Urmatorul conflict, aflat in vizorul UE spre solutionare, este cel transnistrean
adăugat 11 septembrie 2008, 13:49, la Ştiri de Top
Conflictul dintre Georgia si Rusia a readus in prim-planul agendei politice internationale un alt punct fierbinte inghetat momentan, care da fiori reci Uniunii Europene, deoarece se afla in proximitatea granitelor sale de Est, criza transnistreana.Incurajata de faptul ca pentru prima oara in istoria ei UE a reusit sa medieze un conflict important, autoritatile de la Bruxeles vor sa dinamizeze negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean. Inaltul reprezentant pentru politica externa a UE, Javier Solana (foto), a declarat miercuri la Bruxelles, ca situatia din Transnistria trebuie rezolvat in formatul 5 plus 2, cu participarea celor doua parti implicate, nu doar in formatul negocierilor 3 plus 2, care a avut loc la Viena luni, sub egida OSCE.
Aflat la o audiere pe tema conflictului ruso-georgian in Comisia de afaceri externe a Parlamentului European, Solana a spus ca acest conflict "a subliniat nevoia de a strange relatiile cu vecinii estici (ai UE - n.r.), iar aici ideea unui Parteneriat Estic este binevenita". Primul exemplu in acest sens enumerat de inaltul reprezentant pentru politica externa si de securitate al UE a fost cel din Republica Moldova. "Dupa cum stiti, Moldova este un element important in politica noastra de vecinatate si suntem foarte angajati in gasirea unei solutii la problema (transnistreana - n.r.)", a spus Solana, amintind de intalnirea in formatul "3 plus 2" care a avut loc luni la sediul OSCE din Viena pe tema dosarului transnistrean, transmite NewsIn.
La intalnirea de luni au participat mediatorii Rusia, Ucraina, OSCE, pe de-o parte, si UE si SUA ca observatori. "N-a fost perfect", a spus Solana. "Ceea ce vrem noi sa facem este sa avem intruniri in formatul 5 plus 2 (inclusiv Moldova si Transnistria, ca parti aflate in conflict - n.r.). Acest "doi" este dificil de obtinut. Nu dorim o solutie politica in formatul 3 plus 2, ci una in formatul 5 plus 2, iar acesta este cel mai important obiectiv al nostru", a explicat inaltul reprezentant pentru politica externa al UE.
Solana a subliniat nevoia de a "reconsidera" politica de securitate la Marea Neagra, fiind nevoie imperioasa de o strategie de securitate a UE in aceasta regiune. Aici, inaltul reprezentant UE a evidentiat rolul Turciei, care se doreste un mediator si incearca construirea unei "platforme regionale". Cu toate ca presedintele georgian Mikhail Saakasvili are unele "reticente" cu privire la rolul Turciei, UE sprijina aceste eforturi, a spus Solana, amintind in acest context si de vizita istorica a presedintelui turc in Armenia, tara cu un alt conflict inghetat - Nagorno Karabah.
Precizarile lui Solana pe tema transnistreana au venit in urma mai multor interventii ale europarlamentarilor Emma Nicholson (ALDE), Ioan Mircea Pascu (PSE) si Roberta Anastase (PPE-DE) pe acest subiect. Baronesa Nicholson a spus ca din experienta ei in Republica Moldova si Armenia stie "cat de fragila" e pozitia acestor tari in relatia cu Rusia, care le poate impune "tot felul de pedepse" daca nu adopta o politica favorabila Moscovei, iar aici este importanta accelerarea implementarii politicii de vecinatate a UE. "Imediat ce reusim sa scoatem componenta transnistreana din dosarul moldovean, Republica Moldova se va califica mai bine pentru o relatie buna si poate pentru aderarea la UE", a comentat, la randul sau, fostul ministru roman al apararii Ioan Mircea Pascu.
Europarlamentarul Roberta Anastase l-a intrebat pe Javier Solana cum vede situatia actuala din Transnistria, amintind de angajamentul Rusiei din 1999 de a-si retrage trupele din aceasta regiune, la fel cum promite acum ca va face cu cele din Georgia. "Cunosc termenii acordului din 1999. Discutiile dureaza de multi ani si sper ca se va rezolva. Orice criza e si o noua oportunitate pentru solutionarea conflictelor", a raspuns seful diplomatiei europene
Mai-mai-mai da ce vorbesti. Sarmanul matinca te rupi intr-un loc ca sa ne ajuti noua...tarfe politice. Va temeti de rusi ca dracul de tamaie! Fricosilor! Nimic mandrie..rusia scuipa oficial in toate acordurile oficiale semnate din 45 in coace si voi din frica ca v-a inchide gazul, stati cu coada intre picioare.
UE - ne-a tradat pe noi. Pentru ce mai trebuie o astfel de europa, care nu poate sa-si faca ordine pe propria s-a teritorie. Transnistria e un conflict care ne priveste nu doar pe noi, ci si pe ei la fel cum si pe noi.
Noua ne trebuie pamantul inapoi, ca romanii de partea stanga a nistrului sa traiasca omineste, romaneste!!! Lor mUE-istilor le trebuie stabilitate in europa. Daca armata 14-a s-ar plasa oficial in aceasta regiune atunci rusii le vor strange de gat si mai tare. Armata a 14-a poate cuceri toti balcanii fara ca sa se rupa prea mult in c*r. Si ei in loc ca sa ne ajute, oficial zic ce zic dar in realitate nu fac NIMIC. OSECE- e mai pro rusa decat Ivan cu sheneliu din siberia!!! Rusine europa. unde vi-i mandria?
To micael:
Bai frate, in prizma conflictului din georgia, eu cam mas fi temut sa ma bazez pe NATO si UE. Sunt aliati care la nevoie shuera in pod si se fac ca nu stiu nimic. Mai dau vreo 2 replici dure in favoarea georgiei si atat.
Ce tine de Chisinau de ce nu accepta...eu zic ca stii foarte bine. Si in plus, asa un format nu-i convine deloc lui smirnof care de fapt nu e personalitate dar e o "opinie reala" a moscovei. Ce zice smirnov cu alte cuvinte aceea gandeste rusia in realitate.Si deaceea conflictul nu va fi rezolvat in acest format. Ce tine de independenta transnistriei...nu stiu..si mie ideea mi se pare atragatoare. Dar cand ma gandesc ca acolo tot sunt romani care tot vor sa traiasca omineste...ideea aceasta mi se evapora imediat.
Unica solutie care eu vad. Gard de fier la granitza cu transnistria. Nerecunoasterea teritoriei separatiste. Si inghetarea conflictului pe 10 ani. Eventual orice export a transnistriei sa fie judecat in instante de judecata internationale. Acuzand non stop partile care accepta importul marfurilor din partea transnistrie ca fiind aliatii teroristilor. O rabdare de fier...pana la un moment potrivit. Momentul potrivit poate veni de oriunde! Rusia se va destrama ca imperiu odata si odata, transnistria se va certa cu Ucraina (mama dracului). Oamenii fiind lipsiti de calatorii de dupa hotare se vor revolta etc.etc. Altfel vom obtine un teritoriu autonom care va inghiti moldova intr-o criminalitate si coruptie de cum nu s-a mai stiut. Si vom pieri cu totii.
"cu rabdarea treci si marea"...asa k nu mai ginditi atit inpulsiv,sanse orikum mai sunt!!!!;)
cunosc cazuri siguri de mituire in ambasada rominiei din rep md. si dosare arse sau aruncate ale multor elevi cu media mult mai mare dekit a altora
amsada rominiei trwebuie aruncata in aer fiti deacord
Inteleg ca poate esti suparat ca nu ai prins si tu un loc la studii in Ro. la buget din cele alocate moldovenilor, dar nici chiar asa! Nu se poate sa aduci invinuiri la adresa consulatului roman fara sa ai probe... Tre sa-i pupi mana lui voronin ca nu smneaza acordul interministerial privitor la acordarea de burse moldovenilor, si sa le spunem multumesc ca necatand la toate piedicile pe care le pun comunistii din conducerea RM ca tinerii sa nu invete in EU, totusi statul roman a gasit posibilitate sa acorde destul de multe burse. Ca cineva nu a fost admis, asta e, au fost de 3 ori mai multi candidati decat locuri, si din trei a intrat unul (vorbesc de studii universitare de licenta). Fiul meu e in aceiasi situatie, nu s-a regasit nici intr-o lista, de aceia cunosc foarte bine problema... Sa vedem si lista cu cei respinsi si atunci v-om putea face concluzii, dar din cate am analizat eu, a depins foarte mult de media generala si de domeniul sau chiar si orasul pe care l-ai indicat in cerere, de nr. de locuri alocate si de numarul de candidati care au indicat acelasi domeniu la aceiasi universitate, chiar si de locu pe care ai pus universitatea respectiva in lista optiunilor... Mai pe scurt, a fost o procedura complicata de selectare, totul s-a facut la calculator(asa ne-au informat), tocmai ca sa nu fie loc de shpagi, cum zici tu, si cum se practica la noi in RM... Daca si trebuie sa te superi, atuncidoar pe tine sau pe cei care au avut notele umflate...
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲