Serviciile secrete ruse dezinformeaza: Anglia si Franta l-au impiedicat pe Stalin sa previna al Doilea Razboi Mondial
adăugat 20 octombrie 2008, 12:10, la Ştiri de Top
Dictatorul sovietic I.V.Stalin era gata sa desfasoare la granita cu Germania peste un milion de soldati ai armatei rosii, cu scopul de a descuraja agresiunea Germaniei hitleriste inca inaintea izbucnirii celui De-al Doilea Razboi Mondial. Insa, Marea Britanie si Franta nu au subscris la aceasta idee, ceea ce l-ar fi determinat pe tatucul de la Kremlin sa semneze un pact de neagresiune cu regimul lui Hitler, celebrul Pact Ribbentrop-Molotov, relateaza in ultimul sau numar The Sunday Times, citandu-l pe generalul (r) GRU (Serviciul de Informatii al armatei ruse) Lev Sotkov. Acesta este, in prezent, consultant al SVR (Serviciul de Informatii Externe al Rusiei).Istoricii rusi se servesc de recentele documente declasificate ale SVR pentru a justifica tratatul dintre Stalin si Hitler, edificatoare in acest sens fiind aprecierile generalului (r.) Lev Sotkov, care, la recenta dezbatere in Duma de Stat, dedicata implinirii a 70 de ani de la Acordul de la Munchen, a afirmat ca URSS, ramasa singura, "s-a vazut silita sa-si intoarca fata spre Germania si sa semneze pactul de neagresiune, cu scopul de a castiga timp pentru pregatirile de conflictul ce se apropia". Dar, in realitate, armata germana i-a luat prin surprindere pe sovietici. Opinia generalului consultant SVR coincide cu teza stalinista privind inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial, care castiga din nou teren in Rusia.
Rusii sustin ca, potrivit documentelor, care au fost tinute secrete timp de 70 de ani, delegatia militara sovietica si-ar fi oferit ajutorul in 1939 reprezentantilor delegatiilor Marii Britanii si Frantei, cu doua saptamani inaintea izbucnirii celei de-a doua conflagratii mondiale. Conform propunerii facute de URSS, Moscova era dispusa sa amplaseze la granita cu Germania 120 de divizii de infanterie (cate 19.000 de soldati fiecare), 16 divizii de artilerie, 5.000 de unitati de artilerie grea, 9.500 de tancuri si circa 5.500 de avioane de atac si bombardiere.
Seful delegatiei britanice la negocieri, amiralul Reginald Drax, ar fi obiectat insa, subliniind ca are mandat doar pentru convorbiri si nu pentru semnarea unor documente concrete. "A fost ultima sansa de a opri 'lupul', chiar si dupa ce Chamberlain (premierul britanic conservator, Neville) si Franta au daruit Germaniei prin Acordul de la Munchen regiunea cehoslovaca sudeta", afirma generalul (r.) Lev Sotkov.
Dupa cum relateaza publicatia britanica, citata de Agerpres, despre tentativa URSS de a crea o coalitie anthitlerista se stia dinaintea declasificarii acum o luna a arhivei SVR, insa abia acum au iesit la iveala o serie de detalii referitorare la aceasta initiativa.
Principalul obstacol in crearea unei coalitii antihitleriste in 1939 ar fi fost pozitia Poloniei, pe al carei teritoriu urmau sa treaca trupele sovietice. Polonia, care se afla de mult timp intr-o stare de razboi nedeclarat cu URSS, se temea ca, astfel, isi va pierde suveranitatea. In plus, Londra se indoia de capacitate de lupta a armatei rosii, care, in 1938, trecuse printr-o perioada de epurare a generalilor sai la ordinul lui Stalin.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲