Republica Moldova nu va avea prea curând un nou preşedinte, scrie Vremia Novostei
adăugat 26 octombrie 2009, 14:00, la Ştiri de Top
Republica Moldova nu va avea prea curând un nou preşedinte, întrucât Partidului Comunişilor nu îşi schimbă poziţia, iar modificarea legislaţiei presupune o procedură îndelungată, consideră expertul moldovean Victor Josu, citat luni de publicaţia rusă Vremia Novostei.Expertul moldovean Victor Josu a declarat pentru publicaţia rusă Vremia Novostei că "R. Moldova nu va vedea prea curând un nou preşedinte", întrucât "Partidul Comuniştilor îşi susţine poziţia cu tărie şi organizat". De asemenea, situaţia ambiguă legată de alegerea şefului statului arată că "elita politică ai Republicii Moldova deocamdată nu este pregătită pentru un sistem parlamentar". Dacă politicienii profesionişti nu pot alege preşedintele, ei ar putea să înapoieze acest drept poporului, pe care l-a avut până în 2001, scrie publicaţia rusă. Însă, potrivit expertului moldovean, "acest lucru nu este simplu de realizat. Alianţa de la conducere nu are un număr suficient de voturi pentru modificarea Constituţiei în acest sens. Iar reîntoarcea la situaţia în care preşedintele este ales direct de popor, printr-un referendum constituţional, presupune o procedură destul de îndelungată", a explicat el pentru Vremia Novostei.
Săptămâna trecută, Parlamentul de Chişinău a amânat data alegerii preşedintelui ţării. Preşedintele Republicii Moldova urma să fie ales la 23 octombrie, dar, pentru că a fost propusă o singură candidatură, cea a preşedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, comisia specială pentru organizarea scrutinului a solicitat plenului Parlamentului să amâne procedura, pe motiv că un aviz al Curţii Constituţionale spune că trebuie respectat principiul concurenţei.
"Nu le putem organiza (alegerile - n. r.) până când nu vom modifica legislaţia, în care există ambiguităţi, ce împiedică alegerea preşedintelui" a spus deputatul Ion Pleşca, care deţine şi funcţia de preşedinte al comisiei speciale, reaminteşte publicaţia rusă.
În acelaşi timp, deputatul comunist Vladimir Ţurcan a recomandat ca primul tur al alegerilor, programat pentru 23 octombrie, să fie considerat eşuat şi să se desfăşoare al doilea tur, în 15 zile.
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) susţin că Marian Lupu va rămâne candidatura coaliţiei parlamentare majoritare, iar Partidul Comuniştilor, formaţiunea parlamentară de opoziţie, a spus în repetate rânduri că nu va propune nicio candidatură la funcţia de şef al statului.
Constituţia R. Moldova prevede că alegerile prezidenţiale trebuie desfăşurate în cel mult două luni de la declararea vacanţei funcţiei, adică până la 11 noiembrie. AIE are doar 53 de voturi în Parlament, iar pentru alegerea şefului statului este nevoie de 61 de sufragii, ceea ce înseamnă că partidele aflate în prezent la guvernare ar mai avea nevoie de opt voturi de la opoziţia comunistă pentru a-şi impune propriul candidat la preşedinţie. Dacă grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor nu va vota preşedintele, aşa cum a declarat, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat şi se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme însă de anul viitor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲