Tortionarii lui Voronin pusi sub urmarire
adăugat 24 decembrie 2009, 23:50, la Politică
Procuratura de la Chisinau a declansat urmarirea penala a responsabililor de relele tratamente aplicate manifestantilor din 7 aprilieProcuratura Generala a Republicii Moldova a inceput urmarirea penala a fostului ministru de interne Gheorghe Papuc si fostului sef al politiei din Chisinau, Vladimir Botnari, pentru neglijenta in serviciu soldata cu urmari grave, in legatura cu protestele din luna aprilie de la Chisinau, transmite Agerpres.
Papuc a declarat inaintea audierii sale din 9 decembrie: ěMAI a actionat corect la 7 aprilie si toate persoanele sunt vii. Eu nu cunosc nimic despre cei 4 morti", conform Unimedia. ěAm procedat corect pentru ca in rezultat ati vazut ca nu a patimit niciun copil, care a fost implicat in evenimentele din apriliei, a mai afirmat Papuc. Procurorul general, Valeriu Zubco, a declarat ca intreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne, care activa in perioada protestelor din aprilie, a fost sau va fi audiata la Procuratura Generala pentru investigarea faptelor si actiunilor comise in timpul si dupa protestele stradale de dupa alegerile parlamentare.
Acuzati de maltratari
Fostei conduceri a MAI i se imputa faptul ca nu a actionat eficient pentru a proteja sediile parlamentului si presedintiei, care au fost devastate de protestatari, dar si ca ulterior a permis maltratarea protestatarilor. Se presupune ca cel putin un tanar a fost omorat in bataie de politisti, in urma protestelor, iar alte cateva zeci de persoane au acuzat ca au fost torturate de politisti in locurile de detentie. Gheorghe Papuc a activat in fruntea MAI in perioada februarie 2002 - martie 2008 si octombrie 2008-septembrie 2009. De numele sau au fost legate mai multe articole aparute in mass-media de peste Prut, in care acesta a fost acuzat de acte de coruptie, delapidare, frauda, atat in perioada cat a ocupat functia de ministru cat si in activitatea sa anterioara.
Manifestatii deturnate
Protestele de la Chisinau au inceput pe 6 aprilie, a doua zi dupa alegerile parlamentare. Ele au fost organizate de un grup de tineri ca "zi de doliu national", impotriva fraudarii de catre comunisti a alegerilor. Actiunea a adunat insa aproape 10.000 de tineri, care in scurt timp au inceput sa scandeze slogane impotriva comunistilor. Pe 7 aprilie cateva zeci de mii de tineri, potrivit politiei, s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, dar in scurt timp, mitingul pasnic s-a transformat in violente. O parte dintre participanti au atacat sediile presedintiei si parlamentului, i-au atacat cu pietre pe politisti, iar ulterior, parlamentul a fost devastat, unele birouri au fost incendiate, iar politia practic nu a opus rezistenta. Politia a intervenit in forta abia noaptea, cand in centrul Chisinaului mai erau cateva zeci de persoane. Vladimir Voronin, a acuzat opozitia si Romania de organizarea unei tentative de "lovitura de stat". In aceeasi zi, Chisinaul l-a expulzat pe ambasadorul Romaniei Filip Teodorescu si a introdus regimul de vize pentru romani.
Morti si torturati
Potrivit datelor oficiale, in urma evenimentelor din 7 aprilie au fost retinute circa 300 de persoane, iar pe adresa procuraturii au venit peste 90 de plangeri de tortura de catre politie. Unii reprezentanti ai societatii civile spun insa ca numarul persoanelor retinute a depasit cifra de 600, fiind si multiple cazuri de maltratari de catre politisti. Un tanar a decedat in noaptea protestelor, dupa interventia in forta a politiei, iar o expertiza internationala a stabilit ca Valeriu Boboc, de 23 de ani, a decedat in urma unor lovituri in regiunea gatului si inimii, posibil cu patul armei. Aceasta desi procuratura anunta ca tanarul s-a intoxicat cu o substanta necunoscuta. Presa de la Chisinau a scris ca inca cel putin doi tineri ar fi fost omorati de politie, care a musamalizat cazurile.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲