Traian Basescu: Eu zambesc cand aud valurile de vorbe ale politicienilor, pentru ca nu se compara cu valurile de 16 metri din Atlantic
adăugat 20 septembrie 2009, 22:02, la Politică
"Pe mare sunt multe riscuri, si eu am trecut prin ele: sa iei foc, sa fii in zona de bombardament cu nava, pentru ca iti dai seama ca nu mai ai nicio sansa daca nava este lovita, fie de o racheta, fie de o bomba. Am trecut prin realitatile acestea. Din acest motiv uneori zambesc cand aud valurile de vorbe ale politicienilor, pentru ca nu se pot compara cu valurile de 16 metri din Atlantic, cand zici ca se pravale pe tine un munte de apa", a afirmat, duminica, presedintele Traian Basescu, intr-un interviu inedit la postul public de radio.Seful statului a rememorat si un episod mai putin obisnuit petrecut la bordul navei "Biruinta", al carei comandant a fost inainte de 1989:
"Frica este un sentiment omenesc. Totul este ca în momentele de cumpana sa continui sa ai sânge rece si sa iei decizia corecta. Spre exemplu, mi-aduc aminte când a luat foc, puteam foarte bine sa abandonez complet nava, pentru ca era o situatie clasica de abandon al navei. Nava era descarcata, era posibil sa faca explozie în orice clipa si, totusi, desi mi-a fost frica de faptul ca o sa mor cu tot cu echipaj acolo, luciditatea a spus:
Traian Basescu, despre relatia comandant de mare - echipaj:
* "Eu am fost un comandant foarte sever, niciodata absurd. Si, desi preluasem a treia nava din seria navelor de 160.000 de tone, dar primele doua se scufundasera, se scufundasera cand eu am luat cea de-a treia nava pentru NAVROM, am luat-o din santierul de la Constanta... Primele doua au beneficiat de comandanti cu multa experienta de la numire. Eu eram un comandant cu doar doi ani experienta când am luat nava
* "Eu comandam atunci o nava de 85.000 de tone, care ramasese cea mai mare,
Traian Basescu a rememorat si momentul despartirii de marinarie:
* "A fost o oferta, o oferta a companiei, nu a Securitatii, a companiei care avea oficii de reprezentare in cateva puncte-cheie pe care le bateau navele romanesti cel mai mult, sa plec sa fiu reprezentantul companiei la Anvers si, primind aceasta oferta, am spus
Basescu: Anii 2007 si 2008 - un rateu din cauza relatiei cu Tariceanu
"Romania nu mai este cea din 2004, indiscutabil", a afirmat duminica presedintele Traian Basescu, la postul public de radio, aratand ca in mandatul sau de 5 ani tara a avut parte de schimbari pozitive - aderarea la Uniunea Europeana in 2007, introducerea cotei unice de 16%, introducerea pensiei minime, cresterea salariilor si a pensiilor si reducerea nivelului saraciei. Seful statului si-a exprimat, insa, convingerea ca "se puteau face mai multe", iar la capitolul "rateuri" a mentionat anii 2007 si 2008, cand, spune Traian Basescu, din cauza relatiei sale cu premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, ar fi pierdut instrumentele pentru a declansa reforma.
* "Rateul a fost in perioada 2007-2008, doi ani pe care noi i-am pierdut in reforma statului datorita relatiei... - si, iata un motiv de repros. E de vazut care au fost radacinile, daca nu cumva suspendarea, daca nu cumva eliminarea PD-L de la guvernare. Dar relatia presedinte - prim-ministru practic a facut ca eu sa nu mai am instrumentele, guvernul fiind unul din aceste instrumente, sa declansez procesele de modernizare a tarii, neavand o relatie optima cu premierul", a afirmat seful statului.
* "Deci perioada 2007-2008 a fost o intarziere in reformarea statului. Acolo s-a pierdut. Ceea ce Guvernul Boc face acum, defrisarea agentiilor, le reduce ca numar, Legea unica a salarizarii, Legea educatiei, trebuiau facute din 2007-2008. Toti stiam, aveam si eu, avea si premierul Tariceanu, avea evaluarile internationale cu privire la deprecierea masiva a sistemului de educatie romanesc. Eu a trebuit sa fac o comisie ca sa conving, sa generez o dezbatere, cand, daca as fi fost intr-o relatie in regula cu premierul, probabil ca reformele astea se puteau face si sa stiti ca cele trei legi nu inseamna inca reforma dusa pana la capat. Mai sunt multe de facut pentru ca statul sa se reformeze, sa nu mai fie o povara. "
Traian Basescu: Daca nu corectam scaderea natalitatii, in 2050 vom ramane 11,2 milioane
"Pana in 2025 vom ramane 16,7 milioane, iar pana in 2050 vom ramane 11,2 milioane, daca nu corectam tendinta negativa a natalitatii", a atras atentia Traian Basescu, afirmand ca mediul rural are o natalitate negativa de -4‰, in timp ce, in mediul urban, situatia este mai echilibrata.
Basescu: Trenuie sa promovam Romania atat in tara, cat si in afara
* "O alta prioritate este sa declansam o politica de promovare a Romaniei; Romania promovata in interiorul Uniunii Europene - nu cu clipuri de genul "Romanii sunt cei mai destepti", dar iata, avem intamplarea de la Turism, in care trei romani formidabili, pe imagini extraordinare, apar la Eurosport, la CNN... Europenii stiu foarte putine despre noi si au ajuns sa ne caracterizeze dupa incidente care se intampla in Italia, in Spania, sau in Marea Britanie sau in Franta. Trebuie sa ii atragem sa ne afle cultura, sa ne afle istoria, sa ne afle obiceiurile, sa ne afle bunatatea - ca, pana la urma, romanii sunt oameni buni", a afirmat Traian Basescu.
* "Aici avem o problema: sunt pe la unele televiziuni oamenii iresponsabili. Si eu cred ca iresponsabilitatea nu are ce cauta a fi promovata in mediul public prin televiziuni, fie ele si private. I-ati vazut cum vorbesc? Ca le e scarba de Romania, ca ar vrea sa plece... Romanii au nevoie sa fie respectati de toti. Marea problema este: se respecta romanii la ei acasa? Uitati-va cum se vorbeste despre stat, uitati-va ca sunt ticalosi care si-au permis sa-l acuze de terorism pe seful statului numai pentru ca primesc doi bani de afara sau dinauntru. Uitati-va ca vedeti aproape in fiecare seara pe la talk show-uri. Deci, trebuie sa ne promovam in exterior, dar si in interior."
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲