Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 07:47

 

Un scenariu cu revolte postelectorale în R. Moldova este puţin probabil, potrivit unui expert ECFR

adăugat 28 iulie 2009, 11:31, la Politică

Republica Moldova nu va fi din nou teatrul unor revolte postelectorale, întrucât autorităţile sunt mult mai organizate, potenţialii protestatari sunt mai speriaţi, iar opoziţia este reticentă în a chema oamenii în stradă, consideră expertul European Council on Foreign Relations, Nicu Popescu.

Într-un comentariu de anticipare referitor la alegerile de miercuri din R. Moldova, postat pe blogul EUobserver, expertul European Council on Foreign Relations (ECFR) arată că, în opinia sa, este imposibilă repetarea scenariului de după 5 aprilie, când au existat revolte violente, şi detaliază ce s-a schimbat de atunci şi cum au devenit comuniştii din China şi Rusia actori electorali în R. Moldova.

"Cel mai probabil este că nu vor exista din nou revolte. Guvernul este mult mai pregătit pentru astfel de scenarii, iar potenţialii protestatari sunt mult mai speriaţi. În plus, partidele de opoziţie sunt mult mai reticente în a chema oamenii în stradă, iar UE urmăreşte cu cea mai mare atenţia evoluţia situaţiei. Ministrul de externe al Poloniei Radoslaw Sikorski a efectuat o vizită la Chişinău cu cinci zile înainte de alegeri, cu sprijinul preşedinţiei suedeze a UE, pentru a cere tuturor să adopte conduita corectă. Aşadar, nu ar trebui să se desfăşoare evenimente dramatice deosebite pe străzi, dar mă aştept la două luni de negocieri intense pentru funcţia de preşedinte şi o stare aproape permanentă de criză politică şi economică în următorii doi ani", constată Nicu Popescu.

Expertul ECFR aminteşte că imediat după revoltele din aprilie, guvernul moldovean a acuzat România că a susţinut o lovitură de stat, apoi l-a expulzat pe ambasadorul român şi a impus vize cetăţenilor români. La 24 iulie însă, subliniază Popescu, procurorul general al R. Moldova a anunţat că România nu a fost implicată în organizarea unei lovituri de stat.

În schimb, analistul observă că, la fel ca şi înainte de alegerile din aprilie, "Rusia a făcut destul de multe pentru a-şi demonstra susţinerea pentru comunişti". În acest sens, Medvedev şi Putin au organizat un summit cu Voronin, la sfârşitul lunii iunie, în cadrul căruia Rusia a promis 500 de milioane de dolari ca ajutor pentru depăşirea crizei economice. În iulie, Voronin a participat la un summit informal al statelor CSI, dar Medvedev nu a avut timp, se pare, de o bilaterală cu acesta, fiind prea ocupat cu întâlniri cu preşedintele Tadjikistanului, Azerbaidjanului şi al Armeniei.

În opinia lui Popescu, şi mai surprinzător este anunţul făcut de China cu numai câteva zile înainte de alegeri privind creditarea cu un miliard de dolari a R. Moldova. "Lăsând deoparte solidaritatea partidelor comuniste din R. Moldova şi China, tot nu înţeleg de ce China ar face un asemenea gest, cu atât mai mult cu cât ajutorul este dublu faţă de cât au oferit ruşii. Nu exclud posibilitatea ca aceşti bani să nu se materializeze nicodată, fiind numai bani gândiţi pentru imagine şi nereprezentând un credit real", evidenţiază expertul.

Nicu Popescu reaminteşte că la alegerile din 5 aprilie, Partidul Comunist sin R. Moldova (PCRM) a câştigat 60 de locuri din cele 101 ale Parlamentului (49% din voturi), în timp ce partidele de opoziţie - Liberalii, Liberal-Democraţii şi Alianţa Moldova Noastră - au reuşit să obţină 41 de mandate în Parlament. Aceste rezultate au dus la proteste de stradă, atacuri asupra clădirii Parlamentului şi a palatului prezidenţial, ceea ce a condus la represalii din partea autorităţilor la adresa tinerilor, mass-media şi opoziţiei.

Analistul ECFR se arată însă foarte mirat de faptul că PCRM nu a reuşit să obţină prin presiuni un vot de la opoziţie pentru a putea numi un preşedinte. "Mărturisesc că încă nu înţeleg cum un astfel de lucru a fost posibil.... În orice caz, după două eşecuri consecutive de a alege un nou preşedinte, potrivit prevederilor constituţionale, Parlamentul a fost dizolvat şi au fost anunţate alegeri anticipate", scrie Nicu Popescu.

"Revoltele din 7 aprilie şi urmările acestora au determinat o puternică polarizare a societăţii moldovene. Imediat după evenimente, numeroşi observatori au crezut că violenţele au sporit susţinerea societăţii pentru comunişti, care s-au folosit de controlul pe care îl au asupra presei pentru a vinde varianta proprie asupra evenimentelor - anume că politicienii din opoziţie sunt nişte fascişti care au dorit să organizeze o lovitură de stat cu implicarea României", relatează expertul. La începutul lunii iunie, comuniştii s-au lăudat că pot obţine 80 de mandate în Parlament, în cazul unor noi alegeri, iar majoritatea observatorilor erau siguri că PCRM va obţine mai multe voturi decât în aprilie.

Cu toate acestea, sondaje de opinie mai recente arată că, în ciuda faptului că societatea a rămas polarizată, o bună parte din electorat şi-a păstrat preferinţele politice. Potrivit lui Nicu Popescu, cel mai de încredere sondaj de opinie publică este cel al Institutului pentru Politici Publice, care prezenta următoarele date: 42,6% consideră că alegerile din 5 aprilie au fost corecte şi libere, iar 42,2% consideră că nu; 45% consideră că revoltele din 7 aprilie nu au fost justificate, în timp ce 40% cred că acestea au fost parţial sau complet justificate; după criza politică din aprilie, 47% din populaţie consideră că sunt necesare alegeri anticipate.

"Astfel de rezultate sunt destul de uimitoare, întrucât sugerează că puternica propagandă proguvernamentală de la TV a avut un impact destul de limitat, în condiţiile în care 88% din public are televizorul ca sursă de informare, iar postul rusesc Pervîi Kanal şi postul controlat de guvern Moldova 1 sunt cele mai vizionate", atrage atenţia analistul.

În ceea ce priveşte decizia lui Marian Lupu, cea mai proeminentă figură a PCRM, după Vladimir Voronin, de a părăsi partidul şi de a se alătura democraţilor, Nicu Popescu consideră că nu a fost "o lovitură fatală" pentru comunişti. "Totuşi, este posibil ca el să ia câteva procente din voturile comuniştilor şi ar putea contribui la o reechilibrare a sistemului politic. El încearcă să recreeze centrul politic şi ar putea deveni cel care va avea cel mai greu cuvânt de spus în viitorul Parlament", subliniază Popescu.

Expertul atrage atenţia şi că opoziţia din R. Moldova trebuie privită din două perspective: la standard european şi la nivel local. "Judecând opoziţia din punctul de vedere al standardelor europene, oricine ar putea concluziona că opoziţia din R. Moldova este puţin impresionantă. Nu a putut controla masele în timpul revoltelor din aprilie, unii dintre lideri au fost implicaţi în afaceri dubioase în anii '90, strategia de campanie este adesea neinspirată şi neinspirantă, şi, cel mai rău dintre toate, opoziţia nu este unită. Nu este o opoziţie pregătită să îşi asume puterea, în cazul în care ar câştiga alegerile", observă expertul ECFR.

Pe de altă parte, judecând după standarde postsovietice, situaţia este cu totul alta. "Cele trei principale partide de opoziţie - liberalii, liberal-democraţii şi Alianţa Moldova Noastră - cooperează relativ bine unii cu ceilalţi. Liberalii au printre lideri unul tânăr şi charismatic, Dorin Chirtoacă - primarul de 30 de ani al Chişinăului. În comparaţie cu alţi politicieni moldoveni, el pare uman, şi nu un politician băţos, robotizat. Liberal-Democraţii au un lider mai puţin charismatic şi mai puţin popular, dar au o bună echipă de avocaţi, foşti diplomaţi, oameni de afaceri şi economişti. Ambele partide sunt relativ tinere, moderne şi în tendinţă crescătoare. Cel de al treilea partid de opoziţie, Alianţa Moldova Noastră, este dominată de politicieni din anii '90 şi este în scădere. Nu este sigur că va intra în noul Parlament", scrie Nicu Popescu.

Autor: NewsIn
Sursa: www.newsin.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0586 secunde