Un CD cu 3000 de melodii din folclorul romanesc a fost lansat in R.Moldova
adăugat 20 aprilie 2008, 09:37, la Ştiri de Top
Un CD cu 3000 de melodii instrumentale din folclorul romanesc a fost lansat, in R. Moldova, intr-o recenta conferinta de presa la Academia de Stiinte a Moldovei. CD-ul intitulat "Folclorul muzical instrumental romanesc de pretutindeni" a fost prezentat de catre Constantin Rusnac, profesor universitar si compozitor, Secretar General al Comisiei Nationale a R. Moldova pentru UNESCO.Potrivit Agentiei INFOTAG, proiectul editorial a fost initiat de Anatol Vidrascu, Directorul General al Grupului Editorial "Litera", si sustinut de Comisia Nationala a Republicii Moldova pentru UNESCO, Biroul Regional UNESCO din Moscova si Institutul Cultural European.
Vidrascu a declarat pentru Agentia INFOTAG ca CD-ul contine melodii din perioada sec. XIX si pina in prezent, si prin intermediul CD-ului oamenii vor avea acces la melodiile care se gasesc foarte rar sau care au fost date uitarii. "Oriunde s-ar afla cei plecati dupa hotarele tarii noastre, acest CD ii va apropia de frumoasa cultura romaneasca", a spus el.
Constantin Rusnac, a comunicat reporterului INFOTAG ca la CD s-a lucrat foarte mult si a fost nevoie si de foarte multa rabdare. "Impreuna cu Anatol Vidrascu am lucrat la acest compact disc aproape trei ani. Melodiile le-am colectat de la bibliotecile din tara si din Romania. Am mers chiar la Ramnicu Valcea pentru a completa lista pieselor. Dar acestea sint doar citeva perle din varietatea culturii noastre. Chiar daca uneori munca la acest CD ma epuiza, totusi placerea era mai mare. Iar rezultatul, cred eu, va fi si mai mare", a declarat Rusnac.
Directorul Grupului Editorial "Litera" a anuntat ca lucrul la CD va continua iar ascultatorii vor avea prilejul sa se bucure de piese noi. In viitor, CD-ul urmeaza sa fie completat cu inca peste 10 mii de melodii instrumentale romanesti cu influente din folclorul altor tari.
CD-ul "Folclor muzical instrumental romanesc de pretutindeni" a fost editat pentru inceput in 1000 de exemplare si poate fi cumparat din librariile "Litera" din R.Moldova si Romania.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲