Republica Moldova, o provocare pentru UE
adăugat 29 aprilie 2009, 08:13, la Politică
În preajma lansării Parteneriatului Estic, Chişinăul devine subiect de divergenţe. Olanda s-a pronunţat pentru o poziţie mai dură a UE faţă de Republica Moldova, în timp ce Germania şi Polonia au respins izolarea Chişinăului.După ce a evitat declaraţiile cu privire la evoluţia evenimentelor din Republica Moldova în urma alegerilor legislative din 5 aprilie, Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia de la Chişinău.
La reuniunea miniştrilor europeni de Externe din Luxemburg, Karel Schwarzenberg, şeful diplomaţiei de la Praga, a declarat că Republica Moldova "constituie o provocare" pentru blocul european.
Schwarzenberg a mai afirmat că UE va continua iniţiativa Parteneriatului Estic, menit să consolideze relaţiile dintre Bruxelles şi şase ţări din estul Europei.
"Considerăm că transmiterea unui mesaj celor şase state partenere - Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan - este foarte importantă, în lumina noilor evoluţii în regiune, şi că trebuie să ne apropiem mai mult de statele vecine", a precizat ministrul ceh.
Îngrijorarea UE vine după ce preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat România de alimentarea protestelor din Chişinău. Ulterior, regimul Voronin a decis expulzarea ambasadorului Filip Teodorescu şi impunerea unui regim de vize pentru cetăţenii români.
Voronin nu merge la Praga
Temerile europenilor vin cu două săptămâni înainte de lansarea, la Praga, a Parteneriatului Estic, iniţiativă prin care Bruxellesul vizează apropierea de UE a celor şase foste republici sovietice.
După reprimarea manifestaţiilor anticomuniste din 7 aprilie, prezenţa preşedintelui Voronin la reuniunea din Cehia este incertă. Un diplomat european a declarat că Republica Moldova ar putea fi reprezentată de premierul Zinaida Greceanâi.
Incertitudinea în privinţa summitului de inaugurare a iniţiativei UE devine şi mai acută, deoarece nu este clar dacă din partea Ucrainei va veni preşedintele Viktor Iuşcenko sau premierul Iulia Timoşenko.
În plus, nici preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu a confirmat deplasarea la reuniunea UE. Bruxellesul a prevăzut suma de 600 milioane euro, care urmează să fie investită în cadrul activităţilor parteneriatului pe durata anilor 2010-2013.
Proiectele lansate din acest buget vor trebui să încurajeze reformele şi să asigure funcţionarea stabilă a democraţiei. Rusia a criticat de mai multe ori iniţiativa europeană, acuzând blocul comunitar că vrea acest parteneriat cu şase foste republici sovietice pentru a-şi extinde "sfera de influenţă" în detrimentul Moscovei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲