Vladimir Voronin: E rău dacă puterea le închide gura jurnaliştilor de opoziţie
adăugat 10 iunie 2008, 20:28, la Ştiri de Top
Preşedintele Vladimir Voronin s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii mass-media şi a discutat problemele cu care se confruntă jurnaliştii în activitatea lor. Şeful statului a lansat o iniţiativă cu privire la excluderea sancţiunilor financiare aplicate jurnaliştilor pentru calomnie. Deşi serviciul de presă a preşedinţiei susţine că a invitat "toţi conducătorii mijloacelor de informare în masă din ţara noastră", administraţia portalului de ştiri UNIMEDIA precizează că nu a primit nicio invitaţie în acest sens.Şeful statului a declarat că îi pasă de libertatea presei. "Moldova este o ţară care şi-a făcut opţiunea europeană, este o ţară care a pornit pe calea reformelor, a căror realizare este imposibilă fără respectarea neabătută a standardelor democratice fundamentale. Şi, fireşte, noi reacţionăm foarte dureros la orice semnal îngrijorător privind domeniul libertăţii mass-media", a declarat Vladimir Voronin, citat de serviciul de presă al preşedintelui.
Totuşi, Voronin a menţionat că orice critică reciprocă a puterii şi opoziţiei, oricât de drastică ar fi ea, constituie un element al regulilor democratice ale jocului. "Libertatea mass-media este o normă şi o valoare care aparţine nu numai puterii şi opoziţiei, ci întregii societăţi", a declarat preşedintele.
"E rău dacă puterea le închide gura jurnaliştilor de opoziţie. Dar, tot aşa, nu e bine dacă mass-media de opoziţie încearcă să exercite presiuni asupra jurnaliştilor, care şi-au făcut alegerea sinceră în favoarea puterii", a mai menţonat şeful statului.
Voronin a propus exluderea unui articol din Codul Civil, care prevede achitarea despăgubirilor materiale de către jurnalişti. "Astfel, actualmente, în primul rînd pentru mijloacele de informare în masă, se menţine pericolul permanent al înaintării unor pretenţii financiare considerabile, în cazul publicării de către ele a unor informaţii neverificate sau calomnioase. În condiţiile noastre, şi sunt convins că lucrurile stau anume aşa, această circumstanţă reprezintă un factor de limitate a libertăţii de expresie", a declarat Preşedintele.
În acelaşi timp, deşi serviciul de presă a preşedinţiei susţine că a invitat "toţi conducătorii mijloacelor de informare în masă din ţara noastră", administraţia portalului de ştiri UNIMEDIA precizează că nu a primit nicio invitaţie în acest sens la sediul redacţiei sau pe adresa electronică.
Amintim că la 6 mai 2008, organizaţiile neguvernamentale de media au lansat un memoriu privind libertatea presei în RM, care constată că "libertatea presei din Republica Moldova reprezintă un motiv tot mai frecvent de îngrijorare". "În pofida declaraţiilor optimiste ale autorităţilor, condiţia presei moldoveneşti nu se schimbă, ci, dimpotrivă, pe unele segmente involuează, regresează dramatic. Ne referim, în primul rând, la încercările continue ale guvernării comuniste de a controla mijloacele de informare în masă, atât publice cât şi private, şi de a le utiliza ca instrument propagandistic împotriva opoziţiei. În al doilea rând, este vorba despre cazurile tot mai frecvente de agresiune împotriva jurnaliştilor, de îngrădire a accesului la informaţie, de violare a dreptului la libertatea de exprimare, de hărţuire şi intimidare a presei", constată organizaţiile de media.
Autorii fac şi o scurtă analiză a legislaţiei Republicii Moldova în domeniul mass-media, acordarea licenţelor de emisie, situaţia actuală a posturilor publice de radio şi televiziune. De asemenea în memoriu sunt prezentate şi abuzurile îndreptate împotriva jurnaliştilor, îngrădirea accesului la informaţie pe parcursul ultimului an. La sfârşit ONG-urile de media aduc şi un şir de recomandări autorităţilor din RM prin care ar trebui asigurată libertatea reală a presei, în conformitate cu principiile unei societăţi democratice şi normele internaţionale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲