Şeful statului nu va fi ales prin lege organică
adăugat 21 septembrie 2011, 09:18, la Politică • Articol publicat de Ana Cristiuc
După mult aşteptata decizie a Curţii Constituţionale, referitor la interpretarea art. 78 din Constituţie, se pare că alegerea şefului statului rămâne în responsabilitatea deputaţilor, care se declară împotriva alegerilor anticipate.
CC a decis ieri că nu permite Parlamentului să dezvolte, prin lege organică, un mecanism de alegere pe cale parlamentară a preşedintelui. În temeiul atr.140 din Constituţie, Curtea a hotărât că şeful statului este obligat să dizolve Parlamentul, în cazul nealegerii repetate a preşedintelui. Dispoziţia se aplică integral şi în cazul alegerilor anticipate. Parlamentul nu poate institui printr-o lege organică o altă majoritate de alegere a preşedintelui, decât cea de trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul nealegerii multiple a preşedintelui. Decizia Curţii este irevocabilă.
În cadrul audierilor de ieri de la CC, şi ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a pledat pentru faptul că preşedintele trebuie ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi (ref. la art. 78, alin.3 din Constituţie), chiar dacă este vorba de alegeri repetate.
Vă prezentăm ce au declarat, ieri, după mult aşteptata decizie, politicieni din partidele parlamentare.
Vlad Filat,
preşedintele PLDM
Decizia CC este una corectă. Nu poţi, printr-o lege inferioară, cum ar fi cea organică, să modifici norma constituţională. Avem două soluţii: capacitatea politicienilor de a începe un dialog în interesul R. Moldova, pentru a găsi o soluţie şi modificarea Constituţiei sau adoptarea unei noi Legi Supreme, elaborată de reprezentanţii întregii societăţi.
Mihai Ghimpu, preşedintele PL
Sunt dezamăgit de decizia CC, dar şi de colegii de la PLDM. Urmează să discutăm în şedinţa Consiliului AIE ce facem mai departe, dar mi-e greu deja să propun ceva, pentru că văd că înţelegerile pe care le avem nu se mai respectă. Filat nu a respectat înţelegerea şi a pornit o altă politică, că nu va vota, indiferent de decizia CC. Regret şi faptul că l-am votat mai întâi pe Filat în funcţia de prim-ministru. Cred că am făcut o greşeală când am purces la îndeplinirea acordului Alianţei. Trebuia de ales preşedintele Parlamentului şi pe urmă prim-ministrul.
Valeriu Streleţ, vicepreşedinte PLDM
Nu am avut mari aşteptări de la Curtea Constituţională. Curtea nu putea emite o decizie care ar fi obligat Parlamentul la anumite acţiuni. Tudor Deliu, colegul meu de partid, a semnat sesizarea către CC doar pentru a pune punct unor speculaţii. Referitor la ceea ce spune Mihai Ghimpu, da, poate am fi avut acum preşedinte, dacă liberalul ar fi fost mai prudent cu declaraţiile în timpul alegerilor precedente, când vorbea de „asul din mânecă” şi posibilităţile garantate de a avea un preşedinte. Iar în cazul unui preşedinte interimar era inevitabilă alegerea prim-ministrului.
Dumitru Diacov, membru de onoare şi deputat PDM
Mă bucur că, în sfârşit, Curtea Constituţională a luat o decizie clară. Acum, liderii partidelor din Parlament trebuie să se întrunească şi să aleagă preşedintele. Dacă vor fi alegeri anticipate, vor veni aceleaşi mutre în Parlament cu aceleaşi ambiţii.
Igor Dodon, deputat PCRM
Salut decizia Curţii Constituţionale şi susţin în continuare ideea alegerii preşedintelui împreună cu Alianţa, ceea ce ar permite evitarea alegerilor anticipate. Decizia CC a confirmat că normele constituţionale sunt sfinte şi nu pot fi modificate prin simpla majoritate parlamentară. Alegerea preşedintelui ţine de negocierile care sper că vor avea loc în timpul apropiat. Aşa cum am mai spus: nu susţin ideea de alegeri anticipate.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲