Ucraina "no problem"
adăugat 20 iulie 2008, 16:24, la Politică
Ministrul de Externe roman, Lazar Comanescu, aflat in vizita la Kiev, nu a inregistrat progrese notabile in negocierile cu omologul ucrainean. Ministrul de Externe ucrainean a declarat ca Bastroe si situatia grava a minoritatii romane sunt "probleme inexistente" si "speculatii".Accidentul a stirbit vizita oficiala in Ucraina a delegatiei ministrilor romani de Externe, Lazar Comanescu, si respectiv al Educatiei, Cristian Adomnitei, insotiti de diplomati si jurnalisti. La aproximativ un sfert de ora de la aterizare, masinile coloanei oficiale, care circulau cu 110-120 de km pe ora, au fost implicate intr-un violent incident rutier. Masina numarul 6 din coloana, in care se afla noul ambasador al Ucrainei la Bucuresti, Markian Kulik, a pus o frana brusca, dupa ce anterior a mai schitat doua astfel de manevre riscante pe drumul de la aeroport catre oras. Masina numarul 7, ocupata de oficiali ucraineni, a pus frana simultan, obligand automobilul Mercedes al Ambasadei Romaniei, a 8 masina in coloana, ocupata de fostul ambasador al Romaniei in Kazakhstan, Vasile Soare, si purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu, sa intre violent in masina din fata. Urmatoarea masina din coloana, ocupata de cameramanul TVR Mircea Tarnacop, fotoreporterul Rompres Cristian Nistor si redactorul RRA Vasile Captaru, traducator de ucraineana, a intrat violent in masina Ambasadei romane, neexistand din fericire accidentati grav. Jurnalistii loviti in impact si-au revenit destul de repede din soc, ofiterii SBU solicitand jurnalistilor romani stergerea pozelor si a materialelor filmate cu accidentul si fiind refuzati. Drumul a continuat dupa ce cele patru masini au fost abandonate pe sosea impreuna cu o masina de politie. Ministrul Comanescu a declarat ieri la Kiev, ca "incidentul ma face sa ma gandesc ca si asemenea mici accidente sunt o consecinta a dezvoltarii economice".
Acest accident nu este singura tragedie din Ucraina care a implicat oficiali ai statului roman, in 1995, Adrian Dohotaru, poet si dramaturg, secretar de stat in cadrul MAE, a decedat intr-un cumplit accident in Ucraina, iar, in 1997, ambasadorul Romaniei la Kiev, Ion Bistreanu, implicat in negocierile pentru semnarea Tratatului romano-ucrainean, a fost ranit.
Probleme inexistente
Temele cele mai importante au ramas in suspans, oficialii discutand problema Canalului Bastroe, a Insulei Serpilor si delimitarii platoului continental, precum si a minoritatii romane din Ucraina. Cei doi diplomati nu au evitat subiectul Canalului Bastroe, partea ucraineana dand asigurari ca "nu are nici o intentie de a-si incalca obligatiile fata de prevederile internationale". Anterior la conferinta ESPOO de la Bucuresti, statele semnatare ale Conventiei au cerut Ucrainei sa opreasca orice sapaturi. La intrebarea jurnalistului ZIUA, privind dovezile incalcarii drepturilor minoritatii romanesti din nordul Bucovinei, Maramuresul istoric si Basarabia de Sud, ministrul Ogrizko a declarat ca acestea sunt "probleme inexistente" si simple "speculatii" si a pus accentul pe faptul ca "Ucraina respecta toate standardele si normele pentru asigurarea protectiei minoritatilor". La sfarsitul conferintei, seful diplomatiei ucrainene a diminuat orice probleme in relatiile bilaterale.
Apeluri disperate
Anterior vizitei ministrilor romani, Comunitatea Romaneasca din Ucraina printr-o scrisoare deschisa a facut apel la ministrul Educatiei de la Bucuresti pentru a interveni pe langa autoritatile ucrainiene ca acestea sa stopeze procesul de distrugere a scolilor si claselor cu predare in limba romana din Ucraina. Totodata, la inceputul lunii mai 2008, un important grup de reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ucraina au facut un apel catre presedintele Basescu pentru a opri politica de discriminare promovata de Kiev.
Intrebarea este: daca aceste probleme nu exista, de ce ele au avut un loc important pe agenda oficiala de discutii?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲