“Vladimir Voronin ar putea fi demis din funcţia de preşedinte al Partidului Comuniştilor”, declară un analist politic
adăugat 05 septembrie 2009, 18:53, la Politică
“După ce a pierdut fotoliul de preşedinte al ţării, Vladimir Voronin este puternic slăbit. În interiorul Partidului Comuniştilor sunt elemente, care îl sfidează. În aceste condiţii, Voronin ar pute fi demis din funcţia de preşedinte al PCRM.” Declaraţia aparţine analistului politic Petru Bogatu, lansată în cadrul unei dezbateri televizate, publicată pe jurnaltv.md, transmite UNIMEDIA.Analistul a amintit despre faptul că există persoane în interiorul PCRM, care „au avut grijă” ca ştirea despre demisia lui Voronin să fie distribuită simultan către câteva instituţii de presă internaţionale, printre care şi Reuters. „Aceste instituţii media au transmis ştirea înaintea presei din Republica Moldova. Explicaţia este că a existat interesul ca Voronin să nu mai poată da înapoi”, mai susţine analistul.
UNIMEDIA precizează că Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia din funcţia de şef al statului în cadrul unei şedinţe interne a Partidului Comuniştilor. Ştirea a fost transmisă neoficial de către presa comunistă şi, ulterior, retrasă din fluxul de ştiri. Spre seară, a fost transmis un comunicat de presă al PCRM, în care se confirma ştirea despre demisia lui Voronin.
„Eu, în calitate de preşedinte al partidului, nu am de gând ca în acest moment crucial pentru ţară şi pentru partidul nostru să rămân într-o poziţie destul de dubioasă şi ambiguă, exercitând atribuţiile şefului de stat. Nu am nici motive morale şi nici politice pentru a deţine această înaltă funcţie în stat. Categoric nu pot să accept calea, pe care acum vor să conducă ţara. Şi din acest motiv, anunţ că trec în Parlament în calitate de simplu deputat, pentru ca să fiu împreună cu partidul şi cu fracţiunea”, declara Voronin la 2 septembrie.
Ulterior, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană i-au cerut lui Voronin să-şi prezinte demisia în faţa Parlamentului, nu în faţa membrilor PCRM. Vlad Filat, preşedinte PLDM, a declarat că „demisia nu se anunţă astfel”, urmând să fie „înaintată o cerere în scris Parlamentului”, iar „instituţia legislativă să ia act de acest document”.
Mihai Ghimpu, preşedinte PL, a susţinut că „dacă se pretinde a fi preşedinte, Voronin trebuie să iasă public să facă acest anunţ şi nu alţii să o facă în locul lui\".
Marian Lupu, preşedinte PDM, declară că „va trebui să vedem dacă această decizie este una finală”, deoarece acest anunţ ar putea, „în actuala situaţie politică, să urmărească şi interese practice”. „Important, ca decizia să fie una oficială şi să fie făcută publică în faţa Parlamentului sau în scris”, a mai adăugat liderul PDM.
Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte AMN, susţine că „Voronin şi-a anunţat demisia într-un cerc închis (în faţa membrilor PCRM – n.r.). De aici şi până la fapte mai durează. Voronin se va afla ilegal în funcţie, începând cu 14 septembrie. Astfel, ar fi normal să-şi anunţe oficial demisia.”
Vladimir Ţurcan, deputat PCRM, este de părere că nu este vorba de demisia şefului statului: „Ne putem aştepta ca Vladimir Voronin să renunţe la mandatul de preşedinte al ţării în favoarea celui de deputat din cauza incompatibilităţii celor două funcţii. Deci, acest lucru ar putea interveni la data de 14 septembrie\".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲