Wikileaks: Reteaua Moscovei din Romania
adăugat 29 martie 2011, 14:23, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Telegrama „Care sunt mizele: Pregătirea scenei pentru vizita dumneavoastră în România", adresată adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried: „Este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealtă a intereselor ruseşti"
Dezvaluirile notelor diplomatice facute de Wikileaks confirma ceea ce cateva institutii de presa au spus de mult timp, iar Romanian Global News a sustinut constant si anume ca in Romania actioneaza o puternica agentura rusa care a reusit sa se infiltreze la cel mai inalt nivel si chiar sa controleze institutii ale statului.
Evident acest lucru spus de ambasada americana de la Bucuresti are alta greutate, iar acest lucru explica neincrederea institutiilor din SUA in cele din Romania, inclusiv in cele care ar fi trebuit sa vaneze reteaua ruseasca din politica, economia si presa din Romania.
Faptul ca indivizi care servesc interese rusesti ajung in functii importante in Parlament, si Guvern, faptul ca resursele energetice ale Romaniei ajung pe mana unor agenti de influenta ai Moscovei sau la companii care joaca impotriva intereselor romanesti, faptul ca reteaua ruseasca reuseste sa infiinteze trusturi de presa in Romania si sa manipuleze milioane de oameni, demonstreaza esecul lamentabil al serviciilor de informatii ale Romaniei in aceasta batalie. Sau poate demonstreaza faptul ca acestea sunt controlate in totalitate sau partial tot de agenti ai Moscovei!
Sigur cei pomeniti in notele diplomatice ale ambasadei americane sunt doar cativa dintre cei care compun agentura ruseasca din Romania. Chiar si asa insa, daca privesti televiziunile reusesti usor sa identifici pe cei care sub pretextul unor relatii economice „pragmatice" cu Moscova, tot se mai straduie sa faca si mai mult loc Rusiei in economia si indirect in politica Romaniei.
Fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian sau fostul candidat la Preşedinţie, Mircea Geoană sunt doar doi demnitari importanti de care vorbesc diplomatii americani. Aceleasi note subliniază apropierea demnitarilor români de gigantul rus Gazprom.
Despre Iulian Iancu, deputat PSD, colegul său de partid Georgian Pop spune că este controlat de Gazprom. Diplomatii Ambasadei SUA spun că Vosganian „a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia", iar negarile poetice ale lui Vosganian nu fac decat sa-l infunde si mai mult.
„Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia.În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare, văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene.
Într-o conferinţă de presă din 28 februarie (n.r.-2008) despre preţurile la energie, Vosganian a încercat să respingă criticile privind creşterea preţurilor interne prin compararea preţului de import al României (370 dolari pe mia de metri cubi) cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari pe mia de metri cubi). El a fost, de asemenea, un critic constant al poziţiei tot mai asertive a preşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentru că stă în calea unor relaţii mai bune cu Moscova. În timp ce Vosganian pare că este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, poziţia sa publică a fost aceea că proiectul ar putea furniza României o pârghie pentru a negocia preţuri mai bune pentru importul de la Gazprom", se arata in notele diplomatice americane preluate de Hotnews.
Telegrama „Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană - cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă": „Un şi mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticat public pe Băsescu pentru o poziţie prea dură faţă de Moscova, cu argumentul că Guvernul României trebuie să nu permită ca disputele din politica externă pe anumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni. Deşi Geoană se confruntă cu critici după dezvăluirea a doua vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvaluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲