Varşovia condiţionează acordul UE- Rusia de includerea în MAP a Georgiei şi Ucrainei
adăugat 20 aprilie 2008, 19:54, la Politică
Polonia vrea să transforme Uniunea Europeană în ostaticul NATO, au avertizat oficialii ruşiDupă reacţia vehementă a Rusiei, liderul polonez a revenit asupra declaraţiilor sale
Relaţiile Uniunii Europene cu Moscova riscă să intre din nou într-un con de umbră din cauza Poloniei, stat care de doi ani a blocat negocierile dintre cele două părţi în vederea semnării unui nou acord de parteneriat şi cooperare. Motivul invocat de liderul de la Varşovia de menţinerea a veto-ului a fost însă surprinzător având în vedere vechile diferende ale Poloniei cu Rusia şi, mai ales, în contextul negocierilor intense pe tema amplasării unor elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul polonez. Astfel, preşedintele Lech Kaczynski, a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că ţara îşi va fi de acord cu iniţierea negocierilor pentru noul acord d numai după ce Ucraina şi Georgia, două foste republici sovietice, vor fi incluse în Planul de Acţiuni (MAP) în vederea aderării la NATO, perspectivă asupra căreia Moscova se opune categoric. "Trebuie să pun în legătură aceste două chestiuni, deşi aş fi preferat să nu o fac", a subliniat, şeful statului polonez. "Numai oamenii prost informaţi în plan politic ar putea să creadă că ceea ce s-a întâmplat cu planul de includere a Ucrainei şi Georgiei în MAP nu are nicio legătură cu opoziţia Rusiei", a mai explicat Kaczynski.
MUNCĂ DE CONVINGERE CU BERLINUL ŞI PARISUL
De altfel, întrebat dacă Polonia ar putea să renunţe la veto la începerea negocierilor Rusia-UE, după investitura preşedintelui rus ales Dmitri Medvedev, Kaczynski a răspuns că îşi doreşte începerea negocierilor în vederea creării unui "climat care să favorizeze diminuarea neîncrederii între noi". Cu toate acestea liderul de la Varşovia a ţinut din nou să lege problema negocierilor de situaţia Georgiei şi Ucrainei. "Aş dori să vad mai întâi în ce fel se va rezolva chestiunea legată de oferirea MAP pentru Ucraina şi Georgia", a declarat oficialul pentru Reuters. Mai mult, el s-a erijat în susţinătorul cauzei atlantiste a celor două republici sovietice la nivel european declarând că intenţionează să insiste asupra poziţiei sale în cadrul întâlnirilor bilaterale pe care le va avea, în special, cu liderii Franţei şi Germaniei, state care s-au împotrivit acordării MAP pentru Ucraina şi Georgia. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy are programată o vizită oficială la Varşovia la data de 23 aprilie, iar în ceea ce priveşte înduplecarea "Doamnei de Fier" de la Berlin, Angela Merkel, Kaczynski se declară optimist.
REPLICA RUŞILOR
Cum era de aşteptat, declaraţiile lui Lech Kaczynski i-au luat prin surprindere pe ruşi, în condiţiile în care la sfârşitul lunii martie, premierul polonez, Donald Tusk, anunţa că Varşovia este gata să dea "undă verde" discuţilor UE-Rusia. "Polonia nu va mai cere condiţii suplimentare. Nu vom mai bloca reluarea negocierilor", susţinea Tusk. Afirmaţiile lui Kaczynski au adus în consecinţă o replică dură din partea Moscovei. Rusia a avertizat Polonia că încercarea de a asocia negocierile pentru încheierea unui parteneriat UE-Rusia de aderarea la NATO a unor foste state sovietice riscă să transforme blocul comunitar într-un ostatic al Alianţei, relatează presa rusă, citată de Reuters. "Dacă Polonia vrea să transforme UE în ostaticul NATO, atunci este pe drumul cel bun", a declarat un oficial de rang înalt din Ministerul rus de Externe, citat Interfax.
KACZYNSKI DĂ VINA PE REPORTERUL REUTERS
Replica părţii ruse a avut efect asupra liderului de la Varşovia, având în vedere că Polonia nu-şi permite să irite Moscova din cauza negocierile şi aşa dificile pe marginea scutului antirachetă. Dependenţa de gazul rusesc şi nevoia binecuvântării Rusiei pentru primirea pe teritoriul polonez a unor elemente ale scutului american, ce îi stârneşte fiori Moscovei, l-au convins indirect pe Kaczynski să revină asupra declaraţiilor făcute agenţiei Reuters. Aflat în Finlanda, oficialul a negat că ar fi făcut o conexiune între ridicarea veto-ului şi acordarea MAP Georgiei şi Ucrainei. "Infirm că aş fi făcut o astfel de legătură. Ieri (miercuri-n.r.) reporterul Reuters a încercat să mă determine să spun că pun un semn de egalitate între aceste două lucruri. Dar nu a primit niciun răspuns de acest gen de la mine", a reacţionat şeful statului polonez, citat de ITAR-TASS.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲