Voronin, traficant de arme?
adăugat 23 noiembrie 2009, 19:10, la Politică
„Ex-preşedintele RM a încercat să vândă armament gherilelor din Cecenia. V. Voronin nu a dorit niciodată rezolvarea conflictului transnistrean, deşi au existat toate premisele favorabile. Presa, organismele internaţionale şi Anatoli Ciubais au contribuit la evitarea lichidării fizice a lui Valeriu Pasat în închisoare”. Acestea sunt doar câteva dintre declaraţiile-bombă făcute ieri, într-o conferinţă de presă, de către fostul ministru al Apărării (1997-1999) şi fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (2000-2001), Valeriu Pasat. Tot ieri, Procuratura Generală a decis scoaterea de sub urmărire penală a lui Valeriu Pasat, reţinut pe Aeroportul Chişinău la 11 martie 2005 şi bănuit de contrabandă cu arme de foc şi muniţii.Fostul director al SIS a numit, ieri, trei cauze principale ale reţinerii lui. „Prima: odată cu venirea lui V. Voronin la guvernare, am refuzat să adun compromaturi, o să fiţi poate miraţi, împotriva celor din PCRM, celor care l-au adus la putere pe Voronin - Dmitri Todoroglo, Vadim Mişin, Vladimir Ţurcan, Ala Popescu ş.a. Ei trebuiau să fie şantajaţi pe parcursul acestor opt ani de zile... Înţeleg că astăzi aceştia sunt şantajaţi cu „probele” care, cred, le-au acumulat alţii. Noi, colegii de la SIS, am refuzat să facem acest lucru.
A doua: cel care venise la putere în 2001 cu lozinci pro-ruseşti, cu nostalgie faţă de URSS, începând cu iulie 2001, a încercat nelegitim să vândă, din arsenalul Armatei Naţionale, un lot de armament pentru doborârea aparatelor de zbor care, ulterior, trebuia să ajungă la gherilele din Cecenia. Când ne-am clarificat, ne-am înspăimântat. A treia: Hidrocentrala Cuciurgan. Eu aveam de ales din două variante - sau aceasta să fie privatizată în folosul unei companii recunoscută de toată lumea, „RAO EES Rossii”, pe care am avut onoarea s-o reprezint şi să aducă venit RM, sau privatizarea să se facă în numele tatălui, al fiului şi al unui sfânt duh de la Odesa, pe nume Eduard Voldenberg. Am ales prima variantă, pe care nu o regret”, a declarat Valeriu Pasat.
În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, fostul ministru al Apărării susţine că V. Voronin niciodată nu şi-a dorit rezolvarea acestuia. Mai mult, Pasat consideră că „nici în timpul lui Snegur, nici al lui Lucinschi n-au existat premise de rezolvare. Ele s-au creat către anul 2001”. Jurnaliştilor le-a fost prezentat şi un „document strict secret” semnat, în martie 2006, de fostul viceprim-ministru, ministrul de Externe, Andrei Stratan. Potrivit actului, Stratan ar fi dat indicaţii ca şefii misiunilor diplomatice personal să comunice conducătorilor ţărilor unde sunt acreditaţi despre faptul că autorităţile de la Chişinău sunt corecte în „Dosarul Valeriu Pasat”.
Valeriu Pasat a ţinut să precizeze că va face tot posibilul să nu permită fostei guvernări să revină la putere şi că, în scurt timp, va da publicităţii dosarele ce i-au fost fabricate şi va insista ca cei care le-au comandat să răspundă în faţa legii, menţionându-i pe V. Voronin, Gh. Papuc, V. Balaban, I. Ursu. Despre intenţiile lui de viitor, fostul ministru al Apărării a spus că nu va intra în niciun partid politic, dar că va crea o Fundaţie pentru promovarea culturii şi istoriei RM.
Precizăm că procurorul general, Valeriu Zubco, a dispus formarea unui nou grup de urmărire penală abilitat să analizeze materialul probator cu privire la infracţiunile pentru care a fost iniţiată urmărirea penală în privinţa lui Pasat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲