"UE și SUA trebuie să fie la curent cu schimbările din Constituția Moldovei, chiar dacă acestea vor permite băieților buni să rămână la putere", scrie un analist străin
adăugat 08 februarie 2010, 09:41, la Politică
"Lucrurile arată optimist pentru R. Moldova. Vizita premierului moldovean Vladimir Filat la Washington de la sfârșitul lunii ianuarie reprezintă un semn că, în sfârșit, Moldova a devenit un membru respectat în familia democratică", scrie Jeremy Druker, într-un comentariu pentru Rețeaua Internațională de Securitate și Cooperare.
Potrivit lui, deși Guvernul de la Chișinău are doar 5 luni de când a fost învestit, acesta a reușit deja să se integreze și să-și facă prieteni pe ambele maluri ale Atlanticului. Druker ține să amintească cititorilor și despre analiza publicată de German-Marshall Fund, în care se spune că noul guvern de la Chișinău a schimbat stilul de a face politică, comunicarea cu publicul și imaginea Moldovei în ochii comunității internaționale.
"Nici Moldova și nici Vestul nu au avut o oportunitate mai bună ca și acum de a colabora. Întrebarea este cât va dura această guvernare? În decembrie, Parlamentul a eșuat în a alege președintele țării, urmând ca în acest an să fie organizate noi alegeri parlamentare", precizează textul apărut la sfârșitul lunii ianuarie.
"Aceasta a lăsat o dilemă atât Vestului, cât și coaliției de guvernare din Moldova. Uniunea Europeană și SUA ar trebui să investească atent în persoane care ar putea să nu mai fie la putere peste un an. La fel, aceștia ar trebui să discute cu partenerii de la Chișinău orice potențială schimbare de Constituție, chiar și dacă acest lucru va permite băieților buni să se mențină la putere pentru un termen întreg", ține să remarce Druker.
"Pe de altă parte, noii lideri și echipele lor din ministere au nevoie de asistență concretă. Mulți sunt tineri și devotați, dar fără experiență în politici publice sau reformă instituțională. Chiar și dacă noi alegeri parlamentare vor avea loc în Moldova, Coaliția trebuie să reușească o performanță de a repeta succesul din vara anului trecut".
În încheierea scurtei analize, Druker se întreabă dacă membrii AIE sunt gata în prezent să implementeze reforme radicale. "Totodată, vor putea să defășoare pe lângă toate încă și o campanie electorală?", se întreabă acesta retoric la finalul comentariului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲