Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:13

 

Traian Basescu: Federalizarea Republicii Moldova nu reprezinta o solutie

adăugat 23 octombrie 2008, 07:58, la Politică

Republica Moldova se confrunta cu multe probleme in perspectiva europeana, dar are nevoie de sprijin, iar federalizarea nu reprezinta o solutie, chiar daca in unele state acest lucru a functionat, considera presedintele Traian Basescu.

El a declarat miercuri la Constanta ca, in cadrul ultimei reuniuni a Consiliului European, Romania a pledat pentru acordarea unei perspective europene certe pentru Republica Moldova, un stat care a ramas in penumbra vecinului sau mai mare de la rasarit, Ucraina.

"Am sustinut intotdeauna ca, din perspectiva europeana, Republica Moldova trebuie sa fie asociata pachetului Balcanilor de Vest. Demersul nostru se fundamenteaza pe istoria, cultura si limba comune statelor noastre, dar si pe evaluarea situatiei de fapt a Ucrainei, pentru care perspectiva europeana e mai complexa", a afirmat seful statului, relateaza NewsIn.

In ceea ce priveste conflictul transnistrean, seful statului considera ca federalizarea Republicii Moldova - prevazuta de planul Kozak respins de Chisinau in 2003 si reluata ca teza in ultima vreme in special de unele medii rusofile - nu este o solutie. "in acelasi timp, Republica Moldova este confruntata cu o serie intreaga de probleme derivate din reglementarea problematicii transnistrene. O noua solutie privind federalizarea nu este o optiune, iar aceasta nu poate fi si nu trebuie acceptata in primul rand de catre UE. Nu conceptul de federalizare in sine este contestat, el fiind aplicat cu succes in mai multe state europene partenere. Republica Moldova trebuie incurajata atat politic, dar si economic sa pastreze optiunea democratica si cea europeana", a precizat Basescu.

Presedintele a afirmat ca amanarea rezolvarii unor conflicte inghetate devine ingrijoratoare: "Cei 16 ani de la conflict moldo-transnistrean, conflict dupa care au fost introduse prezentele mecanisme de negociere si asigurare a pacii, s-au dovedit a fi doar un respiro pentru consolidarea unui stat ilegal cum este Transnistria si pentru cresterea potentialului sau de a supravietui in fata oricaror decizii internationale. Acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze", a atras atentia seful statului.

Traian Basescu a precizat ca Suedia si Polonia au propus un parteneriat estic, dar cu care trebuie sa fie de acord toate tarile implicate. "Am luat nota ca partenerii polonezi si suedezi propun formarea unui parteneriat estic care sa cuprinda sase state din vecinatatea UE, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Republica Moldova si Ucraina. in acelasi timp, trebuie sa remarc ca dintre aceste sase state doar trei si-au manifestat in mod clar aspiratiile europene beneficiind de forme de cooperare cu UE", a adaugat presedintele.

Seful statului crede insa ca formarea altor mecanisme nu poate fi intotdeauna si o solutie. "Romania apreciaza ca Republica Moldova, sub rezerva indeplinirii angajamentelor legate de reforme si consolidarea democratiei, trebuie sa aiba un parcurs distinct in raport cu grupul celor sase state. inca o mentiune aici, deja am creat pentru Marea Neagra suficiente instrumente, fie ca vorbim de euroregiunea Marii Negre, fie de sinergia Marii Negre. Pasiunea de a crea continuu noi instrumente fara a vedea eficienta celor deja create mi se pare ca prezinta un risc de ineficienta. Presiunilor exercitate de conflictele inghetate care impiedica exercitarea unei constructii nationale li se adauga lipsa exercitiului in materie de cooperare", a mai afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a participat, miercuri, la Constanta, la dezbaterea "Viitorul cooperarii in Marea Neagra", organizata de Fundatia Konrad Adenauer. La dezbatere iau parte experti si reprezentanti ai Bundestagului si politicieni din statele riverane Marii Negre - Bulgaria, Georgia, Federatia Rusa, Romania, Ucraina si Turcia.

Basescu propune rediscutarea conflictelor inghetate si a problemei Kosovo in Consiliul de Securitate

Traian Basescu considera ca subiectul Kosovo si conflictele inghetate ar trebui sa ajunga din nou pe masa Consiliului de Securitate, iar marile puteri, in special cele cinci state cu drept de veto, trebuie sa-si revizuiasca pozitiile si sa restabileasca forta dreptului international.

Romania isi exprima ingrijorarea fata de modul in care este respectat dreptul international, care a dus la incalcarea unor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU, a declarat miercuri, la Constanta, presedintele Traian Basescu, precizand ca problematica trebuie reanalizata.

"Din perspectiva Romaniei este ingrijorator faptul ca anul acesta au avut loc doua evenimente de maxima importanta pentru modul in care Europa, lumea, va aborda viitorul. Ma refer la Kosovo si Georgia. Aici am avut o abordare din unghiuri diferite, dar o abordare similara din partea marilor puteri", a spus Basescu. El a adaugat ca, in ambele cazuri, alte tari au incalcat rezolutii ale ONU.

"Sustinerea independentei Kosovo vine pe fondul pe care Consiliul de Securitate a emis deja celebra rezolutie 1244 care garanta intergritatea teritoriala a Serbiei. Cu toate acestea, un numar important de state, printre care state extrem de importante, au trecut peste rezolutia Consiliului de Securitate recunoscand independenta Kosovo, incalcand astfel rezolutia 1244", a explicat Basescu.

Presedintele a precizat ca o situatie similara este si in cazul Georgiei, iar evolutia acestor situatii provoaca ingrijorarea statelor mai mici. "in Georgia, pentru independenta si integritatea teritorala sunt peste 30 de rezolutii ale Consiliului de Securitate, toate garantand integritatea teritoriala a Georgiei. De data aceasta, de pe alte pozitii, a fost recunoscuta independeta Osetiei de Sud si a Abhaziei si atunci, firesc, statele mici si mijlocii se intreaba cat de departe se merge cu incalcarea Cartei ONU, cu incalcarea principiilor de drept international. Este o intrebare pe care Romania si-o pune vizavi de politica sa externa", a afirmat Basescu.

Seful statului considera ca statele trebuie sa reanalizeze aceasta situatie si modul de abordare pe viitor. "Personal consider ca toate subiectele, Kosovo, Osetia de Sud sau Abhazia, Nagorno-Karabah sau Transnistria, trebuie sa mearga din nou pe masa Consiliului de de Securitate, iar marile puteri, in mod deosebit cele cinci state cu drept de veto, trebuie sa revizuiasca pozitiile lor in raport de interesul national si sa restabileasca forta dreptului international. Este extrem de dificil, dar nu vedem alta solutie pentru a restabili functionalitatea principiilor fundamentale care au stat la baza pacii in Europa, respectarea integritatii teritoriale, a suveranitatii , inviolabilitatii frontierelor", a mai spus seful statului.

Autor: Z.O.
Sursa: www.ziua.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0795 secunde