Românii de pretutindeni si necesitatea unei colaborări mai strânse
adăugat 17 ianuarie 2010, 17:30, la Politică
Senatorul PD-L Mihaela Popa, a susținut miercuri, 13.01.2010, o conferintă de presă, alături de senatorii Viorel Badea și Iosif Secăsan, având ca temă românii de pretutindeni si necesitatea unei colaborări mai strânse în acest domeniu, transmite Vocea Basarabiei, preluata de Romanian Global News.Senatorul de Iasi, Mihaela Popa, initiator al propunerii legislative privind organizarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni ca institutie publică cu personalitate juridică în subordinea Guvernului si coordonarea directă a primului ministru, si-a exprimat dezamăgirea că senatorii PSD au votat împotriva acestei propuneri, atât în cadrul comisiei cât si în plenul Senatului. În acelasi timp, senatorul Mihaela Popa apreciază decizia guvernului, de a reorganiza Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în coordonarea directă a primului ministru prin Hotărârea de Guvern nr. 27/6.01.2010, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 22/12.01.2010
„Este foarte important să avem un departament al românilor de pretutindeni puternic întrucât avem aproape încă o tară în afara hotarelor. 10 milioane de români trăiesc astăzi în afara granitelor României, răspânditi pe cele 5 continente, iar 4 milioane de vorbitori de limba română se află în Republica Moldova", a declarat senatorul PD-L Mihaela Popa.
Senatorul de Iasi propune, de asemenea, înfiinţarea unui comitet interparlamentar româno-moldovenesc, proiect ce va fi pus în aplicare imediat după reluarea lucrărilor Camerei superioare a Parlamentului, în luna februarie.
"Nu există nici un grup de prietenie între Parlamentul românesc şi cel din Republica Moldova. Până la acest moment au avut loc doar întâlniri neoficiale. De aceea, senatorii din grupul parlamentar al PD-L s-au gândit la înfiinţarea unui comitet interparlamentar între cele două ţări. Nu am putut să îl numim grup parlamentar de prietenie fiindcă ar fi trebuit mai degrabă să poarte numele de grup de frăţie. La acest moment lucrăm la finalizarea proiectului şi apoi, în februarie, vom discuta şi cu colegii noştri din celelalte partide parlamentare", a declarat senatorul PD-L
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Ar fi binevenite de asemenea centre de agrement, tratament si mai ales a sporturilor de iarna in Carpatzi, precum si- la mare, care sa fie construite in comun sau fie si separat (asa cum sindicatele si intreprinderile din Moldova a construit sute, mii de baze de odihna si sport, sanatorii pe terenuri arendate pe litoralul ucrainean si in Carpatzii Ucrainei).