Rusia doreste garantii suplimentare pentru neutralitatea Moldovei
adăugat 24 septembrie 2008, 08:33, la Ştiri de Top
Rusia doreste ca statutul de neutralitate politico-militara al Republicii Moldova sa fie stabilit intr-un document suplimentar, a declarat marti ambasadorul rus cu misiuni speciale, Valeri Nesteruskin, citat de Interfax. Declaratia vine in contextul viitoarei intalniri dintre presedintele moldovean, Vladimir Voronin si liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, care, potrivit presei ruse, reprezinta doar o parte a planului rusesc ce vizeaza rezolvarea diferendului transnistrean. Cu toate acestea, experti de la Chsinau sunt de parere ca intrevederea nu va conduce la semnarea vreunui document iar Rusia nu este dispusa sa cedeze in problema transnistreana. Mai mult chiar, considera ca Rusia joaca teatru in problema transnistreana si, cat va fi posibil, va mentine iluzia ca doreste sa propuna solutii si sa rezolve aceasta problema. In cazul ca lucrurile vor esua, va invinui de aceasta Chisinaul si Occidentul."Avand in vedere dezvoltarea comuna a proceselor politice, in special pe continentul european, noi sustinem statutul de neutralitate pe care l-a anuntat Republica Moldova si consolidarea suplimentara a acestuia, care ar deveni un element stabil in arhitectura europeana", a mentionat el.
Moldova prevede in Constitutia sa statutul de neutralitate, dar mai multi experti pun la indoiala faptul ca aceasta este o garantie suficienta, in special in perspectiva negocierilor in problema transnistreana, in situatia cand populatia din regiune nu este pentru aderarea tarii la vreun bloc politico-militar, a mai declarat Nesteruskin.
In acelasi timp, oficialul rus nu a exclus posibilitatea utilizarii unor prevederi din Memorandumul Kozak in aceasta etapa a negocierilor privind solutionarea problemei transnistrene. "Este greu de spus ce anume va fi utilizat in timpul activitatii de elaborare a unui document final. Aceasta depinde de pozitia partilor implicate in conflict" , a declarat Nesteruskin.
El s-a declarat optimist in ce priveste rezultatul preconizatei intrevederi. "Credem ca dinamica rezultata din intrevederile presedintelui rus Dmitri Medvedev cu Voronin si Smirnov se va pastra", a mai declarat el.
Chisinaul confirma desfasurarea pregatirilor pentru intrevederea Voronin-Smirnov
Experti de la Chisinau si de la Tiraspol desfasoara consultari in vederea pregatirii intalnirii presedintelui Vladimir Voronin cu liderul transnistrean Igor Smirnov, anunta Ministerul Reintegrarii al Republicii Moldova. Ministerul nu ofera detalii, precizand doar ca "informatii aditionale privind locul si data intrevederii vor fi date publicitatii odata cu precizarea si coordonarea detaliilor finale privind aceasta".
Publicatia rusa "Kommersant", citata de Agerpres, a scris in numarul de luni ca intrevederea dintre cei doi va avea loc in cursul acestei saptamani curenta, cel mai probabil in a doua jumatate a acesteia.
Negocierile dintre Voronin si Smirnov reprezinta doar o parte a planului rusesc ce vizeaza rezolvarea diferendului transnistrean, mai scria publicatia rusa. La Tighina, liderul moldovean si cel transnistrean urmeaza sa se puna de acord asupra pozitiilor in problemele-cheie si sa se pregateasca pentru o intrevedere mult mai importanta. Aceea cu presedintele rus Dmitri Medvedev, pe teritoriul Rusiei, cel mai probabil la Kremlin. "Summitului trilateral" de la Moscova ii este atribuit un rol-cheie in rezolvarea diferendului de pe Nistru. Deoarece, asa cum subliniaza Kommersant, presedintele Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov vor semna in prezenta sefului statului rus o Declaratie comuna privind respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
Rusia "joaca teatru" in problema transnistreana
Preconizata intrevedere dintre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin si liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov nu va conduce la semnarea vreunui document, iar Rusia nu este dispusa sa cedeze in problema transnistreana, considera analisti de la Chisinau.
La intalnirea dintre cei doi, care probabil va avea loc joi, nu va fi semnat nimic, nicio declaratie de intentie, sau un document intermediar, a declarat luni seara, in timpul unei emisiuni difuzata de Pro TV Chisinau, analistul politic Andrei Popov.
Potrivit lui, Voronin credea ca intrevederea cu liderul de la Tiraspol din 11 aprilie va aduce rezultate si va obtine o relansare rapida a procesului de reglementare transnistreana si a negocierilor in format "5 plus 2", la care se vor pune la punct toate problemele. Pozitia Rusiei insa a fost pasiva si nimeni nu s-a grabit sa reia procesul, astfel ca pentru Voronin trebuie sa fie clar ca lucrurile sunt mai complicate si daca nu a primit rasplata de la intrevederea respectiva, ar trebui sa se astepte la si mai putin de la aceasta.
Analistul a mai spus ca Moscova este suficient de puternica pentru a nu ceda. "Nu ne putem astepta la o reglementare viabila si in scurt timp a problemei transnistrene, pozitiile sunt foarte diferite si nu poate fi gasit un numitor comun", a mai opinat el.
Referindu-se la posibilitatea federalizarii Republicii Moldova, ca solutie de reglementare a conflictului, el a declarat ca "federalizarea ramane o varianta de solutionare a problemei transnistrene. Imi este greu sa-mi imaginez o solutie in stare sa nu atinga deloc cadrul constitutional al Republicii Moldova", a mentionat el.
"Rusia joaca teatru in problema transnistreana si cat va fi posibil va mentine iluzia ca doreste sa propuna solutii si sa rezolve aceasta problema", a declarat, la randul sau, analistul Petru Bogatu. Rusia isi da bine seama ca pozitiile sunt ireconciliabile si nu poate fi gasita o solutie in scurt timp. In cazul ca lucrurile vor esua, va invinui de aceasta Chisinaul si Occidentul, a mai declarat el.
Ambii experti au atras atentia asupra pericolului pe care il pot aduce negocierile trilaterale - Rusia-Moldova-Transnistria, care au fost propuse recent de Moscova. Potrivit lor, acestea ar putea repeta intr-o mare masura situatia din 2003, cand a fost propus Memorandumul Kozak. Cei de la Chisinau ar trebui sa fie constienti si precauti si sa incerce sa redirectioneze discutiile in formatul "5 plus 2". Daca nu va reusi sa reziste va fi destul de dificil sa fie neutralizat un eventual document, potrivit expertilor.
In acelasi timp ei au mentionat rolul mai activ al Occidentului in problema transnistreana si s-au referit la necesitatea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲