Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 05:17

 

Tiraspolul îşi doreşte o bază militară rusă şi 3.000 de soldaţi ai Moscovei în Transnistria

adăugat 10 septembrie 2008, 09:44, la Ştiri de Top

Şeful diplomaţiei transnistrene, Vladimir Istrebciak, a declarat într-un interviu pentru Nezavisimaia Gazeta că Tiraspolul îşi doreşte sporirea numărului de militari şi pacificatori ruşi până la cel puţin 3.000 şi semnarea unui acord privind crearea unei baze militare ruseşti în Transnistria.

"Noi am saluta sporirea efectivului de militari ruşi, inclusiv de pacificatori, dar acest lucru ţine de dialogul dintre Rusia şi Ucraina, pentru că militarii pot nimeri în Transnistria doar prin teritoriul ucrainean", a spus Iastrebciak, adăugînd că Tiraspolul şi-ar dori şi reînfiinţarea escadrilei de elicoptere ruseşti, care a existat în Transnistria pînă în 1998, numai că partea rusă nu a răspuns pînă acum acestor propuneri.

În prezent, forţa de menţinere a păcii din Transnistria este formată din circa 1.500 de oameni, dintre care 500 sunt soldaţi ruşi, 500 transnistreni şi 500 moldoveni. Ucrainenii au statut de observatori.

Rusia a anunţat marţi că intenţionează să menţină "pentru mult timp" aproape 8.000 de militari în teritoriile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov precizând că acestea nu sunt forţe de menţinere a păcii, ci forţe armate.

Rusia a încheiat de asemenea acorduri de cooperare militară cu cele două republici cărora le-a recunoscut independenţa (spre deosebire de Transnistria), acorduri ce prevăd instalarea unor baze ruse pe teritoriul lor.

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Vornin şi liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov s-ar putea întâlni în decurs de o lună, după care va fi stabilită o dată concretă pentru întâlnirea lor cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. Anunţul a fost făcut de aşa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, în interviul publicat în ediţia de marţi, 9 septembrie, a cotidianului moscovit Nezavisimaia Gazeta. Oficialităţi de la Chişinău şi Moscova nu au comentat deocamdată aceste declaraţii.

În interviul din Nezavisimaia Gazeta, pretinsul ministru transnistrean de externe a spus că pînă la întîlnirea dintre Voronin şi Smirnov, reprezentanţii Tiraspolului ar putea să-şi reia activitatea în cadrul grupurilor existente de lucru dintre Chişinău şi Tiraspol, pe care le-au abandonat în urmă cu cinci luni.

Grupurile de lucru au fost create de Guvernul Republicii Moldova la începutul acestui an pentru sporirea încrederii dintre părţi prin elaborarea unor proiecte comune în domeniile economic, social, ecologic şi umanitar şi pentru realizarea cărora Uniunea Europeană a anunţat că este gata să aloce peste un miliard de euro. Tiraspolul acceptase iniţial să participe la trei grupuri de lucru ce se ocupă de transporturi, probleme medicale şi ajutoare umanitare.

Vladimir Iastrebciak a declarat că mersul negocierilor politice va depinde de viitoarea întîlnire Voronin-Smirnov şi de rezultatele activităţii grupurilor de lucru. El a subliniat însă că autorităţile moldovene nu şi-au făcut publică pînă acum poziţia faţă de proiectul acordului de prietenie şi cooperare dintre statele suverane Moldova şi Transnistria, proiect pe care liderul separatist Smirnov i l-a înmînat lui Voronin în luna aprilie şi pe care îl consideră şi acum drept singura soluţie posibilă a conflictului transnistrean.

Referitor la formatul în care vor avea loc negocierile politice, Vladimir Iastrebciak a spus că actuala formulă 5+2, din care fac parte OSCE, Rusia şi Ucraina - ca mediatori, SUA şi UE - ca observatori, plus Chişnăul şi Tiraspolul ar fi doar una consultativă, întrucît, în opinia sa, decizia finală trebuie să aparţină celor două părţi aflate în conflict.

"Timpul va arăta în ce format se va găsi cea mai eficientă soluţie", a spus oficialul transnistrean, adăugînd că SUA şi UE ar avea un rol secundar, pentru că sunt numai observatori la negocieri. "Consultările în formatul 5+2 vor continua însă, cel puţin pentru a nu se ajunge la situaţia din 2003 cînd planul moscovit de reglementare, cunoscut sub denumirea planul Kozak, a fost respins în ultimul moment. Această experienţă ne-a arătat că încercările de a pune mediatorii internaţionali în faţa faptului împlinit sunt contraproductive, ţinînd cont şi de influenţa pe care Occidentul o are asupra conducerii din Moldova", a spus şeful diplomaţiei de la Tiraspol.

În acest context, Iastrebciak a ţinut să dezmintă zvonurile cum că Tiraspolul ar respinge ideea revenirii la planul Kozak de reglementare transnistreană, idee relansată acum două săptămîni de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Tiraspolul ar putea accepta un nou plan Kozak, dar numai în condiţii mult mai dure pentru Chişinău, a spus oficialul transnistrean. Planul rus de reglementare propus în 2003 şi respins de Chişinău prevede federalizarea Republicii Moldova, drept de veto pentru Transnistria şi păstrarea prezenţei militare ruse pe termen de 20 de ani.

"Nu înţeleg de ce Tiraspolul ar trebui să cedeze şi mai mult. Doar nu am fost noi cei care am respins în 2003 planul Kozak. Cred că la acel moment existau şanse reale pentru edificarea unui stat comun. Dar ele nu s-au realizat", a declarat Iastrebchak, care a negat că Moscova ar cere Chişinăului şi Tiraspolului să revină la discuţii în baza planului Kozak.

În finalul interviului, Vladimir Iastrebchik a spus că salută poziţia Chişinăului de reglementare exclusiv pe cale paşnică a problemei Transnistriei, dar crede că cele două părţi ar trebui să-şi asume angajamente reciproce de non-agresiune prin semnarea unui acord. Totodată, el a acuzat Chişinăul de ceea ce a numit presiuni economice aplicate Transnistriei din 2006, pentru a-i face pe lideri transnistreni mai maleabili în negocieri. Este vorba despre noul regim vamal la graniţa cu Ucraina, care-i obligă pe agenţii economici transnistreni să se înregistreze la Chişinău pentru a putea efectua operaţiuni import-export. Tot din martie 2006 la graniţa moldo-ucraineană şi-a început activitatea şi misiunea Uniunii Europene de asistenţă ce are ca principal scop combaterea contrabandei, mai cu seamă pe segmentul transnistrean, şi creşterea eficienţei managementului la frontiera dintre cele două ţări.

Autor: NewsIn
Sursa: www.cotidianul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0359 secunde