Vladimir Voronin: Moldova vrea in UE, dar nu in NATO
adăugat 27 iunie 2008, 17:18, la Politică
La sedinta Comisiei nationale de integrare a Moldovei in Uniunea Europeana, presedintele Vladimir Voronin a cerut guvernului sa gaseasca acele cai care sa asigure intrarea tarii in UE, dar evitand aderarea la NATO. In opinia liderului moldovean, republica trebuie sa-si pastreze statutul de neutralitate, care, in plus, este consfintit prin constitutie. Intr-adevar, scrie Nezavisimaia gazeta, prin Constitutie, Moldova este stat neutru, unde trupelor straine le este interzisa stationarea. La momentul respectiv, articolul cu pricina a fost inscris in textul Legii fundamentale cu un singur scop - acela de a alunga de pe teritoriul tarii Armata a 14-a. Pe malul drept al Nistrului, acest lucru s-a intamplat la inceputul anilor 90, pe malul stang, inca exista Grupul operativ al trupelor rusesti.Oricum, la Chisinau nu s-a vorbit niciodata despre aderarea la NATO. Cu toate acestea, tema a devenit astazi cea mai exploatata de mass-media locale, precum si de politicieni. In opinia liderului Partidului Popular-Republican, Nicolae Andronic, motivul acestor dezbteri il constituie alegerile parlamentre care a urma sa aiba lor anul viitor.
Comunistii lui Voronin, la putere in prezent, trebuie sa-si mentina pozitiile, ceea ce intentioneaza, de altfel, sa faca folosindu-se de cartea rusa si de cea transnistreana. Inca in 2000, cand a preluat pentru prima data conducerea statului, Voronin a definit drept principala lui misiune si o chestiune de onoare readucerea sub controlul Chisinaului a Transnistriei.
Dar fara Rusia, acest obiectiv nu poate fi atins, spune Andronic, fost premier al republicii. De aceea, explica el, Voronin s-a imprietenit din nou cu Moscova, promitand in schimbul sprijinului acordat in rezolvarea conflictului transnistrean neaderarea la NATO.
Pentru ca la Kremlin acest mesaj sa fie auzit si bine insusit, presedintele moldovean il repeta pretutindeni si tuturor: mica lui tara nu este un jucator pe marele camp al marii politii, de aceea trebuie sa ramana in afara oricaror blocuri, asa cum e cazul Maltei sau Austriei. Andronic este de parare ca, in pofida tuturor asigurarilor formulate, totul se poate schimba dupa alegerile parlamentare, indiferent de cine vine la putere.
Daca raman comunistii, ei vor presa Moscova sa indeplineasca promisiunea, de a convinge sau obliga Transnistria sa se unifice cu Moldova. Desigur, in conditiile formulate de aceasta din urma. Dar, nu este foarte simplu. Tiraspolul aminteste mereu de referendumul din 2006 care a aratat ca populatia se pronuna pentru independenta fata de Moldova si, in perspectiva, mizea pe unificarea cu Rusia. Iar, dupa cum a afirmat in repetate randuri liderul transnistrean, Igor Smirnov, regiunea nu are de gand sa-si schimbe pozitie. Iata de ce, misiunea Moscovei este de a ajunge la o integere cu Smirnov. Se stie ca este in curs de pregatirea intalnirea lui cu Dmitri Medvedev.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲