Sedii ale comuniştilor, pe gratis
adăugat 03 octombrie 2012, 07:25, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan
În perioada guvernării comuniste, mai multe filiale ale partidului îşi desfăşurau activităţile în sedii de stat fără să achite niciun ban, iar prejudiciile rămân neachitate până astăzi
Chiar dacă „se scutură frunzele de nuc şi comuniştii tot se duc”, găurile făcute de aceştia în anii „de glorie” ai guvernării roşii rămân neastupate. Pentru că aveau reprezentanţi „grei” în toate raioanele, aceştia puteau asigura funcţionalitatea partidului fără cheltuieli în plus pentru sedii publice ocupate fără contracte de chirie sau plătite din bani publici.
„Schimbarea” i-a luat la bani mărunţi, au fost estimate prejudicii, dar banii n-au mai ajuns în bugetul prejudiciat. Mai mult, cele aproape 830 de mii de lei, pe care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) condus de Gheorghe Papuc i-a plătit pentru sediul comuniştilor din sectorul Botanica şi pentru o maşină care a deservit deputaţi comunişti, pot fi considerate pierdute.
La Făleşti, de exemplu, filiala raională a partidului a stat până în 2007, când comuniştii au pierdut aici alegerile, în câteva birouri ale şcolii de muzică din oraş. „Ei stăteau aici încă din anul 1999, când era judeţ. Atunci, primarul oraşului, care era tot de la comunişti, a găsit locul. După ce s-a revenit la raioane, preşedintele raionului Alexei Gligor, care era şi prim-secretar al filialei din Făleşti a Partidului Comuniştilor, a continuat tradiţia şi nu a mai încheiat contract de chirie. E vorba de un spaţiu de 98 de metri pătraţi, iar un audit comandat de procurori a stabilit un prejudiciu de 97 de mii de lei pentru această perioadă. A fost deschis şi un dosar pe numele lui Alexei Gligor pentru abuz de putere, dar instanţa de la Făleşti l-a achitat”, a declarat pentru JURNAL Ana Ciubaniţa, juristul consiliului raional Făleşti. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Bălţi.
„Nu ştiam”
„Eu nu ştiam care-i situaţia cu sediul. Cu chestiile astea se ocupau alţii. Şcoala de muzică e în gestiunea Direcţiei raionale de Cultură, cei de acolo trebuia să aibă grijă. Eu nu ştiam, de aceea nu am acţionat”, ne-a spus, la rândul său, Alexei Gligor, care s-a autosuspendat din partid, pentru că acum ocupă o funcţie la Inspectoratul fitosanitar din raion. Potrivit lui, suprafaţa pe care o ocupau comuniştii în şcoala de muzică era mult mai mică decât cea pretinsă şi că el organiza şedinţele de partid în sala consiliului raional, întrucât consilieri comunişti erau mulţi, nu la instituţia de învăţământ. El crede că tot ce i se întâmplă este comanda oponenţilor politici şi că va ajunge la CEDO cu acest dosar în care este „discriminat ca cetăţean”.
„Preşedintele trebuia să semneze”
Grigore Budu, şeful Direcţiei Cultură de la Făleşti, susţine însă că a pus problema de mai multe ori, inclusiv atunci când toate instituţiile ce aparţineau de structura pe care o conduce au fost transferate de la judeţ la raion. „Era să ne şi batem o dată de la acest lucru. Ce puteam să fac eu, dacă dumnealui era preşedinte de raion, prim-secretar de partid, iar fostul director de la şcoala de muzică era şi el membru de partid? E adevărat că au mai făcut reparaţii la şcoala de muzică, dar consiliul raional l-a împuternicit pe preşedintele raionului să semneze contracte de chirie cu instituţiile aflate în gestiunea consiliului. El tot zicea că o să încheiem contract, lucru care nu s-a mai întâmplat”, ne explică Grigore Budu.
Aproape 830 de mii de lei, asiguraţi de Papuc
Nu numai în raioane comuniştii îşi găseau locuri călduţe pe gratis. La Chişinău, majoritatea instituţiilor statului erau antrenate pentru a asigura acest confort. Ministerul Afacerilor Interne (MAI), de exemplu, condus pe atunci de Gheorghe Papuc, a plătit din bani publici chiria de 502,7 mii de lei pentru sediul PCRM din sectorul Botanica al capitalei. Comuniştii îşi desfăşurau activitatea în incinta Sanatoriului „Constructorul”, iniţial în 88, apoi în 220 de metri pătraţi. Acest lucru a fost constatat într-un raport al Curţii de Conturi de la începutul anului 2010. Mai mult, potrivit aceluiaşi raport, ministerul condus de Papuc a prejudiciat statul cu alte 326,2 de mii lei în perioada 2005-2009 pentru întreţinerea automobilului de model RAF-2203 pe care l-a utilizat fracţiunea parlamentară a comuniştilor.
Cruce pe banii MAI-ului?
Solicitat de JURNAL, şeful Direcţiei juridice a MAI, Viorel Cernăuţeanu, a declarat că Procuratura Generală a expediat o cerere în judecată împotriva PCRM încă în februarie 2010, solicitând întoarcerea în bugetul MAI a banilor cheltuiţi pentru interesele comuniştilor. Dacă prima instanţă a obligat PCRM să achite suma de doar 300 de mii de lei, adică puţin mai mult de a treia parte, Curtea Supremă de Justiţie a respins, în luna mai 2011, solicitarea oamenilor legii. Gheorghe Papuc care a admis în calitatea sa de ministru cheltuirea banilor publici în interes de partid nu figurează deloc în acest dosar. Potrivit lui Cernăuţeanu, MAI intenţionează să solicite reexaminarea cazului. Şi asta după mai bine de un an de la sentinţa Curţii Supreme de Justiţie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲