Republica Moldova s-ar putea alătura Uniunii Europene în condiţii speciale
adăugat 23 mai 2008, 13:34, la Ştiri de Top
Polonia si Suedia vor propune Uniunii Europene sa formeze, impreuna cu Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan, organizatia "Parteneriatul Estic", potrivit Unian, citat de Rador. Cele doua tari intentioneaza sa supuna propunerile lor privind noua politica fata de vecinii din est spre examinare ministrilor de externe ai UE. In "Parteneriatul Estic" vor intra cele 27 de state membre ale UE si cele cinci state mentionate mai sus, printre care şi Republica Moldova, precizează Hotnews.In cadrul acestei organizatii se vor discuta probleme privind anularea vizelor, introducerea zonelor de liber-schimb si incheierea unor acorduri strategice. De asemenea, se vor realiza unele proiecte mici in domeniul schimburilor de studenti, al protectiei mediului si energetic, precizează sursa citată.
Potrivit Hotnews, Belarus ar putea adera si ea la aceasta initiativa exclusiv la nivel de experti. Rusia va putea fi invitata sa colaboreze numai in cadrul initiativelor locale, cum ar fi, de exemplu, rezolvarea problemelor Kaliningradului. Spre deosebire de "Uniunea Mediteraneana", "Parteneriatul Estic" nu va avea un secretariat propriu, el urmand sa fie coordonat de Comisia Europeana si finantat din bugetul politicii de vecinatate.
Potrivit Deutsche Welle, citat de Hotnews, Franta, care urmeaza sa preia presedintia UE, sustine propunerea Poloniei. S-au aratat interesate si Germania, Marea Britanie si Olanda, insa cu Italia si Spania mai trebuie dusa munca de lamurire. Dupa cum a mentionat comisarul european Danuta Hübner, politica comuna pe directia estica este in interesul tuturor tarilor, nu numai al statelor cu care se invecineaza Uniunea Europeana.
UNIMEDIA precizează că vectorul principal al politicii externe a Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. Anterior, vectorul declarat era integrarea în Uniunea Rusia - Belarus, dar acesta a fost modificat după ce în 2003 preşedintele Voronin a refuzat să semneze memorandumul Kozac, care prevedea formarea unui stat de tip federaţie cu Transnistria.
Amintim că la 16 mai preşedintele Vladimir Voronin a semnat decretul privind constituirea Comisiei naţionale pentru integrare europeană, care şi-a propus dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Membrii acestei comisii sunt demnitari de cel mai înalt rang, printre care preşedintele, prim-ministrul, deputaţi, miniştri şi consilierii prezidenţiali.
Dar,stii, daca crezi mult in miracole, ele si se infaptuesc !!!
Treziti-va moldovenilor, fiti RASISTE !!! cu rusii ,facetii sa va respecte. MANDRITIVA CA SUNTETI ROMANI !!!
Utilizatorul "furnica" a incalcat Politica de utilizare a site-ului si a primit BAN(*) pentru o perioada de 30 de zile.
Va rugam sa respectati Politica de utilizare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Sper ca proiectul sa fie sustinut de tarile UE si mai ales Franta care va prelua presedintia UE.
Poate se va misca in sfarsit carul.