ridicat nici-o obiectie fata de componenta noului cabinet, aproband-o fara discutie.
Asa cum anticipau analistii, figurile-cheie din vechea administratie prezidentiala au migrat in guvernul condus de fostul sef al statului.
Noul guvern, innoit in proportie de 60%
Putin i-a nominalizat pe titularii portofoliilor ministeriale in cadrul unei reuniuni a noului Executiv, dupa ce a discutat in prealabil componenta acestuia cu presedintele Dmitri Medvedev. Ceea ce pana la urma nu a fost decat o formalitate.
Dupa cum a subliniat Vladimir Putin, guvernul rus a fost innoit in proportie de doua treimi, specifica ITAR-TASS.
Fostul prim-ministru Viktor Zubkov, unul din oamenii loiali lui Putin, a ramas in noul cabinet in functia de prim-vicepremier, responsabil de proiectele nationale si problemele de piscicultura.
Presedintele Uniunii de fotbal din Rusia, Vitali Mutko, a fost numit titular la sport, tineret si turism.
Au fost reconfirmati in functie Serghei Lavrov (ministrul de Externe), Anatoli Serdiukov (ministrul Apararii), Aleksei Kudrin (ministrul Finantelor), Tatiana Golikova (ministrul Dezvoltarii sociale), Andrei Fursenko, Iuri Trutnev, Rasid Nurgaliev (ministrul de Interne), Serghei Soigu (ministrul pentru Situatii de urgenta), Dmitri Kozak (ministrul Dezvoltarii regionale), Igor Levitin.
Pe langa Zubkov, in functia de prim-vicepremier a fost numit si Igor §uvalov, unul din consilierii lui Putin de pe vremea cand acesta era presedinte.
In total, guvernul condus de Putin va avea un numar de sapte vicepremieri, intre care si Aleksei Kudrin, care va coordona politica financiar-economica.
Aleksandr Jukov, Serghei Ivanov si Igor Secin au fost numiti, de asemenea, vicepremieri in guvernul ce va fi condus de fostul presedinte rus.
Serghei Sobianin, un personaj-cheie in fosta administratie prezidentiala, a fost numit vicepremier si secretar general al guvernului. El se va ocupa de elaborarea politicii cu privire la delimitarea prerogativelor dintre puterea executiva, cea prezidentiala si cea legislativa.
Igor Secin, fost adjunct al administratiei prezidentiale, presedintele monopolului Rosneft si lider al gruparii fostilor ofiteri KGB, va coordona dezvoltarea industriala, inclusiv sfera nucleara si problemele ecologice.
Prim-vicepremierul Igor Suvalov va raspunde de activitatea economica externa, inclusiv de negocierile dintre Rusia si Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), la care Moscova spera sa adere in scurt timp.
Putin, redefineste conceptele de "spionaj" si "tradare de tara"
Noul guvern rus, condus de premierul Vladimir Putin, intentioneaza sa depuna in aceasta saptamana in Duma de stat amendamente la Codul penal si Codul de procedura penala, scopul urmarit fiind de a revizui substantial notiunile de "tradare" si "spionaj", scrie cotidianul rus Gazeta.
Potrivit presei ruse, aceste modificari vor delimita cazurile de spionaj cu premeditare de dezvaluirile involuntare ale secretelor de stat, in viziunea conducerii FSB, care vine cu aceste propuneri, notiunile de "tradare de stat" si "spionaj" fiind in acest moment depasite.
In plus, celor doua categorii de persoane care detin secrete de stat, de serviciu sau militar, li se mai adauga si categoria "invatamant", din care fac parte studentii si cursantii Ministerului de Interne si ai FSB, precum si cei ai Apararii sau din institutele de cercetare militara.
FSB-istul sef, Nikolai Patrusev, urcat pe treapta ierarhica
Schimbari de cadre au survenit si la Kremlin, unde presedintele rus Dmitri Medvedev l-a numit pe fostul director al FSB, Nikolai Patrusev, in functia de secretar al Consiliului Securitatii Rusiei, o functie mai mult onorifica.
In locul lui Patrusev, in fruntea FSB a fost desemnat Aleksandr Bortnikov, pana acum director adjunct al FSB, responsabil cu securitatea economica, originar din Sankt-Petersburg, la fel ca primul-ministru, presedintele rus si o parte din ministrii Cabinetului Putin. Numele sau este asociat grupului durilor de la Kremlin.
In functia de sef al administratiei prezidentiale a fost numit Serghei Naraskin, un fidel al lui Putin, pus drept "sfetnic" pe langa tanarul presedinte Dmitri Medvedev.
Prima sarcina a noului guvern: cresterea salariului mediu pe economie
In prima sedinta de guvern, Putin le-a trasat drept prima sarcina ministrilor sai cresterea salariului mediu pe economie. In planurile Executivului rus intra si prezentarea catre sfarsitul lunii mai in Duma de Stat a unui pachet de legi economice importante.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲