Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 06:21

 

Raport Freedom House: Republica Moldova a inregistrat regrese in 2008 la capitolele independenta presei si proces electoral

adăugat 02 iulie 2009, 09:09, la Ştiri de Top

Republica Moldova a inregistrat regrese in 2008 la capitolele independenta presei si proces electoral, arata raportul Freedom House "Natiuni in Tranzitie", care claseaza aceasta tara pe locul 19 din 29, mai jos decat Georgia si Ucraina, dar mai sus decat Rusia, Kirgizstanul sau Tadjikistanul, informeaza NewsIn.

Studiul Freedom House "Natiuni in tranzitie" a monitorizat 29 de tari din Europa si Asia Centrala in care procesele democratice sunt in tranzitie. Pentru fiecare tara au fost notate sapte categorii. Acestea sunt: guvernarea la nivel national, procesul electoral, societatea civila, independenta presei, guvernarea la nivel local, organizarea si independenta justitiei si coruptia. Este folosita o scala de la 1 la 7, in care 1 reprezinta un nivel inalt de democratizare, iar 7 un nivel scazut.

In functie de punctajul obtinut la aceste categorii, pentru fiecare tara este calculat un scor al democratizarii.

Republica Moldova are un scor general de 5,07, mai prost decat in 2007 cand a avut un scor general de 5,00. Cu acest scor general de 5,07, Republica Moldova este in partea a doua a clasamentului, pe pozitia 19 din 29, care o incadreaza la categoria "regim autoritar semiconsolidat sau teritoriu sub administrare internationala", ca si Armenia si Kosovo.

Republica Moldova are un scor mai bun decat Rusia (6,11), Kirgizstan (6,04) sau Tadjikistan (6,14), dar mai prost decat Georgia (4,93) sau Ucraina (4,39).

In preambulul capitolului dedicat Republicii Moldova se arata ca relatiile sale cu Romania au ramas tensionate in 2008, in pofida intalnirilor la nivel inalt din luna iunie dintre sefii celor doua state. In principalele orase au izbucnit proteste dupa ce Guvernul moldovean a refuzat sa semneze acordul de mic trafic la frontiera, sustinand ca mai intai trebuie semnat tratatul de baza. Premierul roman si-a anulat o vizita la Chisuinau la sfarsitul anului 2008, dupa ce Ministerul moldovean de Externe a cerut Romaniei sa se abtina de la declaratii publice impotriva statalitatii si suveranitatii Republicii Moldova. Pe de alta parte, formatul international de negocieri pentru solutionarea conflictului transnistrean, care include UE si Statele Unite, a fost in mare parte ignorat de autoritatile moldovene si ruse. in plus, ridicarea partiala a embargoului rus asupra vinurilor moldovenesti si discutiile bilaterale secrete despre solutionarea conflictului transnistrean au dovedit ca relatiile Chisinaului si Moscovei erau in curs de ameliorare.

La capitolul "Guvernare democratica nationala", raportul mentioneaza ca presedintele Vladimir Voronin a continuat sa exercite controlul asupra tuturor autoritatilor statului. Inlocuirea premierului Vasile Tarlev, in martie, cu prima femeie sef de guvern din istoria tarii, Zinaida Greceanii, nu a risipit indoielile cu privire la lipsa de independenta a guvernului fata de Voronin. Desi noul guvern a anuntat un acces mai mare la informatii publice si un grad mai mare de deschidere in relatile cu presa si societatea civila, cooperarea a ramas in mare parte formala. Mai mult, Voronin si-a depasit prerogativele si le-a incalcat pe cele ale Parlamentului, ordonand serviciilor de informatii sa examineze finantarea partidelor politice si a institutiilor de presa.

In premiera in ultimii sapte ani, Voronin s-a intalnit cu liderul separatist transnistrean Igor Smirnov, dar conflictul nu a fost solutionat in 2008. Dimpotriva, raportul a remarcat o tendinta de indepartare de negocieri in 2008, inclusiv din partea Statelor Unite si Uniunii Europene.

Scorul Moldovei pentru guvernare democratica ramane neschimbat, la 5,75, din cauza perpetuarii exercitarii centralizate a puterii de catre ramura executiva.

La capitolul proces electoral, raportul mentioneaza modificarea codului electoral, sustinuta in Parlament de comunisti si PPCD, ridicand pragul electoral de la 4 la 6%, interzicand aliantele electorale si introducand restrictii persoanelor cu cetatenie multipla. Aplicarea selectiva si cu intarziere a noii legi a partidelor politice a ridicat temeri cu privire la posibilitatea partidelor de opozitie de a candida la alegerile care urmau. Liderii opozitiei s-au confruntat cu hartuieli constante si presiuni, prin intermediul unor cazuri penale "fabricate" de autoritati si cu atacuri ale presei controlate de comunisti si de aliatii lor.

O sursa de ingrijorare a continuat sa fie folosirea resurselor administrative in scop electoral si impotriva candidatilor opozitiei. Sistemul politic slab al Republicii Moldova nu a inregistrat evolutii majore in 2008. Presiunile din ce in ce mai mari asupra opozitiei inainte de alegerile din 2009 si abuzul autoritatilor de resursele administrative au facut ca Moldova sa primeasca o nota mai proasta la acest capitol, de la 3,75 in 2007 la 4,00 in 2008.

In ceea ce priveste societatea civila, raportul arata ca eforturile guvernului condus de Greceanii de a-si spori cooperarea cu aceasta infiintand Consiliul National pentru Participare au fost una dintre putinele tendinte pozitive in 2008. Parlamentul nu a adoptat amendamentele necesare pentru imbunatatirea activitatii economice, si deci a sustenabilitatii financiare si institutionale a ONG-urilor, in pofida apelurilor de a revizui legea asocierii publice. In consecinta, donatiile straine au continuat sa joace un rol crucial pentru acest sector. ONG-urile raman insa organismele care beneficiaza de cea mai mica incredere in Moldova, din cauza lipsei de transparenta a managementului si finantarii. In pofida unor usoare ameliorari, societatea civila nu stabileste inca agenda publica si nu are un dialog real cu institutiile. In consecinta, ratingul Republicii Moldova la capitolul societate civila ramane neschimbat, la 3,75.

Nici in ceea ce priveste presa independenta, legile moldovenesti nu sunt inca armonizate cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in special in ceea ce priveste "defaimarea statului si natiunii" interzisa prin Constitutie si pedepsele cu inchisoarea pentru calomnie si abuz verbal. Pe de alta parte, noua componenta a Consiliului de Coordonare a Audiovizualului (CCA) este politica. Anularea arbitrara de licente si acordarea licentelor pe baza loialitatii politice sunt printre cele mai alarmante practici ale CCA. Raportul remarca un atac fara precedent al postului de televiziune PRO-TV de catre deputatii crestin-democrati si faptul ca Teleradio-Moldova a continuat sa fie folosita ca un organ de propaganda al partidului aflat la putere. Din aceste motive, ratingul Moldovei pentru presa independenta este mai prost decat in 2007, de la 5,50 la 5,75.

Nota Republicii Moldova ramane constanta la capitolul guvernare democratica locala (5,75), deoarece capacitatea limitata a administratiilor locale este sever afectata de dominatia grupurilor de interese, nepotism si interese politice. Neschimbat ramane si ratingul la capitolul cadru judiciar si independenta - la 4,50 - pentru ca eforturile autoritatilor in acest domeniu au fost sporadice si incoerente. Judecatorii continua sa fie vulnerabili la coruptie si control politic, fiind adesea instrumente de presiune asupra opozitiei, iar tortura si relele tratamente raman principalele incalcari ale drepturilor omului in Republica Moldova.

Coruptia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta cetatenii moldoveni, dar Moldova este totusi singura tara CSI in care nici un functionar public nu a fost inchis pentru coruptie. Autoritatile moldovene au facut un pas important adoptand legea conflictului de interese si o noua lege de prevenire si combatrere a coruptiei, dar aceasta a fost adoptata cu o intarziere de trei ani. Consiliul de Monitorizare Civila al Centrului pentru Combaterea Coruptiei si Infractiunilor Economice - prima institutie supravegheata de cetateni, a fost infiintat anul trecut, dar ii lipseste finantarea, ceea ce inseamna ca depinde de stat. Atat ramura executiva, cat si cea legislativa au ignorat cateva initiative valoroase ale ONG-urilor pentru promovarea transparentei in randul functionarilor publici, iar combaterea coruptiei ramane una dintre principalele deficiente ale Republici Moldova, asa cum au aratat si oficialii europeni. in consecinta, ratingul la acest capitol ramane neschimbat, la 6.

Pentru anul 2009, raportul prevede ca scena politica va fi dominata de alegerile parlamentare si prezidentiale, care vor intarzia reformele. Relatiile cu Romania, Ucraina si Rusia vor ramane problematice, din cauza intereselor lor bilaterale si regionale divergente.

Autor: ZIUA Online
Sursa: www.ziua.ro
Eu cred ca legea cetateniei care impune publicarea acordarilor de cetatenie in monitorul oficial este neconstitutionala intrucat in Monitorul oficial se indica datele personale ale persoanelor care de altfel sunt confidentiale si sunt destule persoane interesate pentru a le afla.

Eu cred ca orice informatie privata nu poate fi publicata in MO daca aceasta informatie poate crea situatii de discriminare.
A comentat Alexandru Prodan 02 iulie 2009, 10:28


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0502 secunde