Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:59

 

Voronin va castiga cu siguranta dupa alegerile din Moldova, dar asta nu inseamna ca va ramane aliatul Rusiei - presa rusa

adăugat 04 iulie 2009, 20:06, la Politică

Juramintele facute Moscovei de aliatii din CSI in schimbul creditelor valoreaza tot mai putin. Astazi, ele nu sunt mai mult decat o demonstratie de loialitate, de care Kremlinul are poate tot atata nevoie, precum Kirghizia sau Moldova de creditele rusesti. Cu ochii atintiti asupra vesnicului razboi al gazelor cu Ucraina si asupra razboiului laptelui, devenit si el al gazelor, cu Belarus, unele dintre nuantele pacii cu Moldova au ramas, in mod nedrept, neobservate, potrivit unei analize efectuate de cotidianul online gazeta.ru.

Informatia pe scurt:

* Voronin are cel putin tot atata experienta in comertul cu loialitate ca si presedintele Lukasenko

* Refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul Kozak a schimbat radical lucrurile

* Occidentul asteapta rabdator, invatand, de-a lungul timpului, sa nu se mai mire de nimic

* Formula precisa pentru 'balansoarul' lui Voronin este "5+2"

* Voronin va castiga cu siguranta alegerile, asa cum, in mod regulat, le castiga Lukasenko

* Rusia, ramanand cel mai credincios aliat al lui Voronin, se pierde in formula 5+2, unde detine doar o cincime din pachet

* Moscova trebuie sa uite iluzia ca cei care inving in jocul la doua capete raman aliatii Rusiei

* Desi impacarea lui Voronin cu Romania nu e obligatorie, acest lucru nu ar reprezenta ceva senzational

Subiectul despre creditul de o jumate de miliard de dolari, dupa care, in ajunul alegerilor repetate, a venit la Moscova insusi presedintele Vladimir Voronin, a trecut undeva la periferia campului informational.

In general, imaginile revolutiei ratate au incetat foarte repede sa incinga imaginatia telespectatorilor, desi Vladimir Voronin merita cu mult mai multa atentie.

Poate numai dimensiunile modeste ale tarii lui, si, poate, absenta unor conducte strategice pot explica de ce numele presedintelui moldovean nu supara atat auzul rusilor, precum numele colegilor Viktor Iuscenko sau Aleksandr Lukasenko.

Nici chiar apartenenta la GUAM si tema georgiana privind interzicerea vinurilor moldovenesti nu l-au ajutat pe Voronin sa ocupe un loc meritoriu pe aceasta lista.

Experienta lui Voronin

Cu toate ca, in comertul cu loialitate, unde presedintele belarus s-a impus ca un adevarat maestru in domeniu, Voronin are cel putin tot atata experienta, iar in ceea ce priveste stagiul – doua mandate prezidentiale pe care, spre deosebire de Lukasenko, nu le-a irosit pe iluzii.

In 2001, cand a devenit presedinte, comunistul-internationalist Voronin credea ca, nepurtand responsabilitatea pentru razboiul din Transnistria, va rezolva rapid problema cu Smirnov. Cand a inteles ca Smirnov nu este deloc interesat de sinceritatea proletara a noii puteri de la Chisinau, a aparut alta iluzie.

Daca Moscova il priveste fie si numai ca un om care s-a proclamat ultimul avanpost in calea tancurilor NATO spre Briansk, ea va auzi apelul: singurul osbstacol in calea reglementarii crizei transnistrene este numai si numai Smirnov.

Dar refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul Kozak a schimbat radical lucrurile, care au luat o turnura la care nu se astepta, probabil, nici liderul comunist.

Temandu-se de supararea Kremlinului, Voronin uita ca a fost simbolul proiectului antiromanesc si pleaca la Bucuresti, precum Lukasenko la Vatican.

Occidentul nu are nevoie de juraminte de credinte si de cainte, spre marele dezavantaj al Moscovei. Occidentul asteapta rabdator, invatand, de-a lungul timpului, sa nu se mai mire de nimic.

Formula balansoarului 5+2

Poti trai leganandu-te in balansoar, iar, daca te adaptezi, se poate trai chiar confortabil. Chisinaul, care nu s-a grabit sa-si retraga litera din GUAM, cum a procedat Uzbekistan, a gasit, spre deosebire de toti ceilalti colegi, formula precisa pentru acest balansoar.

Ea se numeste "5+2". Unii vor crede ca este vorba despre Transnistria. Dar gresesc, subestimand aceasta foarte simpla aritmetica.

Moldova si Transnistria sunt parti conflictuale, Rusia, Ucraina si OSCE – mediatori, iar SUA si UE – observatori. Daca lasam la o parte conflictul, ceea ce, trebuie sa recunoastem, au facut-o cu totii si inca de mult, si daca se elima, prin urmare, Transnistria, artimetica devine geografie strategica, cu ajutorul careia Voronin se protejeaza fata de orice surprize.

Moscova - o cincime din pachetul 5+2

Ramanand cel mai credincios dintre aliatii lui Voronin, Moscova se pierde intre cei care joaca rolul de mediator si cei care joaca rol de observatori. O cincime – este tot ce detine Rusia in acest pachet, unde Transnistria nu este, practic, nimic.

Iar cand Voronin a venit, inainte de alegeri, dupa credit, cum ar fi putut Moscova sa nu-i dea bani? Asa cum, anterior, i-a dat Kirghiziei si Armeniei. Iar si mai devreme – Belarusului.

Voronin va castiga cu siguranta alegerile. Asa cum, in mod regulat, le castiga Lukasenko. Iar Bakiev va iesi, la randul lui, invingator in Kirghizia. S-a spus pana acum ca acei care inving in acest stil de lupta vor ramane de partea Rusiei.

Acum, Moscova trebuie sa uite de aceasta iluzie. Si, se arata in incheierea comentariului, pentru ca veni vorba, nu a obligatoriu ca Voronin sa se impace cu puterea de la Bucuresti. Oricum, Romania nu figureaza in formula "5+2". Iar daca se va impaca, nu va fi vreo senzatie.

Autor: Olga Popescu
Sursa: www.hotnews.ro
Nu am inteles mai nimic din articolul acesta. In genere, in ultimii ani am trecut o procedura intensa de derusificare si traducerea articolelor din limba rusa mot-a-mot in limba romana im produc dureri de cap. Am incercat pe site-ul moldovenesc sa citesc un articol in limba rusa asupra subiectului \"Romania-Moldova-Ucraina\" \"le triangle amoureux\" si nu am inteles mai nimic. In genere, nu inteleg gandirea ruseasca. Presupun ca era vorba despre \"le triangle amoureaux\", subiect mai des intalnit in literatura internationala, ca de exemplu in Madame de Lafaette \"Princesse de Cleves\". Rezulta ca Republica Moldova este casatorita oficial cu Federatia Rusa, dar are un amant roman... :) LOL
Ce sa mai zic? Doara atat: amantul roman e mult mai romantic decat sotul cu bani multi. O fi amantul sarac, dar uite ca ne canta serenade, ne cadoneaza manuale de istorie, de limba si literatura romana, buchete de trandafiri si ne seduce cu vorba lui... ca mult mai dulce si-i frumoasa limba noastra, cea romana... Na, ei iaca spunet-mi si mie mai poti rezista unei astfel de seductii?
A comentat magdalena 05 iulie 2009, 11:32
Esti verde si n-ai de unde intelege. Voronin (Cioronin) e blamat de toti, inclusiv de rusi - caci este incomod, are caracter, nu poate fi facut rob. Pentru statul Moldova el ar fi ideal, daca, pecum spera M.Lupu,ar lasa la o parte brandul Partidul Comunistilor. Cu toate acestea comparati-i pe ceilalti lideri cu Voronin si veti descopei ca sunt nevrednici, capabili de a vorbi mai romaneste, dar total icapabili si ineficienti in arta conducerii, managementului. Vrem o despartire de comunismul, cu fata deja liberala, dar ea urmeaza sa se produca de dorit fara cataclisme, revolutii. Voronin a distrus clanurile mafiote, raketul. Spre deosebire de jistutia din Romanie, nu e o problema ca u n fost ministru sa fie anchetat si judecata - si aici e meretul lui Voronin. pentru care Basescu ar trebui sa-l invidieze. Voronin reprezinta cea mai buna varianta de trcere treeptata la statul de drept dupa inlaturarea in acest stat a unei mici exceptii legate de familia sa.
A comentat ionici 06 iulie 2009, 04:34
Imi cer scuze, nu stiu ce scriu, e din cauza efectelor bauturilor spirtoase luate pe bursa capatata in Romania din banii contribuabilor saraci romani care isi lasa de la gura copiilor pentru a ma hrani si pe mine, care mai nou am si cetatenie romana, vad numai rosu, o secera si-un ciocan. Nu luati in seama ce-am scris mai sus, eu nu stiu sa scriu si sa vorbesc romaneste ci numai ruseste, am tradus si eu cateva randuri din memoriile bolsevismului sovietic.
A comentat ionici 06 iulie 2009, 12:42


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0537 secunde