Visul moldovenesc: asociere la UE, fără trupe ruse în Transnistria
adăugat 21 septembrie 2009, 08:14, la Ştiri de Top
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, regretă instituirea regimului vizelor de către comunişti şi condiţionează semnarea unui parteneriat cu Rusia de retragerea trupelor din Transnistria. Ghimpu este sigur că ţara va avea un nou preşedinte până la 11 noiembrie, însă se îndoieşte că statul va mai putea plăti salariile din vistieria goală lăsată de Voronin.La o zi după intrarea în vigoare a decretului privind abolirea regimului vizelor, într-un interviu acordat Europei Libere, preşedintele interimar al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, şi-a cerut scuze cetăţenilor români pentru decizia fostei guvernări comuniste. “A fost o ruşine pentru noi. Eu îmi cer scuze în faţa cetăţenilor României. De ce să sufere cetăţenii României în situaţia când Voronin are nişte visuri departe de democraţie, de integrare europeană. Aşa că am corectat această greşeală şi mă bucur că am avut această posibilitate. Sângele apă nu se face”, a spus preşedintele interimar.
Întrebat despre evoluţia viitoare a relaţiilor cu UE şi cu Rusia, Mihai Ghimpu a precizat că un acord de asociere cu Bruxelles-ul “depinde de reformele pe care le vom face”, în timp ce un proiectat parteneriat strategic cu Rusia este condiţionat de retragerea armatei ruse din Transnistria.
“Dacă noi spunem nu, înseamnă că noi nu dorim să avem armată străină pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent că e a Federaţiei Ruse sau a altcuiva, nu vrem şi atât”, a spus Ghimpu, care s-a arătat optimist că Moscova va acţiona pentru soluţionarea problemei transnistrene.
Ultima dilemă majoră a politicii de la Chişinău, alegerea viitorului preşedinte, este uşor de rezolvat pentru Ghimpu, în ciuda celor opt voturi comuniste de care are nevoie coaliţia democrată pentru a-şi impune candidatul, Marian Lupu. “Până la 11 noiembrie trebuie să alegem preşedintele. Şi va fi ales, eu sunt convins”, a spus preşedintele interimar.
Mai dificilă decât obţinerea voturilor pentru alegerea şefului statului pare să fie găsirea fondurilor pentru plata pensiilor şi salariilor. “Deputaţii comunişti ne-au asigurat că au lăsat banii, însă acestea sunt adevărate minciuni”, a spus Ghimpu. În urma unor discuţii cu premierul desemnat, Vlad Filat, şeful delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Cesare de Montis, a arătat că pentru Filat “prioritatea numărul unu este sfera economică şi viitorul guvern are nevoie de întregul suport al UE, SUA şi FMI pentru a ajuta ţara să rezolve aceste probleme”. Liderul liberal-democrat Vlad Filat a avut vineri o întâlnire de o oră cu ambasadori ai statelor UE, cu reprezentantul special al UE, Kalman Mizsei, şi cu ambasadorul SUA la Chişinău, Asif Chaudhry. Filat a menţionat că FMI nu a cerut reducerea posturilor de bugetari sau micşorarea salariilor în schimbul acordării unui împrumut pentru Republica Moldova.
Diplomatul Iurie Leancă, favoritul pentru ocuparea funcţiei de ministru de Externe, a dat o tentă pragmatică declaraţiilor preşedintelui interimar despre abolirea vizelor. “Se ştie foarte bine că UE a condiţionat lansarea negocierilor privind acordul de asociere cu Republica Moldova de abolirea regimului de vize. Deci, în ansamblu, este un gest necesar, imperativ chiar”, a declarat Leancă pentru NewsIn. Acesta a mai spus că printre priorităţile viitorului guvern figurează nu numai semnarea Convenţiei pentru mic trafic de frontieră, ci şi negocierea până acum controversatului Tratat de la bază cu România, blocat de fosta guvernare comunistă.
Iurie Leancă, membru al Partidului Liberal-Democrat şi fost vicepreşedinte al companiei ASCOM, a mai sugerat că autorităţile române ar trebui să renunţe la condiţia deţinerii a minimum 500 de euro de către cetăţenii moldoveni care intră în România, în condiţiile în care salariul mediu în stânga Prutului este de doar 250 de euro. Pentru reluarea relaţiilor fireşti cu Bucureştiul, Leancă a subliniat că cele două state trebuie să-şi desemneze cât de repede ambasadorii. “Noii ambasadori ar trebui să reprezinte ambele capitale şi această deschidere care există din partea noii guvernări, să fie nişte buni profesionişti”, a remarcat potenţialul şef al diplomaţiei moldovene.
In armata rusa lucreaza transnistrenii!
Si oamenii sunt bucurosi ca au un loc de munca, ca in Basarabia e foame.
P.S. nu am avut intentzi de a ofensa pe cineva...doar ca inainte de a spune ceva,nu o faceti doar de dragul de a nu tacea...Interesativa,informativa,si apoi dativa cu parerea...
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
transnistria nu a fost teritoriul Moldovei niciodata!!!
Fa-ti ordine in Basarabia ta!!!