Ucraina insistă asupra formatului 5+2
adăugat 15 aprilie 2008, 08:49, la Politică
Autorităţile de a Kiev consideră că orice soluţie a problemei transnistrene trebuie adoptată exclusiv în formatul de negocieri 5+2 la care, pe lângă Chişinău şi Tiraspol, mai participă Ucraina, Rusia şi OSCE ca mediatori, şi Uniunea Europeană şi SUA ca observatori.Declaraţia a fost făcută de către ministrul ucrainean de Externe, Volodimir Ohrîzko, la o conferinţă de presă susţinută la Chişinău împreună cu omologul său din Republica Moldova, Andrei Stratan.
Ministrul ucrainean de externe, Volodimir Ohrîzko, a spus ca presedintele Voronin - cu care s-a intâlnit in timpul acestei vizite - a reconfirmat încă o dată că toţi participanţii la reglementarea transnistreană sunt, în mod egal, responsabili de soluţionarea conflictului.
"Formatul 5+2 este singura formulă de reglementare acceptabilă pentru toată lumea şi calitatea noastră de garant al acestei reglementări, vom face totul ca această soluţionare să fie complexă şi să convină tuturor părţilor" a spus ministrul ucrainean.
Volodimir Ohrîzko a subliniat că ţara sa optează pentru acordarea unui statut de autonomie regiunii transnistrene, dar numai în cadrul Republicii Moldova ca stat independent şi întreg din punct de vedere teritorial.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe de la Chişinău, Andrei Stratan, i-a mulţumit omologului său ucrainean pentru eforturile depuse de autorităţile de la Kiev în vederea depăşirii crizei transnistrene.
Afirmaţiile ministrului ucrainean de Externe survin pe fundalul declaraţiilor de acum două zile ale preşedintelui Voronin care subliniase, după întrevederea sa de săptămâna trecută cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, că un rol de frunte în reglementarea crizei transnistrene îi revine Federaţiei Ruse.
În cadrul vizitei la Chişinău, ministrul ucrainean de externe, Volodimir Ohrâzko, a discutat cu autorităţile Republicii Moldova mai multe probleme delicate în relaţiile bilaterale, dar se pare că nu s-a ajuns la un numitor comun.
Săptămâna viitoare o delegaţie guvernamentală de la Chişinău va pleca la Kiev pentru a continua discuţiile.
Probleme bilaterale
* O serie de probleme patrimoniale există încă din momentul destrămarii URSS, cum ar fi bunăoară cea a recunoaşterii proprietăţilor Republicii Moldova în Ucraina. Este vorba, în special, de mai multe staţiuni balneare construite, în perioada sovietică, de autorităţile Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de atunci pe litoralul Mării Negre.
* O altă problemă este cea a centralei hidroelectrice de la Novodnestrovsk, construită de partea ucraineană pe râul Nistru. Autorităţile de la Chişinău consideră că aceasta ar trebui să aparţină nu doar Ucrainei, ci şi Republicii Moldova, întrucât e situată pe râul de frontiera, şi a fost construită din fondurile fostei Uniuni Sovietice din care au făcut parte ambele state.
* La rândul ei, partea ucraineană pare a fi nemulţumită de modul de funcţionare a terminalului petrolier de la Giurgiuleşti, pe Dunăre, susţinând că acesta ar reprezenta un pericol pentru întreg ecosistemul din regiune.
Dacă reprezentanţii celor două părţi vor reuşi să ajungă la un compromis asupra acestor probleme, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, ar putea vizita Republica Moldova în următoarele luni pentru a semna unele acorduri bilaterale în aceste domenii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲