Summit-ul de la Riga i-a făcut pe plac lui Putin. Moldova merită mai mult
adăugat 01 iunie 2015, 09:02, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan
Summit-ul de la Riga a fost interpretat de cetăţenii Republicii Moldova mai mult în termeni pesimişti, astfel visul european şi aspiraţiile europene ale moldovenilor s-au lovit de o Uniune Europeană prudentă faţă de Rusia, care nu-şi asumă o strategie clară a vecinătăţii estice.
Republica Moldova, ca stat al Parteneriatului Estic, care are cele mai mari realizări în ceea ce priveşte agenda europeană, inclusiv liberalizarea regimului de vize, merita mai mult la Riga, respectiv o altă abordare şi atenţie din partea oficialilor europeni, consideră deputatul român Eugen Tomac. Deputatul a subliniat că Summit-ul de la Riga i-a făcut pe plac lui Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, adăugând că după acest eveniment vecinătatea estică a UE a rămas un subiect în aer, neclar, deoarece nu s-a observat o strategie clară pentru ţările din regiune.
Uniunea Europeană a acţionat cu prudenţă În opinia sa, UE a preferat mai mult prudenţă politică la Riga, în detrimentul unei strategii clare asumate. „Uniunea Europeană a acţionat cu prudenţă şi nu cu hotărâre, determinare şi un plan bine stabilit.Republica Moldova putea primi o altfel de atenţie având în vedere şi progresele care le-a făcut devenind statul din Parteneriatul Estic cu cele mai multe reforme implementate în ceea ce priveşte agenda europeană. Liberalizarea regimului de vize este un succes unic al relaţiei dintre UE şi Republica Moldova.Moldovenii meritau mai mult chiar dacă Republica Moldova se confruntă în prezent cu probleme grave în sistemul bancar şi în sistemul economic per ansamblu”, a explicat pentru Adevărul Moldova Eugen Tomac.El a crede că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se solidarizeze în jurul susţinerii cauzei şi vocaţiei europene a ţării, susţinând activ implementarea reformelor europene.În opinia sa, o astfel de atitudine din partea cetăţenilor, din partea societăţii civile democratizează Republica Moldova şi deschide calea către europenizarea ei profundă.
Tomac a amintit că în continuare Republica Moldova este izolată de politicienii de la Chişinău care îşi urmăresc interesul propriu sau se transformă în „cozi de topor” ale Federaţiei Ruse. Pe termen lung, o astfel de atitudine va izola şi mai mult Republica Moldova care are nevoie în această perioadă de limpezime, de lumină, de deschidere şi nu de izolare. Oamenii care trăiesc aici merită mai mult decât li se oferă de către stat şi politicieni”, apreciază Tomac.
Moldovenii trebuie să se mobilizeze pe 14 iunie Deputatul a făcut un apel către cetăţenii Republicii Moldova să se mobilizeze la alegerile locale din 14 iunie şi să iasă la vot în număr cât mai mare pentru a opri candidaţii care urmăresc interesul Federaţie Ruse, în detrimenutul interesului naţional al ţării. În opinia sa, dacă oraşul Chişinău, un simbol al evoluţiei, al viitorului, va cădea în mâna „cozilor de topor” ale Federaţie Ruse, Republica Moldova se va izola şi mai mult decât este în prezent. „Fac un apel către oamenii din Republica Moldova să iasă la vot pe 14 iunie şi să-l voteze pe Dorin Chirtoacă. Personal am toată încrederea în Dorin Chirtoacă şi cred că viitorul Chişinăului se află în mâinile lui Dorin şi nu în mâinile unor indivizi care acţioneză în dauna interesului naţional al Republicii Moldova.
Cetăţenii trebuie să se gândească foarte bine ce înseamnă aceste alegerile pentru viitorul lor şi implicit pentru parcursul european al Republicii Moldova”, apreciază Tomac. Banii moldovenilor pentru taxele consulare să se întoarcă în Republica Moldova, Eugen Tomac a anunţat că va introduce în Parlamentul României un proiect de lege care vizează crearea Fondului Cultural Basarabia, un proiect de finanţare pentru societatea civilă şi presa din Republica Moldova de limbă română, care promovează cultura românească. Deputatul a subliniat că proiectul de lege prevede ca banii încasaţi de statul român din taxele consulare plătite de moldoveni, aproximativ cinci milioane de euro, să fie convertiţi în acest fond pentru a întoarce practic banii înapoi în Republica Moldova, promovând activ cultura şi limba română. „Va fi un test pentru clasa politică de la Bucureşti. Se va vedea cine cu adevărat ţine la Republica Moldova şi cine face doar declaraţii în scopuri politice. Eu sper că nu vor fi dificultaţi în ceea ce priveşte votarea acestei legi, pe care o privesc ca necesară pentru Republica Moldova”, argumentează Tomac.
Tomac, un critic constant al Moscovei Federaţia Rusa a întocmit o listă de 89 de persoane cărora li s-a interzis să între în spaţiul rusesc. Eugen Tomac, care se află pe această listă, a precizat că a fost dintotdeauna un critic activ al politicilor Moscovei faţă de Republica Moldova, întrucât România a fost amputată în urma unei decizii a Kremlinului, iar poziţia rusă nu s-a schimbat în ultimii 100 de ani. „De 15 ani încerc să aduc în spaţiul public românesc un subiect de interes major şi anume riscurile la care suntem supuşi cu toţii în ceea ce priveşte abordarea Federaţiei Ruse faţă de relaţia cu Republica Moldova.
Prezenţa pe listă îmi confirmă faptul că insistenţele mele au produs efecte pentru că în mod constant, atât cât am gestionat această relaţie, fie în calitate de consilier al preşedintelui Băsescu, fie de secretar de stat în Guvernul României, şi acum sunt deputat ales cu 80% de către cetăţenii din Republica Moldova, am fost un critic al politicilor Rusiei în ceea ce priveşte Republica Moldova şi toată regiunea. Eu ştiu că România a fost amputată în urma unei decizii luate la Kremlin şi poziţia şi politica Rusiei faţă de România şi faţă de românii aflaţi la est de Prut nu s-a schimbat cu nimic în ultimii 100 de ani”, a explicat Tomac. Deputatul a mai precizat că nu a fost anunţat pe cale oficială despre această interdicţie,
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲