Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:11

 

Washington Post: SUA ar putea „vinde” rușilor Moldova și Georgia

adăugat 15 mai 2010, 13:21, la Politică

Moldova, Georgia, SUA, Rusia, washington post,

Administratia Obama se concentreaza pe refacerea relatiilor cu Rusia, ignorand celelalte state din regiune, si ar putea "vinde" R. Moldova si Georgia rusilor, comenteaza in Washington Post un oficial al fostei administratii Bush.

"Administratia Obama pare sa se fi orientat catre o abordare "numai Rusia", ignorand si chiar abandonand alte state din regiune. Cel mai clar exemplu este unul de saptamana aceasta. Intr-un mesaj pentru Congres, Barack Obama a declarat ca 'situatia din Georgia nu trebuie sa mai fie considerata un obstacol in analizarea' de catre Congres a pactului de cooperare nucleara cu Rusia, scrie ziare.com.

Administratia Bush a semnat acest acord in mai 2008, dar l-a retras din atentia Congresului patru luni mai tarziu, stiind ca va fi respins, din cauza invadarii Georgiei de catre Rusia in august 2008. Fortele ruse continua sa ocupe zonele separatiste din Georgia, incalcand acordul de incetare a focului. De asemenea, construiesc baze in regiunile Abhazia si Osetia de Sud, pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente. Situatia este in continuare tensionata si poate exploda in orice moment", explica David J. Kramer, expert in Marshall Fund si fost oficial din departamentul pentru Europa si Eurasia in fosta administratie Bush.

Declarand atat de clar ca situatia din Georgia nu mai este un obstacol, administratia Obama ii abandoneaza pe georgieni si da aprobare Moscovei pentru ca aceasta sa continue atitudinea provocatoare la granitele sale, considera expertul.

"Interesul SUA in revigorarea Tratatului fortelor conventionale in Europa, din care Rusia si-a suspendat participarea la sfarsitul lui 2007, trezeste ingrijorari similare. In pofida eforturilor administratiei Bush pe langa aliti NATO si alti semnatari ai tratatului de a raspunde preocuparilor ruse, Moscova a refuzat sa respecte angajamentele de la Istanbul din 1999, prin care Rusia si-a luat angajamentul de a-si retrage fortele din Georgia si R. Moldova.

Aceste tari nu si-au dat permisiunea pentru ca Rusia sa fie prezenta in teritoriul lor, dar problema s-a acutizat dupa conflictul ruso-georgian. Rusia ramasese cu doar o baza, Gudauta, din care ar fi trebuit sa se retraga, dar acum are mult mai multi militari si arme in teritoriul Georgiei, iar trupele ruse sunt in continuare prezente si in R. Moldova".

"Oare, pentru a scapa de chestiunile sensibile din agenda sa cu Moscova, administratia Obama va vinde Georgia si R. Moldova, nemainsistand ca Rusia sa isi retraga militarii din cele doua tari? Sau va face lucrul care se impune, a-si folosi eforturile de revigorare a Tratatului fortelor conventionale ca mecanism de facilitare a eventualei retrageri ruse din Georgia si R. Moldova?", se intreaba fostul oficial.

"Prin neglijarea statelor din regiune, cu exceptia Rusiei, administratia Obama cedeaza Moscovei o sfera de influenta. Obama s-a intalnit si a discutat cu Dmitri Medvedev de mai multe ori decat cu oricare alt lider", spune Kramer, in incheiere.


Autor: jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md
toti idiotii hotarasc soarta noastra, numai noi nu ...
degeaba mai traim in secolul XXI ...
A comentat Oţel 15 mai 2010, 15:34
este total adevarat faptul ca marile puteri ale lumii guverneaza intreaga lume , nu doar a lor ,romania ca si alte state ale lumii a avut nesansa sa fie parte a sferelor de influenta ba a rusiei ba acum a americii, deci sa nu uitam ca si dupa al2lea razboi mondial acelasi lucru sa intamplat, adica marile puteri si-au impartit lumea intre ele ,nemaisocotind parerile tarilor mai putin insemnate.Cred ca acest lucru este posibil si acum cand practic daca america cade la intelegere cu rusia privind sferele de influenta si in cazul in care aceasta alege sa nu se implice in moldova ,apai cu parere de rau cam asa este , adica in scurt timp pot veni iar comunistii la putere si inclusiv saracia ,cenzura, discriminarea etc etc Noua ce ne ramane ,sa luptam prin diverse mijloace ca acest lucru sa nu se intample adica pcrm sa nu castige alegarile asta neinteresandu-ne ce au convenit america si rusia , nu tre sa mai lasam pe altii sa ne conduca ,tre sa punem piciorul in prag o data pentru totdeauna ca stie toata lumea ca noi ,moldovenii dorim o apartenenta la uniunea europeana si mai tarziu o apartenta stricta la nato, dar la asta trebuie sa lucram din greu caci un lucru este cert , odata apartinand de ue. precum si de nato practic noi nu mai suntem singuri in lupta cu bruta rusie precum si a acolitilor ei ,deci consider ca singura noastra sansa de a exista ca cetateni si pentru o prosperitate in viitor este strict legata de ue precum si de apartenenta nato ,mai ales acum ,cand rusia si-a manifestat interesul de a redeschide baze militare in puncte strategice si modernizarea armatei sovietice .....tare as vrea sa nu am dreptate in viitorul nu foarte indepartat a altui razboi ,din batalia pentru putere si pentru resurse ale planetei intre sua si rusia ...... DUMNEZEU CU NOI
A comentat romanu 15 mai 2010, 17:55
Pe dracul traiti voi in secolul XXI. Voi sunteti cu un secol in urma. Si veti continua sa tot involuati. Sau nu stiti ce prostia nu are margini!
A comentat Balaur 15 mai 2010, 18:58
A comentat ALS 15 mai 2010, 19:18
NU VA DESCURAJATI-IN ORASUL MOSCOVA CU PESTE 10 MILIOANE DE LOCUITORI,DOAR 270000 MII DE CETATENI SUNT JET-BEJET BASTINASI.TOATA SIBERIA E INUNDATA DE TIPI CU PIELEA GALBENA.COLOSUL ACESTA-RUSIA-VA FI INGITIT PESTE CITEVA SECI DE ANI,FARA VARSARI DE SINGE,DE ASIATII CARE IN PREZENT SE SUFOC INTRE HOTARELE PROPRII.RUSII,IN PROPRIA LOR TARA,VOR DEVENI MINORITATE-CA INDIENII IN SUA.NU DEGEABA A APARUT UN BANC-''CARE VA FI SITUATIA POLITICA IN ANUL 2050...'' RASPUNS-''LA GRANITELE DINTRE CHINA SI FINLANDA E LINISTE...''
A comentat docent 15 mai 2010, 20:36
NU SE PUNE PROBLEMA VINDERII MOLDOVEI ŞI GEORGIEI RUSSIEI ...... ACTUALA ORIENTARE PRO-U.E. A BASARABIEI SE POATE SCHIMBA NUMAI DACĂ LA VIITOARELE ALEGERI ANTICIPATE SAU NU IES DIN NOU BOLŞEVICII......ATUNCI ÎNTR-ADEVĂR CURSUL POLITICII ACTUALE PRO U.E. VA FI STOPAT FĂRĂ ÎNDOIALĂ DE BOLŞEVICI !
A comentat O PĂRERE 16 mai 2010, 10:29
VO-M SUPRAVETUI ORCUM,PENTRUCA AVEM CREDINTA DE DUMNEZEU,ASA CUM AM AVUTO DIN VIACURI.
A comentat O BASARABEANCA 16 mai 2010, 11:39
EU NU VORBEAM DE SUPRAVIEŢUIRE ..... PRIN ADERAREA LA U.E. ŞI LA ZONA EURO SE ARE PROGRESUL ACCELERAT AL BASARABIEI ,.....
A comentat PENTRU BASARABEABCA SIMPATICĂ 16 mai 2010, 11:44
Pe timpul lui Stefan cel Mare si al lui Ivan cel Groznii, cuscrul sau, Tara Moldovei si Rusia erau state cam de acelasi rang, ba mai mult - Moldova avea iesire la mare, iar Rusia nu. Caree secretul succesului Rusiei din veacurile ce au urmat: Rusia a reusit sa-i atraga la conducerea tarii pe elita tataro-monola, care avea o experientza inaintata in arta administrarii si cuceririi de noi teritorii. Mai apoi Petri I si Ecaterina nu s-au sfiit sa "importe" din Europa o intreaga elita de expertzi, care nici nu vorbea rusa. Insasi Ecaterina era suta la suta nemtoaica. "Straini" de la curte au condus armata, stiinta, caznaua, au reformat, modernizat si latzit imperiul rus. Aceeasi tactica la sigur va fi continuat si in viitor - Rusia poate sa-i puna in serviciul statului si pe musulmani, si pe chinezi si tot Rusia se va chema. EXSPUN ACEASTA PRACTICA A RUSIEI CU UN SINGUR SCOP - SA VADA NATRIONALISTII ULTRA CA O TZARA SE FACE NU CU "romani" suta la suta, rasa pura si nu cu discriminarea strainilor si a unor frati ce nu sunt gata cultural si lingvistic dupa nivelul lor sa accepte sa se numeasca domni romani, doamne romance, ci mai simplu - moldoveni de-ai nostri. Xenofobia si infumurarea natzionalista seaca de vlaga radacinile statului si nu duc la nimic bun. Invatzatzi de la altzii.
A comentat valia 17 mai 2010, 08:30
Pentru R.Mldova UE conteaza primordial pentru modernizare, relansare economica, dezvoltarea propriului potential economic si uman, atingerea unor standardede viatza, libera circulatie. Toate acestea le poate obtzine partzial devenind doar membru asociat in afara hotarelor UE, fara eurodeputatii, euroalegeri drept de vot in structurile de conducere ale UE. S-ar putea sa ramane cu leul nostru, cu legile noastre, cu salarii mai mici, cu facilitati mai mari de ordin fiscal pentru atragerea investitorilor, adica sa exista o diferentza intre statele UE si un stat vecin,asociat, care sa genereze o ATRACTIVITATE PENTRU INVESTITORI. Daca slariile, impozitele fiscale, cheltuielie de productzie se vor egala cu cele din UE - imediat va dispare orice interes de obtzinere a profitului si investitorii se vor deplasa inca mai departe de hotarele UE spre marginile Europei de est si Asia. Dumnezeu la sigur ca stie caree varianta cea mai prielnica pentru noi, deaceea sa lasam sa se faca voia Lui si sa nu credem naivi ca daca intram deplin in UE, zona Schengen, zona monedei euro sau NATO - apoi putem sta linistitzi. UE si NATO nu sunt panacee, din co9ntra dupa ploaia de fonduri - vine viscolul de impozite platzi in fonduri comunitare, adica pomparea banilor in directia opusa - sia asta nu pe un-an doi, dar pe totdeauna, pana cand poporul se va transforma intr-o populatzie, slabita, storcata, manipulata iscusita de masa-media si interesele de profit ale comapniilor fara hotare si identitate nationala. Poate Dumnezeu tzine la noi si la mica noastra tzrisoara si ne fereste sa bagam capul intr-o noua uniune, confortabila peste orice masura trupului fizic si total straina de suflet, la fel ca prima de ateista si necredincioasa in Era lui Isus Hristos, potrivita pentru iluzia de o clipa a raiului pe pamant si total pierzatoare vietzii eterne a sufletului in afara de timp si spatziu. Doamne ne lasam in mainele tale, nu te lepada de noi si salveaza-ne!
A comentat valia 17 mai 2010, 09:10 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1256 secunde