Slugoii kaghebisti din miliţia lui Voronin s-au impotrivit sărbătoririi hramului oraşului romanesc Chişinău
adăugat 14 octombrie 2008, 21:19, la Ştiri de Top
Hramul oraşului Chişinău a fost sărbătorit marţi, in condiţiile in care Ministerul moldovean al Justiţiei a blocat conturile Primăriei Chişinău cu o săptămană inainte de sărbătoare, iar poliţia a refuzat, fără explicaţii, să autorizeze spectacolul de artificii care ar fi trebuit să aibă loc la sfarşitul zilei. Municipiul Chişinău marchează implinirea a 572 de ani de la prima atestare documentară. La manifestări nu a participat niciun reprezentant al administraţiei centrale, controlate de Partidul Comuniştilor, pentru că Primăria Capitalei de peste Prut are un primar liberal.Finanţarea manifestărilor consacrate Hramului Chişinăului s-a făcut prin scrisori de garanţie, iar oaspeţii invitaţi şi-au plătit singuri drumul şi cazarea.
Primăria Chişinău le-a oferit atat oaspeţilor, cat şi agenţilor economici care au organizat manifestările scrisori de garanţie, prin care dă asigurări că toate cheltuile vor fi rambursate odată cu deblocarea conturilor Primăriei, scrie NewsIn. Ministerul moldovean al Justiţiei a argumentat blocarea conturilor primăriei prin faptul că aceasta nu a asigurat cu spaţiu locativ mai mulţi poliţişti, procurori şi judecători. Litigiile, in valoare de 7 milioane de dolari, datează incepand cu 1995, in timp ce actualul primar liberal Dorin Chirtoacă a preluat primăria Chişinău in urma alegerilor din 2007.
Primarul Chirtoacă a calificat aceste acţiuni drept o incercare de a face imposibilă organizarea hramului Chişinăului. Şi anul trecut, autorităţile centrale ale statului, controlate de Partidul Comuniştilor, au pus piedici bunei organizări a Hramului Chişinăului, interzicand accesul in Republica Moldova a unei delegaţii romane din care făceau parte mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, care veneau la sărbătoare la invitaţia primarului Dorin Chirtoacă.
La deschiderea oficială a Hramului, Chirtoacă a declarat că Chişinăul are perspective de a deveni o metropolă. "Chişinăul este acela care va da tonul perspectivei europene a Republicii Moldova, care va ajunge apoi in fiecare sat şi comună şi in sufletele fiecărui om, inclusiv ale celor din regiunea transnistreană. Sunt convins că ziua in care Chişinăul işi va sărbători hramul fiind o parte componentă a familiei oraşelor europene este aproape", a declarat Dorin Chirtoacă.
La ceremonia de incepere oficială a sărbătorii hramului a fost prezent şi consilierul preşedintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac, care a transmis chişinăuienilor un mesaj de salut din partea preşedintelui roman. "Municipiul Chişinău reprezintă pentru toţi romanii, indiferent unde s-ar afla, unul dintre cele mai vii centre ale culturii şi civilizaţiei romaneşti", se spune in mesaj.
"Odată cu aderarea Romaniei la UE, frontiera spaţiului european a ajuns la doar 100 km de Chişinău şi acest fapt nu poate aduce decat avantaje pentru dezvoltarea economică a Republici Moldova. Consider că in momentul de faţă este necesară dezvoltarea unui parteneriat stabil dintre administraţia publică locală din Romania şi Republica Moldova, care să creeze proiecte comune transfrontaliere, proiecte prin care Republica Moldova se va apropia mai rapid de spaţiul comunitar. Va reasigur de intregul meu sprijin pentru a ne putea reintalni impreună in marea familie europeană", se mai spune in mesajul preşedintelui Traian Băsescu, citit la Chişinău de consilierul prezidenţial Eugen Tomac.
Viceprimarul Bucureştiului, Răzvan Murgeanu, a declarat că Bucureştiul a fost, este şi va fi fratele de sange a Chisinaului. "Şi ne dorim fierbinte să ne reunim sub acelaşi steag european, in aceeaşi mare familie europeană cat mai curand posibil. Depinde de dumneavoastră, dar şi de noi, fraţii dumneavoastră, cat de repede se va intampla acest lucru", a declarat viceprimarul Bucureştiului, Răzvan Murgeanu.
Primarul de Baia Mare, Cristian Anghel, a declarat, din partea primarilor din Romania, că locuitorii capitalei moldovene au făcut o alegere bună acum un an şi jumătate, votand pentru liberalul Dorin Chirtoacă. "Cred eu că sunt şanse reale ca la Chişinău să avem un oraş cu o adevărată vocaţie europeană", a spus Anghel.
Intrebat de ce cele mai multe delegaţii invitate la hram sunt din Romania, primarul Dorin Chirtoacă a spus că este firesc să fie aşa, deoarece Chişinăul este infrăţit cu mai multe localităţi romaneşti. "Aşa a fost şi aşa va fi", a spus Chirtoacă.
POETI PREA TRISTI SA FIM,
TACUTI DE MULTA VREME
NE AFLAM SUB UN DESTIN.
SUB NORII GREI AI TOAMNEI.
PARCA-AM APUS CU TOTI,
LEGATI SINTEM DE ROMA,
AI EI SINTEM NEPOTI.
Poate suntem vinovati si meritam propria conducere...Poate...daca R.Moldova ar fi un stat adevarat democrat si independent...
Atit in F.Rusa cit si in toate statele CSI au ramas si activeaza fosti agenti a KGB-ului care dupa destramarea URSS nu si-au schimbat profesia!Un exemplu cunoscut :separatismul transnistrian defapt ca si cel din abhazia si partial cel din Ucraina s.a.Un alt factor:Practic toti politicenii actuali a RM sunt fosti comunisti si comsomolisti a imperiului sovietic care nu sunt pur si simplu capabili(n-au cunostinte suficiente)nici sa promoveze democratia in RM si nici sa reformeze economia statului,tot ce au fost ei in stare sa faca:au copiat constitutia Belgiei si niste legi europene care in practica nu dau nici un rezultat,deoarece pur si simplu sunt straine spiritului si modului de viata basarabean!
Daca vorbim despre comunisti:stie cineva cum un partid falimentar si uitat de toti a fost in stare intr-o buna zi sa vina la putere cu un procentaj majoritar?e clar ca nici in cel mai democrat stat,nu e posibil ca un simplu cetatean sa devina presedinte sau un partid outsider sa devina intr-o luna cel mai popular fara mijloace economice colosale!e clar nu mai ca nu stiu din ce cauza nu-i clar la toti...poate din cauza ca majoritatea posturilor TV si ziare sunt controlate de comunisti?sau poate ca comunistii au birocratizat la maxim statul si a legat strins de ei politia RM(pentru cei care n-au fost nici o data in moldova:dupa venirea comunistilor au fost promovate in toate structurile de stat fosti si actuali politisti la importante posturi,deseori persoane capabile cu cunostinte respective in domeniu erau concediate sau condusi de niste prosti bineplatiti...)sau poate cei care au inteles sunt demult peste hotare,siliti sa-si asigure existenta sa si a copiilor prin orice metoda...
Daca ne intoarcem la sursele economice a PC,aici e si mai simplu:in ce limba vorbeste Voronin?..
In fine:cum e posibila o miscare sau revolutie intr-o tara de batrini inselati cu o pensie putin mai ridicata,dar mizera in raport cu realitate socio-economica a RM?unica solutie e sa sustinem persoanele competente(fie romani fie rusi,de unificarea RM si Ro nici nu merge vorba in viitorul apropiat cit si de aderarea la UE),care cel putin, va ameliora situatia econimica a statului si va fi posibila reintoarcerea cetatenilor in RM.
Si ca spuneam ceva de mentalitatea din statele comuniste. Am citit intr-o revista de psihologie ca s-a efectuat un experiment in USA si Rusia, in anii '90: Mike/Misha sta de vorba cu prietenul sau John/Ivan, despre ce pot ei sa vorbeasca?
Americanii au raspuns: Probabil ca vorbesc de ce au facut aseara, in timp de rusii, intrebati in strada si stiind ca e un experiment psihologic au raspuns: "nu stiu, nu e treaba mea"
Asta e mentalitatea comunista, sau mai bine zis nu comunista ci mentalitatea poporului in statele totalitare unde conducerea este tinutade o mana de oameni. S-au obisnuit ca nu este treaba lor sa se implice in ceea ce priveste conducerea statului. Statul trebuie sa le dea, statul le ia, statul face, nu ai voie sa fi impotriva statului. Statul se confunda cu partidul unic, rezulta o singura ideologie si viziune asupra societatii, resulta tiranie.
E trist, oameni buni, dar asta e totalitarismul! aaa, si am uita sa adaug coruptia si nepotismul, promovarea in functii cheia a unor incompetenti pe baza de recomandari de la centru etc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
http://www.romaniapiacerediconoscerti.it/