(VIDEO) Vladimir Voronin împotriva tuturor. Preşedintele statului a acuzat azi în stânga şi în dreapta!
adăugat 24 iunie 2009, 13:33, la Ştiri de Top
În cadrul conferinţei de presă organizată astăzi de Vladimir Voronin, acesta nu a contenit în acuzaţii la adresa partidelor de opoziţie, l-a criticat pe Marian Lupu pentru plecarea sa, la fel cum l-a acuzat şi pe preşedintele român, Traian Băsescu pentru declaraţiile împotriva R. Moldova, făcute recent de acesta cu privire la faptul că "Moldova ar fi o creatură nefericită a pactului Molotov-Ribentrop".Totodată, acesta a numit misiunea Fondului Monetar Internaţional "ca o femeie care pleacă de la un bărbat", deoarece a refuzat să negocieze cu comuniştii în 2001, 2004 şi din nou în 2009.
Referindu-se la creditul de jumătate de miliard de dolari oferit de Federaţia Rusă, Voronin a confirmat că această acţiune este una politică şi nu ar trebui să servească ca moment de speculaţie pentru "aşa-zişii analişti economici". Voronin nu a precizat care va fi dobânda pentru acest credit, dar a spus că banii vor fi folosiţi eficient, refuzând să dea detalii. "Nu vom oferi nimic în schimb, înafară de mulţumiri pentru prietenii noştri ruşi. Federaţia Rusă a demonstrat încă odată că nu e indiferentă de problemele Moldovei", a mai adăugat Voronin.
Totodată, acesta a anunţat presa că pe lângă creditul de 500 milioane dolari americani, ruşii vor mai acorda un grant de 20 milioane de dolari pentru efectuarea reparaţiilor la clădirea Parlamentului R. Moldova, care a fost vandalizată în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.
Cu privire la acţiunile opoziţiei, Voronin le-a recomandat membrilor partidelor liberale să nu piardă timpul în zadar pentru că "nu au capacităţi să stea în parlament şi să conducă lumea".
Întrebat cum vede tabloul politic după alegeri şi dacă este posibilă colaborarea cu Partidul Democrat condus de Lupu, Voronin a spus că nu poate să răspundă la această întrebare. "Să vedem întâi care va fi situaţia atunci" şi apoi am să mă expun, a precizat şeful statului.
"Noi nu avem de aface cu partide politice, dar cu organizaţii criminale, care sunt conduse din afara ţării. Acestea sunt nişte proiecte bine gândite înafara ţării, pentru că lui Ghimpu nu-i ajunge atâta creier pentru asta". Aşa a comentat Voronin motivul pentru care opoziţia a boicotat alegerea preşedintelui la 3 iunie 2009.
Referindu-se la plecarea lui Marian Lupu din PCRM, Voronin a ţinut să precizeze că "nu pleacă cei mai puternici, dar pleacă cei mai slabi".
Principalele declaraţii ale lui Vladimir Voronin făcute astăzi în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Republicii:
"Opoziţia este de vină pentru tot ce se întâmplă în ţară. Tot ei sunt vinovaţi de relaţiile externe ale R. Moldova".
"Vom scoate vizele pentru români atunci când Europa ne va da acces liber".
"Federaţia Rusă va acorda un grant de 20 milioane dolari pentru construcţia Parlamentului R. Moldova".
"Creditul de jumătate miliard de dolari acordat de Rusia este o decizie politică"!
"Aţi văzut ce bucurie era în presa de opoziţie că FMI a plecat din ţară, ca o femeie cum pleacă de la un bărbat. Au plecat şi în 2001, au plecat încă odată în 2004, au plecat şi acum. Vreau să mulţumesc conducerii de vârf a Federaţiei Ruse pentru ajutorul acesteia!"
Voronin l-a acuzat şi pe Traian Băsescu, preşedintele român de declaraţiile acestuia. "Moldova este o creatură a pactului Ribentrop-Molotov, ce fel de declaraţie e asta?"
"PCRM nu va acţiona în judecată partidele de opoziţie liberale. Pentru aceasta există procuratură", a specificat Voronin.
"Toate restricţiile Federaţiei Ruse cu privire la importul produselor din Moldova au fost ridicate. Converce, vin, tot!", a precizat Voronin.
"Pentru analiştii ceia care-s foarte bine intenţionaţi în privinţa creditului: Să ştiţi, PCRM a început lupta pentru stabilitate!"
"Opoziţia nu doreşte decât distrugerea statalităţii R. Moldova".
"PCRM va participa la toate dezbaterile electorale televizate în campania electorală pentru parlamentare. Credem că aceasta va spori ratingul partidului nostru".
"Cei care au decis să plece din PCRM au făcut-o pentru că nu au primit funcţii înalte. Este ca un cuţit în spate".
"Eu nu am auzit ca opoziţia să condamne declaraţiile unioniste ale lui Traian Băsescu".
"Cine va îndrăzni să spună că destabilizarea socială, politică şi economică în Moldova este o sarcină patriotică. Tot ce a întreprins opoziţia liberală, a demonstrat că ea este un oponent al statului şi nu al PCRM".
Doi moldoveni trebuiau sa mearga de la Chisinau la Moscova cu avionul. Ce noroc pe ei... au primit locuri langa geam, in dreptul motorului cu elice de pe partea stanga!
Cel de langa geam se tot uita... si se tot uita... deodata, il cuprinde curiozitatea si il intreaba pe celalalt:
- Ba! Tu ce crezi ca e aia? (arata catre elicea avionului)
la care celalalt raspunde:
- Ce prost esti! Ala e ventilator ba prostovane! Nu vezi ca de cand s-a oprit, uite cum transpira pilotul!
Un oarecare Butov, presedinte al biroului pentru Moldova al CC al PC(b) din toata Uniunea, trimitea înca la 1 noiembrie 1945 secretarului partidului bolsevic Gh. Malenkov un raport, în care cerea sa se ia masuri drastice pentru "reducerea influentei economice a partii chiaburesti înstarite a taranimii" din Basarabia pe motiv ca aceasta ar fi colaborat cu administratia româneasca si cu partidele politice din România.
Foametea însa a amânat realizarea acestui plan, care era urzit la Moscova, bineînteles, nu la Chisinau. Autoritatile au revenit la el de cum au disparut urmele imediate ale foametei. Astfel, la 17 martie, Ivanov, presedintele biroului CC al PC(b) din toata Uniunea pentru RSS Moldoveneasca, Koval, secretarul CC al PC(b) al Moldovei, si Rudi, presedintele Consiliului de ministri al RSSM, trimiteau lui Stalin o scrisoare, în care îl rugau sa permita deportarea din Moldova a peste 10 mii de familii. Motivul principal era acelasi: capii acestor familii, în calitate de "elemente chiaburesti si nationaliste, au constituit întotdeauna sprijinul regimurilor reactionare române pe teritoriul fostei Basarabii, faceau parte din diferite partide burghezo-nationaliste românesti, erau promotori ai politicii antisovietice la sat".
Sigur ca gospodarii satelor basarabene nu aveau cum agrea Sovietele, care aratau pe fata ca doreau sa distruga tot ce era mai bun în agricultura taraneasca a tinutului. Dar masa gospodarilor de frunte ai satelor nu era implicata aproape deloc în activitatea partidelor politice din România, întrucât era absorbita complet de interese economice, cu toate ca foarte multi tarani - mai ales dupa ce au înteles ce aveau de gând sa faca sovieticii cu ei - regretau în mod sincer pierderea legaturii cu România de peste Prut.
Dar deportarile au fost determinate si de un alt considerent, poate înca mai important, si anume de a lichida, prin izolarea fruntasilor satului, rezistenta la colectivizarea fortata a gospodariilor taranesti si la crearea accelerata, pe aceasta cale, a sistemului socialist în agricultura. Acesta este un adevar pe care nu-l ascundea nici chiar istoriografia sovietica si este relevat cu destula obiectivitate în cercetarile mai noi ale istoricilor moldoveni.
La 15 mai 1949, un ofiter de militie declara, în prezenta unui grup de oameni din satul Ermoclia din raionul Causeni, ca asa-zisii chiaburi "peste câteva zile vor fi deportati în adâncul Uniunii Sovietice, iar averea lor va fi confiscata". La 26 mai, fiind interogat de catre oamenii Securitatii, directorul scolii din satul Redi-Ceresnovat, A. Topor, marturisea ca în zilele de 26-28 aprilie fusese vizitat acasa de catre un oarecare Mihailiuk, capitan KGB, care i-a spus ca urma sa fie deportat. Spunând acestea, ofiterul "scoase din geanta sa niste mape, în care, povestea Topor, am citit numele Kveatkovschi F.C., Sochirca A.C., Iustin Taralunga si, se pare, Anton Popa. Gasind mapa cu numele meu, Mihailiuk mi-a aratat de departe prima pagina a dosarului ca dovada a afirmatiei sale ca voi fi deportat. Aceasta se prezenta ca o ancheta executata la tipografie pe hârtie alba. În partea de sus am citit cuvântul "premilitar", scris la masina, apoi numele meu de familie, prenumele, numele dupa tata, anul nasterii, originea sociala, studiile. Dupa asta sotia mea a început sa plânga. Atunci a început sa plânga si Mihailiuk, zicând: "Îmi pare rau pentru voi, dar va vor duce de aici nu mai târziu decât peste 10 zile". Un taran din Drochia, A. Bejan, s-a destainuit, din întâmplare, unui agent KGB: "Niste buni cunoscuti de ai mei mi-au povestit ca am fost inclus în lista chiaburilor. Pe la sfârsitul lui mai sau în iunie, când se vor termina examenele în institutiile de învatamânt, persoanele din listele cu chiaburi, comercianti, cei care au fugit în România si s-au întors, cei suspecti din punct de vedere politic vor fi trimisi din Moldova. O ruda de a mea din Edinet este în relatii bune cu un capitan de Securitate, care i-a spus ca a fost inclus în listele cu chiaburi si i-a zis, daca doresti sa nu fii deportat, atunci sterge-o de aici de cu vreme. Asa a si facut, a fugit nu se stie încotro".
O femeie pe nume Moskviciuk, administrator de case din Chisinau, a declarat: "În curând vom evacua din Basarabia toate persoanele suspecte". De altfel, în luna mai Chisinaul fierbea de astfel de zvonuri. Pâna si corespondenta interceptata de KGB continea o multime de relatari despre apropiatele deportari. G.A. Jmurciuk, cetatean din raionul Sângerei, scria unei rude din regiunea Vorosilovgrad: "Nu ne scrieti scrisori, deoarece pe la noi lumea vorbeste ca toti basarabenii vor fi deportati în alte locuri". Multi moldoveni deportati în Siberia înca în iunie 1941 scriau rudelor de la bastina si întrebau daca într-adevar vor fi deportate degraba si ele. "Pe la noi pe aici se aude, scria E.I. Buzdugan din regiunea Tomsk, ca din Basarabia va fi deportata foarte multa lume. Asa sa fie oare?"
Din documentele arhivei Ministerului Securitatii Nationale al Republicii Moldova, care încep sa fie valorificate abia acum, cunoastem ca multi basarabeni au intrat în formatiunile de lupta împotriva sovieticilor tocmai pentru ca erau informati ca urmau sa fie izgoniti pentru totdeauna din satele lor. Prin iunie 1949, taranul Gavril Andronovici din satul Condratesti, raionul Cornesti, marturisea într-un cerc de prieteni, care la scurt timp dupa aceea vor constitui nucleul organizatiei Armata Neagra, ca fusese inclus în lista chiaburilor si ca mâine-poimâine va fi ridicat si trimis în Siberia. Aceasta stire a fost confirmata si de alti participanti la acea întrunire din casa lui Andronovici. Tribunalul militar din Odesa mentiona ca în 1949 multi tarani din raioanele Cornesti, Chiscareni si Bravicea au aflat din timp despre ridicarile ce se pregateau, de aceea au parasit satele si s-au ascuns prin paduri.
Ultimele directive privind deportarea au fost date la sfârsitul lunii iunie si începutul lui iulie 1949. Ceea ce pretindea a se chema guvern al Moldovei fixa, prin hotarârea sa din 28 iunie 1949, numarul definitiv al familiilor care urmau sa fie ridicate si repartizarea lor pe raioane, iar prin decizia din 30 iunie aducea o serie de detalii care completau hotarârea mentionata a guvernului sovietic din 6 aprilie privind confiscarea averii celor deportati. Tot la 30 iunie, Ministerul de Interne al URSS stabilea ca cele 11280 de familii cu 41200 de oameni (deci cu 350 mai mult decât se hotarâse la 6 aprilie) urmau sa fie trimise în regiunile Kurgan, Tiumen, Irkutsk, Altai, Bureat-Mongolia. Între timp, pâna nu fusese înca dat semnalul de atac, ofiterii KGB trimisi în judetele si raioanele republicii lucrau cu sârg la completarea listelor, asa încât pâna la 2 iulie fusesera luate în evidenta 12718 familii cu 43387 de oameni ce ar fi urmat sa fie expulzati din tinut. Înainte de zisul semnal, se stabilisera definitiv cifrele: 13000 familii cu 45537 de viitori expatriati.
Cum se stie, semnalul pentru deportare (asa-zisa operatie "lug" - în traducere din ruseste: "Sud") a fost dat la ora 2 noaptea în 6 iulie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Cu atat mai bine, cu cat e mai virulent, cu cat e mai disperat.