Viaţa basarabencei Natalia Diaconescu a învins birocraţia
adăugat 20 noiembrie 2009, 02:07, la Ştiri de Top
Femeia de 40 de ani, internată la Institutul Fundeni, care nu putea fi operată din cauza birocraţiei a primit ieri un rinichi de la mama sa, graţie doctorului Ionel Sinescu.Medicul Ionel Sinescu, şeful Clinicii de Chirurgie Urologică şi Trans plant Renal de la Institutul Clinic Fundeni, a considerat că amânarea transplantului în cazul Nataliei Diaconescu, până la rezolvarea problemelor birocratice, i-ar pune viaţa acesteia în pericol şi, ca urmare, a decis să facă ieri operaţia. A fost transplantul cu numărul 1.050 din cariera sa.
„În ultimele zile, apăruse o problemă şi a fost necesară o plasmafereză, un tratament menit să reducă nivelul de anticorpi din sânge, astfel ca organismul receptoarei să nu respingă rinichiul pe care l-a primit. Operaţia de transplant a decurs însă foarte bine şi cred că pacienta va putea să trăiască foarte bine cu noul rinichi”, a spus medicul Sinescu.
„Mi s-a spus că operaţia a decurs foarte bine şi sper să pot vorbi cât mai curând cu soţia mea”, ne-a declarat, foarte emoţionat, Marius Diaconescu, soţul Nataliei.
Chirurgul Sinescu vrea să caute
sponsori
Medicul şi-a asumat responsabilitatea pentru rezolvarea problemei birocratice legate de lipsa calităţii de asigurat român a Elenei Misăilă, mama Nataliei Diaconescu, care este basarabeancă şi care a donat rinichiul fiicei sale.
„Am zis că, în ultimă fază, voi căuta sponsori prin Fundaţia «Petre Herescu » ce funcţionează pe lângă clinica noastră”, susţine Ionel Sinescu.
El speră totuşi ca Ministerul Sănătăţii să găsească o soluţie pentru a nu taxa donarea de rinichi, ce face parte, consideră medicul, dintr- un singur act
medical.
„Dacă pentru un alt caz de transplant s-au dat 40.000 de euro ca operaţia să se poate face peste hotare, cred că ar fi de bun-simţ să nu se perceapă bani pentru femeia venită din Basarabia să-şi salveze fiica”, consideră Sinescu.
EVZ a dezvăluit că problema în acest caz este o lacună a legii transplantului, care nu prevede situaţia în care donatorul este de altă cetăţenie decât cea română, iar beneficiarul este român.
Pe de altă parte, legea nu stipulează nici plata prelevării organului. Institutul Clinic Fundeni a informat-o totuşi pe Elena Misăilă, mama Nataliei, că va trebui să plătească aproape 10.000 de euro spitalizarea şi operaţia de prelevare.
Lanţul slăbiciunilor din sistemul de sănătate
Prima soluţie şi cea mai eficientă în rezolvarea problemei birocratice ar fi fost schimbarea legii tranplantului sau a celei de acordare a cetăţeniei, care ar fi prevenit şi apariţia altor cazuri de acest gen. Însă acest lucru nu s-ar fi putut face în timp util pentru Natalia din cauza vacanţei parlamentare ce precede alegerile prezidenţiale.
O a doua soluţie teoretică, cea a obţinerii cetăţeniei române de către Elena Misailă, nu a fost nici ea viabilă din cauza duratei de minimum trei luni a procedurilor legale
.
Singura variantă era obţinerea unei vize de lungă şedere, însă pentru aceasta mama Nataliei trebuia să meargă la Chişinău ca să completeze formularul aferent. Numai că doctorul Ionel Sinescu a considerat că şi procedura aceasta ar fi întârziat mult operaţia.
Şansa unei vieţi normale
Pentru Natalia Diaconescu, în vârstă de 40 de ani, operaţia de transplant era singura şansă la o viaţă normală şi lungă. Doar în 15% din cele 50.000 de cazuri de transplant renal ce se fac anual în lume nu funcţionează rinichiul după primul an.
Alternativa la transplant era dializa, însă acesta este un tratament la care nu se poate renunţa niciodată, iar Natalia nu ar fi putut opta decât pentru varianta care ar fi presupus spitalizarea o dată la două zile.
„În medie, în cazul dializei, în opt ani, mor toţi bolnavii, dar unii pot muri în doi-trei ani, alţii în 15”, explică doctorul Sinescu.
Uhuu, integrare europeana liberala!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲