Vlad Filat se pronunţă pentru semnarea rapidă a acordul politic de bază şi de frontieră cu România
adăugat 24 august 2009, 09:10, la Politică
Factorii din Occident nu şi-au manifestat intenţia de a interveni pe lângă Partidul Comuniştilor pentru a-l determina să voteze un preşedinte democrat, aşa cum au făcut acum patru ani pe lângă formaţiunile necomuniste din Parlamentul de atunci, a declarat pentru NewsIn liderul PLDM, Vlad Filat.Într-un interviu acordat NewsIn, Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - formaţiune care acumulat 18 mandate, cele mai multe din rândul partidelor necomuniste intrate în noul Parlament - spune că, spre deosebire de anul 2005, până în prezent factorii din Occident nu şi-au manifestat intenţia de a interveni pe lângă Partidul Comuniştilor pentru a-l determina să voteze un preşedinte democrat, aşa cum au făcut în urmă cu patru ani pe lângă formaţiunile necomuniste din Parlamentul de atunci, în favoarea realegerii lui Voronin. Mai mult, după 5 aprilie au existat "sugestii" din partea partenerilor occidentali, uneori "deloc diplomatice", care cereau dialog cu comuniştii pentru alegerea unui preşedinte comunist, spune Vlad Filat.
În ceea ce priveşte relaţia cu România, Vlad Filat se pronunţă pentru semnarea rapidă a acordului de bază şi a celui de frontieră, documente asupra cărora guvernarea comunistă a insistat, denumindu-le "tratate", chiar şi cu preţul blocării relaţiilor cu România. Filat dă asigurări că odată semnate acordul politic de bază şi cel de frontieră cu România, vor fi depăşite foarte multe stereotipuri care afectează relaţia moldo-română şi va fi eliminat argumentul care a alimentat românofobia transformată în politică de partid de comunişti. "Nu este nici măcar obligatoriu să menţinem denumirea acestor documente, aspect asupra căruia a insistat foarte mult guvernarea comunistă. Este important ca odată cu semnarea acestor acorduri să fie transmis un mesaj public în ceea ce priveşte relaţia bilaterală. Acest angajament reciproc va ajuta şi România, şi Republica Moldova în evoluţiile lor ulterioare", este de părere Vlad Filat.
În viziunea lui Filat, comunismul nu mai are viitor în Republica Moldova. Dacă din cauza refuzului comuniştilor de a dialoga - anunţat public sâmbătă - se va ajunge la noi alegeri parlamentare anticipate, Partidul Comuniştilor va deveni un partid minuscul, pentru că oamenii văd mai bine decât crede liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, jocurile pe care le face PCRM, spune Vlad Filat.
"Ceea ce s-a întâmplat în ultimii opt ani şi jumătate în Republica Moldova au fost uneori lucruri chiar mai grave decât cele întâmplate în perioada sovietică. Şi despre această perioadă discuţiile abia urmează să înceapă. Urmează să dăm şi aprecieri, urmează să dăm şi sancţiuni în sensul în care să nu se mai repete asemenea perioade triste pentru Republica Moldova", promite Vlad Filat.
"Avem în faţă o perioadă în care se schimbă clasa politică din Republica Moldova, dar şi modul în care se face politică, ceea ce impune responsabilitate, şi nu jocuri politice. Pentru noi acum este important să asigurăm un transfer de putere legal, paşnic, fără tensiuni nedorite în societate", subliniază Vlad Filat.
Referindu-se la relaţiile din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, Filat spune că aceasta "nu este un zmeu cu patru capete" şi fiecare partid propria identitate şi putere de decizie. "Venim din campania electorală, avem caractere şi poziţii diferite asupra mai multor lucruri şi asta înseamnă că trebuie să discutăm pentru a anticipa eventuale incoerenţe. Situaţia la limită în care ne aflăm cu cele 53 de mandate versus 48 ale comuniştilor chiar ne
impune coeziunea, ne obligă să fim uniţi şi solidari", explică Vlad Filat.
Pe de altă parte, liderul PLDM se arată convins de faptul că această coaliţie democratică va putea asigura plata la timp a pensiilor şi salariilor, chiar şi în situaţia unor noi alegeri anticipate. Relaţiile cu organismele financiare internaţionale vor fi deblocate în scurt timp, iar prima tranşă de credit de la FMI va putea veni în octombrie-noiembrie. "Finanţarea din partea FMI, a Comisiei Europene, a Băncii Mondiale, banii care urmează să vină prin proiectul Provocările Milieniului din partea Guvernului SUA sunt bani suficienţi pentru prima etapă de depăşire a consecinţelor crizei şi a urmărilor guvernării comuniste şi pentru stabilirea unui fundament pentru o ulterioară creştere economică sănătoasă", spune Vlad Filat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲