Topolanek sugerează că ce s-a întâmplat în Moldova arată că Rusia vrea să-şi recâştige influenţa
adăugat 03 mai 2009, 22:02, la Ştiri de Top
Premierul ceh Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a dat de înţeles într-o dezbatere televizată că ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, în Georgia sau Ucraina reflectă dorinţa Rusiei de a-şi recâştiga influenţa, relatează AFP, preluat de NewsIn."Trebuie să ţinem cont de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Moldova sau Georgia (...) şi să ne ferim de autoritatea Rusiei (...) care are o anumită dorinţă de a ne repune sub influenţa ei", a declarat Topolanek duminică într-o dezbatere televizată.
Afirmaţia a intervenit în contextul în care Topolanek argumenta de ce Republica Cehă trebuie să aprobe Tratatul de la Lisabona.
El a spus că documentul i-ar permite Cehiei să evite să cadă sub influenţa Rusiei.
Republica Cehă, fostă ţară comunistă, este, alături de Irlanda, una dintre ţările de care depinde soarta Tratatului destinat să facă să funcţioneze mai bine o Uniune Europeană extinsă.
Irlanda a promis un nou referendum la toamnă, după ce o primă consultare populară s-a soldat anul trecut cu respingerea textului.
Pentru a intra în vigoare, Tratatul trebuie să fie ratificat de toate cele 27 de state membre al Uniunii Europene.
În Republica Cehă, Tratatul a fost validat de Camera Deputaţilor la 18 februarie şi urmează să fie supus votului la 6 mai în Senat, unde ca să treacă este nevoie de o majoritate de trei cincimi. Apoi, textul trebuie parafat de preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus.
Topolanek, constrâns să demisioneze în plin mandat la preşedinţia UE, după un vot de neîncredere al Parlamentului, la sfârşitul lunii martie, consideră totuşi "improbabilă" o respingere a Tratatului în Senat şi a spus că sprijină ratificarea textului, chiar dacă are unele obiecţii.
Noul guvern al premierului desemnat Jan Fischer va intra în funcţie la Praga începând de vinerea viitoare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
15:43 // UE ar putea deţine probe care stabilesc cine stă în spatele scenariului din 7 aprilie
Uniunea Europeană ar putea deţine probe, inclusiv înregistrări radio ale unor discuţii telefonice, care ar demonstra clar cine stă în spatele acţiunilor de protest din 7 aprilie. Acesta este motivul pentru care Vladimir Voronin a cedat şi a anunţat la "Moldova 1" amnistierea tuturor tinerilor reţinuţi după proteste. Mesajul de la "Moldova 1" a fost transmit de un preşedinte îngândurat şi chiar speriat pe alocuri.
Această ipoteză a fost enunţată de directorul ziarului "Moldavskie Vedomosti", analistul Dmitrii Ciubaşenco, care suţine că aceste dovezi la moment se sistematizează, dar că deja este cert faptul că Ministerul Afacerilor Interne şi alte organe de forţă au emis ordine "secrete" privind urmărirea ilegală a opoziţiei, copiile acestor indicaţii ajungând în UE şi în curând ar putea fi făcute publice.
O altă ipoteză, potrivit lui Ciubaşenco, este că UE l-ar fi atenţionat pe Voroniv că Familia (familia Voronin- n.r) s-ar putea trezi cu conturile din străinătate blocate, dacă încălcările grave ale drepturilor omului de la Chişinău, nu vor înceta. "Este evident că lui Voronin i s-a dat de înţeles că puterea şi capitalul sunt în pericol. Acesta poate, este unicul argument care îl poate influenţa pe Voronin", scrie Ciubaşenco.
Totodată, analistul scrie că ceea ce iniţial era un conflict intern, ulterior a devenit obiect de rivalitate între Rusia, care de o parte îl susţine pe Voronin, şi Occidentul pe de altă parte, care spre deosebire de Rusia, a adoptat o poziţie mai echilibrată, lăsându-şi astfel loc de manevre şi pârghii necesare de presiune asupra lui Voronin, pentru care cel mai de preţ lucru sunt puterea şi banii