(VIDEO) Cu ocazia zilei Limbii Romane Presedintele Mihai Ghimpu s-a intalnit cu conducerea FDRM
adăugat 31 august 2010, 10:55, la Politică
Cu prilejul sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română", Preşedintele Interimar, Mihai Ghimpu va decora personalitile cele mai notorii care au promovat, pe parcursul anilor, valorile limbii române şi au insistat ca aceasta să fie limbă de stat.
Despre aceasta Ghimpu a anunţat, după întrevederea pe care a avut-o cu membrii Consiliului Director al Forului Democrat al Românilor din Moldova, scrie Vocea Basarabiei preluata de Romanian Global News.
La întrevederea Preşedintelui Interimar, Mihai Ghimpu, cu membrii Consiliului Director al Forului Democrat al Românilor din Moldova, au fost puse în discuţie mai multe probleme cu care se confruntă astăzi întreaga ţară. Printre acestea sunt şi persoanele care au promovat valorile limbii române dar care au fost lăsate în umbră, pînă acum, de către autorităţi. În acest sens Preşedintele Mihai Ghimpu spune că persoanele responsabile, de la preşedenţie, pregătesc un decret.
În cadrul întîlnirii, Preşedintele Senatului Comunităţii Româneşti din Ucraina, Vasile Tăraţeanu a făcut o adresare către Preşedintele Republicii privind urgentarea recunoaşterii limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova.
Mulţi dintre basarabeni susţin că sunt moldoveni şi nu români, aşa cum ne demonstrează istoria. În cazul dat, regizorul Ion Ungureanu, membru al Consiliului Director al Forului Democrat al Românilor din Moldova, a menţionat că lumea trebuie lămurită.
Circa 30 de personalitati din conducerea FDRM vor intreprinde, de pe 1 septembrie, o vizita de lucru la Bucuresti unde vor fi primiti de conducerea Romaniei.
Amintim, că declararea limbii române ca limbă de stat în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, precum și trecerea la grafia latină au fost solicitate de populaţie în cadrul Marii Adunări Naţionale de la 27 august 1989. După trei zile de discuţii aprinse cu oponenţii din Sovietul Suprem, deputaţii românofoni reuşesc să realizeze această doleanţă a cetăţenilor.
Sărbătoarea „Limba noastră cea română" a început să fie celebrată la un an de la evenimentul istoric, în 1990.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲