SIS: Grupările criminale spală bani prin intermediul sistemului bancar din Transnistria
adăugat 10 octombrie 2012, 08:38, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan
Sistemul bancar din regiunea transnistreană este utilizat de către grupările de crimă financiară din ţară şi din străinătate pentrumaşinării fiscale şi de spălare a banilor. Prin urmare,secesionismul bancar din stânga râului Nistru "subminează securitatea economică a R. Moldova", afirmă directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vadim Vrabie, într-un interviu publicat de presa de la Chişinău.
Aceste structuri bancare sunt folosite pentru traficul ilicit de mărfuri, transferuri de bani din zonele de conflict sau din ţări de risc, precum şi pentru finanţarea unor mişcări periculoase. De asemenea, sectorul bancar nesupravegheat prezintă un interes sporit de a fi folosit de grupări de crimă organizată implicate în traficul de droguri, fiinţe umane, armament, dar şi alte activităţi prohibite şi profitabile.
Directorul adjunct SIS precizează că băncile din regiunea transnistreană sunt susţinute de bănci din CSI pentru a desfăşura activităţi financiare internaţionale. Prin urmare, unii agenţi economici din ţările CSI utilizează sistemul bancar din regiune pentru realizarea unor scheme financiare suspecte cu implicarea zonelor off-shore.
Vadim Vrabie mai afirmă că cele mai recente schimbări de ordin politic de la Tiraspol nu au dus şi la schimbări esenţiale în domeniul bancar. Mai mult, politicile actuale ale administraţiei separatiste sunt îndreptate spre consolidarea economică şi financiară a regiunii, în defavoarea intereselor Chişinăului.
Totuşi, directorul adjunct al SIS precizează că, în cazul în care se va reuşi ca băncile din regiunea transnistreană să obţină accesul la reţeaua financiar-bancară internaţională, prin mecanismele Băncii Naţionale a Moldovei, va fi posibilă monitorizarea şi prevenirea unor riscuri de securitate. Dar nu exclude că imediat să apară noi ameninţări pe alte dimensiuni.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲